Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των τοπικών θεσμικών φορέων και της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έγινε με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.» την Κυριακή, τέθηκαν μεταξύ άλλων τρία σημαντικά θέματα που αφορούν και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο αλλά και τη συμβολή του ακαδημαϊκού ιδρύματος στην ανάπτυξη του Ρεθύμνου και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Πρόκειται, πρώτον για την πρόταση των θεσμικών φορέων προς την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, να παραχωρηθεί χώρος στην οικοπεδική έκταση της πανεπιστημιούπολης Γάλλου για την ανέγερση νέου σύγχρονου νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τις σημερινές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού του νομού Ρεθύμνου. Με δεδομένο ότι χρόνια τώρα παραμένει ανοικτό το θέμα, είτε γιατί αναζητείται κατάλληλος οικοπεδικός χώρος, είτε γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, είτε και επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση σε κεντρικό επίπεδο, οι τοπικοί φορείς έκαναν έκκληση στον πρύτανη να εξετάσει την πρόταση και να τη δει θετικά το πρυτανικό συμβούλιο.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την κατασκευή μεγάλου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ της ανέγερσης φοιτητικών κατοικιών, έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σήμερα βρίσκεται στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Για το θέμα αυτό έχουν προκύψει δυο διαφορετικές απόψεις. Αυτή του υποστηρίζει την αποπεράτωση του παλιού κτιρίου, περιόδου της δεκαετίας του ’90, το οποίο σχεδόν επί τρεις δεκαετίες παραμένει ως σκελετός εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και έχοντας σοβαρά στατικά και άλλα τεχνικά προβλήματα και η δεύτερη άποψη που λέει ότι είναι αναγκαία η κατασκευή νέου σύγχρονου αμφιθεάτρου κρίνοντας πως ένα έργο της σημερινής εποχής δεν μπορεί να δημιουργηθεί με όρους του 1990 και μάλιστα όταν το κόστος για νέα κατασκευή θα είναι σχεδόν ίδιο.
Το τρίτο θέμα είναι η ίδρυση σχολής Τουρισμού, ένα αίτημα των τοπικών φορέων που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια και παρά το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε το 2013 ΦΕΚ ίδρυσης της σχολής αλλά μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε. Ο φάκελος πριν δυο χρόνια πήγε στο υπουργείο Παιδείας κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου, ωστόσο επέστρεψε ξανά πίσω και έκτοτε παραμένει στάσιμο το θέμα αλλά οι τοπικοί θεσμικοί εκπρόσωποι το κρατούν ψηλά στην ατζέντα τους.
Και για τα τρία ζητήματα αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος και τοποθετήθηκαν επ’ αυτών τόσο η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου, οι οποίοι διαβεβαίωσαν την πρυτανική αρχή ότι θα είναι αρωγοί της σε ότι χρειαστεί και για ότι τους ζητηθεί.
Η παραχώρηση έκτασης στου Γάλλου για νέο νοσοκομείο θα είναι μια μεγάλη προσφορά του Πανεπιστημίου
Η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου που θα καλύπτει τις σημερινές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού του νομού Ρεθύμνης αλλά και θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, είναι ένα θέμα που συζητιέται αρκετά χρόνια, ωστόσο η συζήτηση μέχρι και σήμερα είναι ατελέσφορη. Η εξεύρεση κατάλληλου οικοπεδικού χώρου, η εξασφάλιση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου αλλά και η πολιτική βούληση για την υλοποίησή του ήταν και είναι τα βασικά ζητούμενα για το θέμα αυτό.
Στον διάλογο για το μέλλον του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.» για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης η πρόταση για παραχώρηση χώρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, προκειμένου να ανεγερθεί νέο νοσοκομείο. Πρόταση που ακροθιγώς έχει συζητηθεί και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε ο διάλογος.
Τη συζήτηση άνοιξε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Μεταφορών-Υποδομών, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στη βάση της οποίας συμφώνησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Και οι δυο επιχειρηματολόγησαν σε σχέση με την καταλληλότητα της οικοπεδικής έκτασης στου Γάλλου από κάθε άποψη και στο πλαίσιο της αγαστής και διαρκούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. Την σύμπνοια τους στην πρόταση εξέφρασαν η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης. Από κοινού οι θεσμικοί φορείς ζήτησαν από την πρυτανική αρχή να δει και να εξετάσει θετικά την πρόταση κάνοντας λόγο για μια κορυφαία πράξη προσφοράς του πανεπιστημίου προς το Ρέθυμνο και την κοινωνία του.
Ο κ. Κεφαλογιάννης άνοιξε την εισήγησή του στη διάρκεια του διαλόγου με αυτό το ζήτημα, αναφέροντας:
«Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που πριν από λίγους μήνες ανέφερα για πρώτη φορά ότι πρέπει να ξεκινήσει μια δομημένη συζήτηση και δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο. Ξεκινάω από αυτό γιατί αποτελεί το κομβικότερο σκέλος του πρώτου συνολικού ανασχεδιασμού υγειονομικών υπηρεσιών στο Ρέθυμνο.
