Ας το εξετάσουμε το θέμα. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είμαι υπέρ της ίδρυσης ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Είμαι της γνώμης όμως, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έπρεπε να στείλει την επιστολή στον κ. Κουβέλη, πριν τη λήξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όλοι σκέφτηκαν ότι ο κ. Βενιζέλος ήθελε να πάρει «πόντους» για τη συνεδριακή διαδικασία. Άλλωστε ένα κομματικό συνέδριο σε εξέλιξη, δεν συνάδει με μια διαδικασία που επιζητεί να ενοποιήσει κόμματα, κινήσεις, τάσεις και ανένταχτους σε ένα κομματικό οργανισμό. Επομένως η επιστολή στάλθηκε άκαιρα.
Αλλά και ο τρόπος (επιστολή από τον ένα αρχηγό στον άλλο) δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Αυτός θα άρμοζε στην περίπτωση που επίκεινται εκλογές σε δυο-τρεις μήνες και τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς θα θέλανε να κάνουν ένα εκλογικό συνασπισμό, για να αντιμετωπίσουνε τη λαϊκή ετυμηγορία από καλύτερη θέση. Εδώ όμως δεν πρόκειται για εκλογική σύμπραξη, πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.
Πώς γίνεται η δημιουργία ενός νέου κόμματος; Προφανώς πρέπει κάποιοι να το ιδρύσουν. Η κεντροαριστερά (όπως και η κεντροδεξιά) είναι βασικός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεν θα πρέπει να την αφήσουμε μόνο στις φιλοδοξίες κάθε φιλόδοξου πολιτικού (παλιού ή νέου). Σήμερα υπάρχουν ήδη δύο κόμματα στη Βουλή και μερικά εκτός Βουλής που δρουν ως κεντροαριστερά -για να μην αναφέρω και τον ΣΥΡΙΖΑ που πολλοί τον τοποθετούν στην κεντροαριστερά. Ποιος πιστεύει ότι οι οικολόγοι δεν είναι ένα κόμμα της κεντροαριστεράς; Επίσης, τόσοι και τόσοι άνθρωποι που αγωνίστηκαν από θέσεις ευθύνης για την κεντροαριστερά και τις μεταρρυθμίσεις και τώρα βρίσκονται στο …περίμενε: Ραγκούσης, Μόσιαλος, Διαμαντοπούλου. Αλλά και ο Λοβέρδος. Και τόσες κινήσεις (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία Β).
Επομένως όσοι πιστεύουν ότι η μεγάλη και ενιαία κεντροαριστερά είναι απαραίτητη για τη χώρα, πρέπει να αρχίσουν να «βρίσκονται» και να κουβεντιάζουν. Να ιδρυθεί ένα φόρουμ συζητήσεων, όπου θα πρέπει να συμμετέχουν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Και ότι θα πρέπει να καλεσθούν με επιμονή κόμματα, κινήσεις και άτομα που θα μεγαλώσουν και θα δυναμώσουν την κεντροαριστερά. Αν, για παράδειγμα, οι οικολόγοι δεν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο φόρουμ, πρέπει να προσκαλούνται διαρκώς, με επιμονή και υπομονή.
Ποιοι πρέπει να αποκλεισθούν; Κατ’ αρχήν οι φασίστες, οι ακροδεξιοί, οι κεντροδεξιοί, οι κομμουνιστές και οι αριστεριστές πάσης φύσεως. Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα τελευταία (λόγω της ανόδου του στα εκλογικά και δημοσκοπικά ποσοστά και με προφανή σκοπό την κατάληψη της εξουσίας) έχει αρχίσει στα ηγετικά του κλιμάκια να κάνει δειλά βήματα προς την κεντροαριστερά. Μα τα βήματα αυτά δεν είναι σταθερά, καθαρά και κατηγορηματικά. Η κεντροαριστερή στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύεται κατ’ αρχήν από τη διγλωσσία (άλλα λένε στο εξωτερικό, άλλα στους ιθαγενείς) και από τον άμετρο λαϊκισμό. Τάζει τα πάντα στους πάντες και μάλιστα χωρίς να μας λέει το πού θα βρει τα κεφάλαια! Εκτός αυτού, ο κομματισμός οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος από παλαιοκομμουνιστές, αναρχοαυτόνομους και εσχάτως από πρώην Πασόκους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας και εραστές του κρατισμού. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα πρέπει να το ξεκαθαρίσει ενδοκομματικά για το αν είναι κόμμα της κεντροαριστεράς και μετά να ενδιαφερθεί για την κεντροαριστερά.
Τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το φόρουμ συζητήσεων για τη δημιουργία θα πρέπει να είναι πολιτικά, ιδεολογικά, εθνικά, ταξικά, οικονομικά, ευρωπαϊκά, πάντα με κριτική και αυτοκριτική και μακριά από λαϊκισμούς. Είμαστε με την Ε.Ε. και το ευρώ; Μπορεί να συνεχίσει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009; Θέλουμε να ξεφύγει η Ελλάδα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας; Υπάρχει άλλο σχέδιο για ξεπέρασμα της κρίσης από το σημερινό, που οδηγεί το λαό στον αφανισμό; Ποιο είναι αυτό; Προτάσεις. Ποια ήταν τα κέρδη και οι ζημίες της χώρας και του λαού από την μέχρι χθες κεντροαριστερά (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ); Πώς πρέπει να είναι δομημένο και οργανωμένο το νέο μοντέλο της κεντροαριστεράς; Ποιο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας πρέπει να προωθηθεί; Προτάσεις. Αυτά και άλλα πρέπει να είναι τα θέματα του φόρουμ δημιουργίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.
Για να ιδρυθεί όμως ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς πρέπει να συμμετάσχουν με ζέση και ανιδιοτέλεια και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Γιατί αν κάποιοι υπονομεύσουν τη διαδικασία αναγέννησης της κεντροαριστεράς, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι υπονομευτές. Και στις εκλογές η κατακερματισμένη κεντροαριστερά, θα βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο μόνος τρόπος για να διασωθεί και να βγει κερδισμένη, είναι να ενωθεί. Και ας θυμούμαστε ότι εκλογικά και δημοσκοπικά η ΔΗΜΑΡ είναι κάπως κοντά στο όριο του 3% και επομένως έχει μεγαλύτερο «ζόρι» από το ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Ας μην το ξεχνάνε αυτό στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...