Οι οικοπεδικές εκτάσεις του πανεπιστημίου για τη χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου, είναι ιδανικές, αφού βρίσκονται σε μια περιοχή κοντά στον περιαστικό ιστό, με ανεπτυγμένη συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση τόσο από την πόλη όσο και με βάση τον εκσυγχρονισμένο Β.Ο.Α.Κ. που θα αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας που παρέχει το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα κέντρα υγείας του νομού καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού χάρη στη συστηματική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ωστόσο είναι ένα τοπικό σύστημα με ιδιαιτερότητες, με βάση τις οποίες οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα γενναίο ανασχεδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου.
Οφείλουμε να επανακαθορίσουμε στοχεύσεις και προτεραιότητες. Οφείλουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα, να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο πάνω στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας.
Δομημένο πάνω στα δικά μας τοπικά χαρακτηριστικά, στις ιδιαιτερότητες και στην αντιμετώπιση εκείνων των όψεων της υγειονομικής κάλυψης που βιώνει η δική μας τοπική κοινωνία».
Απευθυνόμενος στην πρυτανική αρχή ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών, έκανε έκκληση: «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη βοήθειά σας» είπε, ενώ αποκάλυψε ότι έχει ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του, τον πρύτανη κ. Κοντάκη.
«Έχω ήδη ενημερώσει τον πρύτανη για την ανάγκη να διατεθεί χώρος για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο.
Το θέμα το γνωρίζει και ο κ. Σπανουδάκης, καθώς είχε τεθεί και επί προηγούμενης πρυτανικής αρχής, ωστόσο τώρα είμαστε περισσότερο έτοιμοι, με δεδομένο ότι σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο κτίριο του νοσοκομείου προχωράει για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη διοίκηση και την 7η ΥΠΕ σε μια παρέμβαση 12,5 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και την επέκταση του κτιρίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός για όσο χρόνο χρειαστεί να φτιαχτεί ένα νέο νοσοκομείο, οι Ρεθεμνιώτες να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και αφετέρου με τη χωροθέτηση του νέου να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα αστικού τύπου κέντρο υγείας στον χώρο του υφιστάμενου νοσοκομείου και να αναπτυχθεί παράλληλα μια πρότυπη μονάδα ιατρικού τουρισμού.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη στήριξή σας, αλλά και τη συμμετοχή σας, ως Πανεπιστήμιο, και ως Ιατρική Σχολή και με αυτό το σκεπτικό, με δεδομένο ότι έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις σε επίπεδο ΚτΥπ και δουλεύουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με πρωτοβουλίες ανάπτυξης χρηματοδοτικών εργαλείων και θα πρότεινα να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σε θεσμικό επίπεδο προκειμένου να διαμορφώσουμε μια πλήρη πρόταση και να προχωρήσετε και εσείς με ταχύτητα τις σχετικές αποφάσεις της Συγκλήτου.
Μάλιστα θα πρότεινα για το βέλτιστο συντονισμό στην πρωτοβουλία αυτή να συμμετέχει και ο καθηγητής και συντοπίτης μας κ. Χ. Λιονής που γνωρίζει καλά το ζήτημα και τις παραμέτρους του».
Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του επί του ιδίου θέματος, επεσήμανε ότι η παραχώρηση χώρου στην οικοπεδική έκταση του Πανεπιστημίου, στου Γάλλου, για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, θα είναι μια κορυφαία πράξη συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημιακού ιδρύματος και του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός ανέφερε:
«Αυτή η ιστορία για ανέγερση νέου νοσοκομείου, συζητιέται μια εικοσαετία περίπου. Θυμάμαι τον τωρινό αντιπρόεδρο της βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, ως υπουργό Υγείας να έχει έρθει στο Ρέθυμνο, να έχει δώσει τα χέρια με τον τότε δήμαρχο, να έχει γίνει μια συζήτηση για την παραχώρηση της οικοπεδικής έκτασης του Ρεθύμνου κοντά στον Σωματά. Επίσης θυμάμαι τον Ηλία Λαμπίρη, καθηγητής ορθοπεδικής, νομίζω έχει μια σημασία ο συσχετισμός, καθηγητής τότε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, που έθεσε το θέμα τότε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΕ, με διαγράμματα και μελέτες, όμως δυστυχώς, ούτε αυτό προχώρησε. Ήρθε η κρίση, οπότε χάθηκε και στοιχειωδώς η δυνατότητα να υλοποιηθεί σε ρεαλιστική βάση αυτό το έργο.
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε, τώρα είμαστε σε νέα φάση, όπου έχει συνειδητοποιηθεί η αξία και η ανάγκη επένδυσης σε σύγχρονο εξοπλισμό και ενίσχυση με νέους πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και υλικούς. Άρα το πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό και οφείλουμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα ισχυρό σχεδιασμό και μια προοπτική χρηματοδότησης, αξιοποιώντας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν προκύψει αυτή την περίοδο, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το οποίο βεβαίως να πω, μετά από κοινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής, ότι οι πόροι που είναι δεσμευμένοι για τον τομέα της υγείας δεν είναι αρκετοί, θα τους χαρακτήριζα πενιχρούς και αναντίστοιχης σημασίας. Για να έχετε μια εικόνα στα 30 δισ. μόνο τα 300 εκ. ευρώ διατίθεται στον τομέα της υγείας, στην αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., άρα περιορισμένο το πλαίσιο.
Όμως, μπορεί κανείς να προσδοκά ότι μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, μπορούν να γίνουν τα πρώτα βήματα, αφού εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες, αφού γίνει συστηματική προεργασία και μια αποτύπωση, μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του πανεπιστημίου και του Ε.Σ.Υ., που θα είναι αμοιβαία επωφελής και θα αποβλέπει σε όλα όσα ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης προηγουμένως. Τη δυνατότητα ανέγερσης ενός σύγχρονου νοσοκομείου και πιθανή δυνατότητα επέκτασης πανεπιστημιακών κλινικών, με μια ανταποδοτικότητα όσον αφορά τη χρήση του παλιού νοσοκομείου. Είναι 108 τα στρέμματα αυτά, είχα κι εγώ προς το τέλος της θητείας μου κινήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει μια προέγκριση για αρχική γνωμοδότηση.
Φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει νέο νοσοκομείο στο Πανεπιστήμιο και με πνεύμα καλής συνεργασίας που νομίζω ότι υπάρχει, όπως δήλωσε και δημόσια ο πρύτανης, μπορεί να γίνει. Θα είναι σημαντικό βήμα για τον τόπο μας και μια τεράστια συμβολή του Πανεπιστημίου, η οποία θα αναγνωριστεί καθολικά από την τοπική κοινωνία». Απαντώντας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Κοντάκης, στην πρόταση που «ξεδίπλωσαν» οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού, εμφανίστηκε θετικός για περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος και ανοικτός στο να κινηθούν οι διαδικασίες από πλευράς Πανεπιστημίου για την παραχώρηση χώρου στην οικοπεδική έκταση στου Γάλλου.«Ξέρετε την ευαισθησία μου σε τέτοια θέματα, την έχω δηλώσει, είμαι γιατρός. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, συμπαραστέκομαι αμέριστα στο αίτημα της κοινωνίας και των φορέων, για την συμβολή του Πανεπιστημίου στη δημιουργία ενός νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Και μακάρι να μπορέσουμε μέσα από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε να βοηθήσουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Και γιατί όχι να μην υπάρξει διασύνδεση του νέου νοσοκομείου του Ρεθύμνου με την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε να υπάρχει ενιαία παροχή υπηρεσιών υγείας στις δυο πόλεις που δεν είναι και μακριά. Είμαστε στη διάθεσή σας, σαν Πανεπιστήμιο και σαν πρυτανική αρχή, για οτιδήποτε επωφελές μπορεί να συμβεί στο μέλλον και εννοείται ότι η παρουσία μας στην κοινωνία είναι εκ των ων ουκ άνευ για να έχουμε μια ύπαρξη και συνύπαρξη όπως πρέπει να είναι».
Στην ολοκλήρωση της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ.Κεφαλογιάννης χαιρέτησε τον θετικό διάλογο που διεξήχθη, λέγοντας: «Χαίρομαι που η ιδέα ίδρυσης νέου νοσοκομείο είναι καθολική από όλους και νομίζω πρέπει να μπει σε ένα πρώτο πρακτικό κανάλι».
Και ο κ. Ξανθός από την πλευρά του δήλωσε την ικανοποίηση του για τον διάλογο που αφορά γενικότερα το Πανεπιστήμιο αλλά στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα ανέγερσης νοσοκομείου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, επισημαίνοντας: «Με τρόπο θετικό μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη θεσμική επικοινωνία και τον διάλογο, παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων και προετοιμάζοντας την κομβική και εμβληματική παρέμβαση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το ΕΣΥ για ανέγερση νέου νοσοκομείου. Θα κάνει το Πανεπιστήμιο τον σχεδιασμό του, εμείς από την πλευρά μας θέτουμε προτεραιότητες που αφορούν στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο».
Δεν θα ζημιωθεί το Πανεπιστήμιο εάν γίνει νέα κατασκευή αμφιθεάτρου
Σχετικά με το θέμα κατασκευής του μεγάλου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, το οποίο περιλαμβάνεται στο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ της ανέγερσης νέων φοιτητικών κατοικιών και έχει διαφανεί η διαφορετική άποψη που έχουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Κοντάκης και ο αντιπρύτανης κ. Κώστας Σπανουδάκης αλλά και οι τοπικοί φορείς και κυρίως ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης που συμφωνούν με την γνώμη του αντιπρύτανη. Ποιες είναι οι δύο απόψεις τώρα.
Ο μεν κ. Κοντάκης προκρίνει την αποπεράτωση του κτιρίου που είχε ξεκινήσει την δεκαετία του ’90 αλλά εξ αιτίας ενός ατυχήματος και άλλων τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τότε, είχαν ως αποτελέσματα να παραμένει έκτοτε έως και σήμερα, μετά την πάροδο τριών δεκαετιών, ένας σκελετός του κτίσματος που έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής του και εμφανίζει σοβαρά στατικά προβλήματα.
Η απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, σε συνεδρίασή της τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι αυτή που εκφράζεται δια του πρύτανη, δηλαδή αποπεράτωση του παλιού αμφιθεάτρου. Για την απόφαση αυτή, ο πρύτανης επικαλείται τον φάκελο χρηματοδότησης του έργου όπου αναφέρεται αποπεράτωση αμφιθεάτρου και όχι νέα κατασκευή.
Ο δε κ. Σπανουδάκης, έχει εκφράσει την άποψη ότι η προσφορότερη λύση και πιο συμφέρουσα για το ίδιο το Πανεπιστήμιο αλλά και για την πόλη του Ρεθύμνου, είναι η εκ νέου κατασκευή νέου μεγάλου αμφιθεάτρου. Άποψη που διατύπωσε και στον διάλογο της Κυριακής λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένος και ως έχων την αρμοδιότητα του έργου ΣΔΙΤ να ακολουθήσει την απόφαση της Συγκλήτου για αποπεράτωση του παλιού αμφιθεάτρου αν και διαφωνεί με αυτή.
Ο κ. Σπανουδάκης, μιλώντας για το συγκεκριμένο έργο, ανέφερε ότι: «Ως θεσμικός, μονοπρόσωπο όργανο του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεσμεύομαι από την απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Ιδρύματος, που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2020 και ορίζει ρητώς ότι το αμφιθέατρο δεν θα κατασκευασθεί εκ νέου αλλά θα αποπερατωθεί.
Στις ενέργειες, λοιπόν, που πράττω και ενεργώ ως μονοπρόσωπο συλλογικό όργανο και ως έχων την ανάθεση εκ του κ. πρυτάνεως για να φέρω εις πέρας το έργο ΣΔΙΤ, ενεργώ απαρέγκλιτα με την έννοια της αποπεράτωσης.
Η προσωπική μου γνώμη όμως δεν είναι αυτή και θα ήταν υποκριτικό αν σήμερα σας έλεγα κάτι διαφορετικό.
Θεωρώ, με άλλα λόγια -προσωπική γνώμη, ξαναλέω- πως το συμφέρον του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, η πιο καθαρή λύση θα ήταν μια νέα κατασκευή. Με άλλα λόγια, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το έτος 2023 ή το έτος 2025 θα ξοδέψουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να αποπερατώσουμε ένα κτίριο του 1995 κι όχι ένα νέο, σύγχρονο κτίριο».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, ζήτησε από τον πρύτανη να τοποθετηθεί επί του θέματος και να ξεκαθαρίσει ποια είναι τελικά η θέση του Πανεπιστημίου για το αμφιθέατρο.
Ο κ. Κοντάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η απόφαση είναι να γίνει αποπεράτωση του παλιού αμφιθεάτρου, καθώς αυτό προβλέπει η διακήρυξη του έργου, αυτό έχει αποφασίσει το πρυτανικό συμβούλιο αλλά όπως πρόσθεσε θα αποτελέσει θέμα του ανταγωνιστικού διαλόγου και ανάλογα με τις προτάσεις των εταιρειών θα εξεταστεί το ζήτημα.
Ειδικότερα, ο πρύτανης ανέφερε: «Ούτως ή άλλως ότι και αν κατασκευαστεί θα είναι μεγάλο. Εμείς δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα τα στατικά ή τα αρχιτεκτονικά για να ξέρουμε τι γίνεται, για να μιλάμε για το τι θα προκρίνουμε. Το αμφιθέατρο φαντάζομαι θα αποτελέσει θέμα στον ανταγωνιστικό διάλογο. Δηλαδή, οι ίδιες οι κατασκευαστικές εταιρίες θα δουν τα πράγματα, και ανάλογα με τις προτάσεις που θα υπάρξουν θα δούμε τι θα γίνει.
Πάντως στην διακήρυξη, έτσι όπως είναι στο έργο, αναφέρεται αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθέατρου. Αυτό που έχει διακηρυχτεί και που έχει εγκριθεί είναι η αποπεράτωση του παλιού. Εγώ σαν άτομο αλλά και σαν όργανο μονοπρόσωπο, θα είχα μεγάλο πρόβλημα να υπογράψω ή να ψηφίσω κάπου για την κατεδάφισή του. Είναι δυο εκατομμύρια περίπου στο χώμα φυτεμένα, ο σκελετός, ο οποίος δεν είναι κάτι άχρηστο. Μην ξεχνάτε το Παγκρήτιο στάδιο πως χτίστηκε, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τι ήταν πριν κατασκευαστεί. Μην τα μηδενίζουμε όλα.
Εγώ δεν είμαι αρχιτέκτονας, δεν είμαι μηχανικός. Δεν ξέρω τις λύσεις. Αυτό που κάνουμε εμείς στη διοίκηση είναι να κινούμαστε εκεί που είναι οι ράγες. Θέλουμε να παρεκτραπεί το έργο από τις ράγες; Όχι. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει το έργο. Δεν ξέρουμε αν αυτό το αμφιθέατρο θα είναι υποδεέστερο από το αν χτίζαμε κάτι άλλο δίπλα. Θα προτιμούσα αν θέλετε, προσωπικά, να είχε εγκριθεί να χτιστεί κάτι άλλο δίπλα, παρά να πάω τώρα να ξεριζώσω κάτι που είναι ήδη φυτεμένο».
Ερωτώμενος αν το πρόβλημα είναι η πιθανή υπέρβαση κόστους στην περίπτωση κατασκευής νέου αμφιθεάτρου, ο κ. Κοντάκης απάντησε:
«Δεν μπαίνουμε στο κόστος. Απ’ ότι έχουν πει κι εκτιμήσει οι εταιρείες, εάν φτιάξουμε το παλιό έρχεται 400-500 χιλιάδες ευρώ παραπάνω από το αν το γκρεμίσουμε και το ξαναφτιάξουμε. Λένε δηλαδή ότι η αποπεράτωση του παλιού θα είναι ακριβότερη. Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε σε θέση αυτή την ώρα να πούμε κάτι. Πρώτον διότι οι ανταγωνιστικός διάλογος είναι σε εξέλιξη, δεύτερον δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε ούτε να κατευθύνουμε το διάλογο προς τα που θα πάει.
Έχουμε τροχοδρομημένο το έργο, ξέρουμε που πρέπει να κινηθούμε από κει και πέρα ο διάλογος θα δείξει. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπέρα, γιατί δεν νομίζω να έχω ούτε τη γνώση ούτε μπορώ να το καλύψω το θέμα τώρα».
Την έντονη διαφωνία του για αποπεράτωση του παλιού αμφιθεάτρου και όχι εκ νέου κατασκευή, δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης λέγοντας ότι με την απόφασή του το πρυτανικό συμβούλιο οδηγεί το πράγμα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση που είναι η αποπεράτωση ενός σάπιου κτιρίου που επί τριάντα χρόνια δεν έτυχε καμίας μέριμνας, καμιάς συντήρησης έχοντας επί της ουσίας ενταφιαστεί.
«Το να λέμε ότι φοβόμαστε μήπως απεμπολήσουμε δημόσια περιουσία «ενταφιασμένη», όταν το κόστος ενός καινούργιου έργου, με νέους συντελεστές ασφαλείας, στατικότητας, πυρασφάλειας, με σύγχρονους όρους, είναι ακριβώς το ίδιο κόστος ή λίγο περισσότερο και έχουμε ένα υπουργό που λέει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη οποιασδήποτε διευθέτησης χωρίς να αποβεί αυτό εις βάρος ούτε μίας κλίνης του Πανεπιστημίου, εγώ δεν το κατανοώ αυτό. Το βλέπω πιο πολύ ως πείσμα και λιγότερο ως επιλογή. Και διαφωνώ κάθετα.
Είχαμε προσπαθήσει όλο το προηγούμενο καιρό με πρωτοβουλία του κ. Κεφαλογιάννη να κάνουμε μια κουβέντα εκ των ενόντων για το ζήτημα αυτό. Βλέπω επίσης ότι δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ πρύτανη και αντιπρυτάνεων στο συγκεκριμένο θέμα. Ο αντιπρύτανης, ο κ. Σπανουδάκης, είπε ότι δεσμεύεται από μια συλλογική απόφαση αν και διαφωνεί.
Ο κ. πρύτανης μας είπε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο του ανοικτού διαλόγου. Προς ποια κατεύθυνση όμως; Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε. Εγώ, εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία, εκφράζω αν θέλετε μια διαμαρτυρία.
Θέλω να πω λοιπόν στον αγαπητό κύριο πρύτανη, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ, ότι αυτό εδώ είναι μια αγκύλωση. Πρέπει να την εγκαταλείψουμε αυτήν την αγκύλωση. Εκτός και αν πει, ξέρεις κάτι, στα πλαίσια της δικιάς μας αυτονομίας εγώ δεν θέλω να κάνω ένα σύγχρονο αμφιθέατρο, δεν θέλω να διασυνδέσω την κοινωνία με το Πανεπιστήμιο, ας είναι το Ρέθυμνο καταδικασμένο, χωρίς κανένα πνευματικό κέντρο, κανέναν χώρο πολιτισμού. Εγώ όμως διαμαρτύρομαι γι’ αυτήν την επιμονή» ανέφερε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι ναι μεν το πρυτανικό συμβούλιο πήρε μια απόφαση για αποπεράτωση του παλιού κτιρίου, αλλά όπως είπε μπορεί να την αλλάξει καθώς είναι λαθεμένη. Δεσμευόμενος ότι όλοι οι τοπικοί θεσμικοί φορείς θα είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει σχετικά με την ανέγερση νέου κτιρίου, είπε: «Είμαστε όλοι εδώ. Και νομίζω ότι είναι ευκαιρία για όλους μας, να έχουν ευδιάκριτη θέση. Και όταν έχουμε και τους βουλευτές δίπλα μας και μάλιστα τον υπουργό που δηλώνει ότι θέλει να στηρίξει και το Πανεπιστήμιο και την επένδυση, κακώς το πρυτανικό συμβούλιο να εξακολουθεί στην εμμονή της ανακατασκευής ενός σάπιου κτιρίου».
Στο σημείο αυτό, ο πρύτανης απάντησε στον δήμαρχο ότι: «Αυτήν την ώρα εμείς είμαστε μια αρχή που βλέπει έναν φάκελο έργου. Και ο φάκελος λέει αποπεράτωση έργου. Και έτσι πάμε. Είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος στη μέση. Θα προκαταβάλουμε τον διάλογο;».
Ο δήμαρχος, ανταπαντώντας ανέφερε στον πρύτανη ότι δεν μπορεί να μην προβληματίζει το πανεπιστήμιο αν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η ανακατασκευή ενός κτιρίου του 1990 ή η κατασκευή ενός καινούργιου. Και ο κ. Μαρινάκης κατέληξε, λέγοντας προς τον πρύτανη: «Σας κάνω έκκληση, ξαναδείτε το θέμα. Μην αφήσετε να χαθεί η ευκαιρία. Δεν θα πάθει ζημιά το Πανεπιστήμιο, σε τίποτα. Αντίθετα θα έχει ένα σοβαρό όφελος, θα έχει και έσοδα με τα οποία θα συντηρεί αυτόν τον χώρο. Επ’ αμοιβή θα είναι. Και θα χουμε την ευκαιρία να κάνουμε και μεγάλα συνέδρια και μεγάλες εκδηλώσεις. Εμείς, είμαστε στη διάθεσή σας. Και δεν νομίζω να έχετε την ευκαιρία συχνά να βλέπετε όλους τους αιρετούς να είναι στην ίδια κατεύθυνση. Έχετε δύο υπουργούς δίπλα σας. Εξαιρετικοί και οι δύο. Λοιπόν, αξιοποιήστε μας».
Ο πρύτανης κ. Κοντάκης, στην έκκληση του δημάρχου απάντησε ότι: «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου θα έχει τον τελευταίο λόγο όταν τελειώσουν οι διαδικασίες. Θα αποφασίσει η Σύγκλητος για το τι μέλλει γενέσθαι, με βάση αυτά που θα προκύψουν από τον ανταγωνιστικό διάλογο. Θα τα δει όλα, θα τα εξετάσει όλα».
Η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής τουρισμού παραμένει προτεραιότητα για τους τοπικούς φορείς
Σε ότι αφορά την ίδρυση νέων σχολών στο Ρέθυμνο, ο κ. Κεφαλογιάννης, επανέλαβε τη διαρκή προσπάθεια για την ίδρυση της σχολής τουρισμού λέγοντας ότι ήταν και παραμένει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων των τοπικών φορέων: Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω πως η ίδρυση σχολής τουρισμού στην έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ρέθυμνο, ήταν και παραμένει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας.
Σε καμία περίπτωση η λειτουργίας Σχολής Ξεναγών δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντας στη δημιουργία της, το αντίθετο μάλιστα, ενισχύει τον ευρύτερο προγραμματισμό να καταστεί το Ρέθυμνο το κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην Κρήτη, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο ένα ολοκληρωμένο φάσμα έρευνας και εκπαίδευσης για ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζω πως ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια στα τέλη του 2013 και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις 24/12/2014 με το ΦΕΚ Α’ 270/24-12-2014 του ν. 4316 κατοχυρώθηκε η ίδρυση αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος διοίκησης τουρισμού στην έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε καμία κινητικότητα για τη στήριξη του εγχειρήματος. Η Σχολή Τουρισμού είναι κάτι το οποίο δρομολογείται να γίνει στο Ρέθυμνο, καθώς το ίδρυμα εδώ έχει ουσιαστικές δυνατότητες εξέλιξης και το αίτημα υποστηρίζεται στην πράξη από όλους τους φορείς του τόπου.
Έχω μεταφέρει την πρόθεση αυτή τόσο στην Υπουργό, όσο και στον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας καθώς και στον προκάτοχο του, και είμαστε έτοιμοί να συμβάλουμε με κάθε τρόπο μόλις το Πανεπιστήμιο ολοκληρώσει τη διαδικασία που ορίζει ο νέος νόμος προκειμένου να ανταποκρίνεται η πρόταση στα κριτήρια αξιολόγησης για την ίδρυση νέων τμημάτων και σχολών με βάση την Εθνική Αρχή της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η υλοποίηση Τμήματος και Σχολής Τουριστικών Σπουδών στο Ρέθυμνο δεν αποτελεί μια προσπάθεια τοπικών φορέων να ανοίξουν απλά ένα νέο Τμήμα εξυπηρετώντας τοπικές σκοπιμότητες. Αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης με σύγχρονα ακαδημαϊκά αντικείμενα, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης και στην ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Απαντώντας στον κ. Κεφαλογιάννη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κοντάκης, ανέφερε ότι ναι μεν παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα για σχολή Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, προσθέτοντας ωστόσο πως μετά την ίδρυση τμήματος Διοίκησης και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα δεδομένα άλλαξαν. Θέλοντας με αυτό να πει ότι πρόκειται για ίδια σχολή που διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης άρα και δύσκολο να ιδρυθούν στην Κρήτη δυο συναφείς σχολές.
«Όντως το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει κάνει αίτημα. Εδώ όμως έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Αφού έχουμε ένα πανεπιστημιακό τμήμα Διοίκησης και τουρισμού στο ΕΛΜΕΠΑ. Ναι, έχουμε εκκρεμές το αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης που από τριετίας έχει σταλεί στο υπουργείο. Το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο και ανά πασά στιγμή μπορεί να ξαναθέσει το αίτημα είτε εμπλουτισμένο είτε όπως είναι ακριβώς για να ιδρυθεί ένα τμήμα που όντως να συμβαδίζει με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
Ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών δήλωσε την πρόθεση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο εκ νέου υποβολής του αιτήματος στο υπουργείο Παιδείας ενώ διευκρίνισε ότι η πανεπιστημιακή σχολή που ζητά το Ρέθυμνο δεν είναι ίδια με αυτή του ΕΛΜΕΠΑ. Όπως είπε: «Σε ότι αφορά τη σχολή τουρισμού βεβαίως και θα συνεργαστούμε προκειμένου να αναθερμανθεί το ζήτημα. Θυμίζω ότι βάση ΦΕΚ είχε ιδρυθεί αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Μιλάμε για μια σχολή, επειδή άκουσα τον πρύτανη να λέει για τη Σχολή του ΕΛΜΕΠΑ – θυμίζω ότι στη συνάντηση με τον Γαβρόγλου που είχαμε με τον δήμαρχο είχαμε επισημάνει τους κινδύνους για το Ρέθυμνο. Αυτό νομίζω πρέπει να το ξεπεράσουμε. Όταν μιλάμε για σχολή τουρισμού στο Ρέθυμνο μιλάμε για σχολή που θα υπερβαίνει την τυπική έννοια μιας σχολής τουρισμού και θα’ ναι στην ουσία σχολή φιλοξενίας που δεν θα αφορά τα στενά όρια μόνο των τουριστικών επαγγελμάτων. Έχουμε πολλά παραδείγματα και μπορούμε να αντιγράψουμε, με την καλή έννοια, κορυφαίες σχολές όπως αυτή του πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης».
Επί του ιδίου θέματος ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μη υλοποίηση μέχρι σήμερα του συγκεκριμένου αιτήματος διερωτώμενος ποια θα είναι τελικά η τύχη του, λέγοντας: «Την περίφημη σχολή Τουρισμού, την οποία όλο τη διεκδικούμε και τη διεκδικούμε, όλο μας τη δίνουν αλλά κανείς δεν θέλει να την ιδρύσει» προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα το τμήμα που ιδρύθηκε στο ΕΛΜΕΠΑ για να μην ιδρυθεί η πανεπιστημιακή σχολή Τουρισμού στο Ρέθυμνο, επισημαίνοντας ότι: «Δεν έχει καμιά σχέση η σχολή τουρισμού του Μεσογειακού Πανεπιστημίου με αυτό που λέμε εμείς. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια πανεπιστημιακή σχολή που να είναι σύμφυτη με σχολή Κοινωνιολογίας, με το Οικονομικό, να δώσουμε πανεπιστημιακή ώθηση. Και είναι διακαής αυτή η επιθυμία της κοινωνίας και του μεγάλου μοχλού ανάπτυξης του Ρεθύμνου που είναι ο τουρισμός».
Η προοπτική ίδρυση κτηνιατρικής σχολής και η συνεργασία με τη Σχολή Ασωμάτων
Στο τραπέζι της συζήτησης η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και στη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου που ιδρύθηκε στη Σχολή Ασωμάτων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης, ενώ έκανε αναφορά στη δυνατότητα σύνδεσης του πρωτογενή τομέα και του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Παράλληλα, επεσήμανε την προεκλογική-προγραμματική πρόταση του πρύτανη, ως υποψήφιος τότε, για το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακής κτηνιατρικής σχολής στο Ρέθυμνο.
Η κ. Λιονή ανέφερε: «Η Περιφέρεια, πέρα από τα θέματα του τουρισμού, βοηθά και στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων. Ευτυχώς τελειώσαμε και ήδη έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του φορέα διαχείρησης.
Είχε γίνει και μια κουβέντα με τις πρυτανικές αρχές προεκλογικά, ότι υπάρχει σκέψη για ίδρυση κτηνιατρικής σχολής οπότε ασφαλώς και θέλουμε τη συνεργασία. Είναι καλοδεχούμενη η συνεργασία με όλα τα ιδρύματα, πολύ περισσότερο εγώ ως Ρεθυμνιώτισσα για τη σχολή Ασωμάτων. Έχουμε προγραμματικές συμβάσεις με το ΙΤΕ, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και βεβαίως τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ως αρωγά μέλη. Καλοδεχούμενο το Πανεπιστήμιο για να δημιουργήσουμε εκεί ένα ερευνητικό κέντρο, όπως το ονειρευόμαστε, το οποίο θα προσδώσει ιδιαίτερη οικονομοτεχνική αξία στην ευρύτερη περιοχή και σε ολόκληρη την Κρήτη. Ευελπιστούμε να γίνει ερευνητικό κέντρο της Νότιας Ελλάδας. Έχουν γίνει όλες οι μελέτες από την περιφέρεια. Στο καταστατικό της εταιρείας, που είναι μη κερδοσκοπική, αρωγά μέλη μπορούν να γίνουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού. Μόλις ξεκινήσουν οι μελέτες και η καθημερινότητα της σχολής, εμείς θα έρθουμε επισήμως σε επαφή με το Πανεπιστήμιο. Σας θέλουμε δίπλα μας, είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ που ξεκινάει η περιφέρεια, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα».
Ο πρύτανης κ. Κοντάκης απαντώντας για την ιδέα του ίδρυσης κτηνιατρικής σχολής για την οποία πριν εκλεγεί είχε ενημερώσει την αντιπεριφερειάρχη, είπε ότι οι πιθανότητες για υλοποίηση της πρότασης του είναι μικρές, λέγοντας: «Για το θέμα ίδρυσης κτηνιατρικής δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες γιατί πρέπει να δώσει την έγκριση η «συντεχνία». Είναι ένα εγχείρημα που χρειάζεται, θα κάνουμε όμως προσπάθεια για να δούμε αν είναι βιώσιμο σαν εγχείρημα, τι κόστος έχει, να υπολογίσουμε εάν είναι πραγματοποιήσιμο και θα δούμε που είναι καλύτερη πιθανότητα για να το πετύχουμε».
Για τη συνεργασία του Π.Κ. με τη Σχολή Ασωμάτων ο κ. Κοντάκης εξέφρασε την πικρία ότι δεν συμπεριελήφθη το Πανεπιστήμιο ως αρωγό μέλος, δήλωσε όμως την επιθυμία συνεργασίας. «Προεκλογικά είχαμε μιλήσει με την κ. Λιονή για τη Σχολή Ασωμάτων. Βέβαια με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν είμαστε στην συνέργεια της περιφέρειας γιατί είναι το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ. Σαφώς οι υποδομές της περιφέρειας στους Ασώματους είναι και που το εκτιμούμε στα συν, αλλά μιλάμε και για τουρισμό και για κτηνιατρική και για οτιδήποτε αφορά στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έτσι θέλω να το βλέπετε» είπε.
Σχετικά με την πρόταση του πρύτανη για την ανάπτυξη μιας νέας σχολής με έμφαση τον πρωτογενή τομέα και την κτηνιατρική ο κ. Κεφαλογιάννης διαβεβαίωσε ότι θα τη στηρίξει: «Μετά και την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», είναι μια πρόταση που μπορεί να συνδέσει τον ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα της περιοχή με μια σύγχρονη ακαδημαϊκή ανάπτυξη που κατά τη γνώμη μου θα αλλάξει τα δεδομένα τόσο σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και για την τοπική μας οικονομία και παραγωγή. Ως εκ τούτου στηρίζω αυτή την πρόταση και είμαι στη διάθεση της πρυτανείας για κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του, συνηγόρησε στη συνεργασία Πανεπιστημίου Κρήτης-Σχολής Ασωμάτων, λέγοντας:
«Η συνεργασία στο πλαίσιο της Σχολής Ασωμάτων, της αναβάθμισης της λειτουργίας της και στο πλαίσιο του Μεσογειακού Κέντρου Αγροδιατροφής κ.λπ., με την εμπλοκή της περιφέρειας, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, του δήμου, του Πανεπιστημίου, του ΙΤΕ και του ΕΛΜΕΠΑ, είναι μια σημαντική δυνατότητα να επενδύσουμε, πέραν του τουρισμού, εκεί που ο τόπος μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και που είναι τα ποιοτικά γεωκτηνοτροφικά προϊόντα και ο πρωτογενής τομέας.
Η επιμόρφωση είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Ειδικά αυτή την περίοδο, οι πρωτοβουλίες που αφορούν τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία της περιφέρειας, της ιατρικής σχολής και όλων τον επαγγελματιών που εμπλέκονται στον τουρισμό και στην εστίαση, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων, των πάντων, είναι μεγάλης σημασίας για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και τους πολύτιμους πόρους που έρχονται μέσα από τον τουρισμό, από την τεράστια απειλή. Αυτά είναι τα θέματα αιχμής, προτεραιότητα μένει πάντα η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της δομής».