Με την υπ’ αρ. πρωτ. 4724/2-10-2020 Απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση 3.c.4 «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης». Η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και είχε σαν στόχο την ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται νόμιμα εντός της Περιφέρειας Κρήτης, και επλήγησαν από την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας και των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της.
Η δημόσια χρηματοδότηση έχει τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το έτος 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 3.000 ευρώ και μέγιστο τις 40.000 ευρώ, με κυριότερο κριτήριο τη μείωση τζίρου αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης. Πρωταρχικός στόχος της δράσης ήταν να παρασχεθεί, στοχευμένα, δημόσια στήριξη στις επιχειρήσεις εκείνες που επλήγησαν πραγματικά από την πανδημία και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα προβλήματα ρευστότητας, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα στο 5ο κεφάλαιο της Πρόσκλησης με τίτλο «Δικαιούχοι – Όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής» είχε αρχικά προβλεφθεί ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, που θα ελάμβανε η δικαιούχος επιχείρηση από τη συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενο με κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει λάβει, και η οποία μπορεί να έχει χορηγηθεί με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή άλλες μορφές όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, δεν δύναται σε συνολική ονομαστική αξία να υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ.
Το όριο των 800.000 ευρώ, διασφάλιζε ουσιαστικά ότι οι επιχειρήσεις που θα ελάμβαναν την επιχορήγηση θα ήταν εκείνες που πραγματικά επλήγησαν από την πανδημία και είχαν τις σημαντικότερες ζημίες λόγω των μέτρων, που ελήφθησαν για τον περιορισμό της.
Ωστόσο, με την 5η Τροποποίηση της Πρόσκλησης, δυνάμει της υπ’ αρ. πρωτ. 992/2-3-2021 Απόφασης του περιφερειάρχη Κρήτης, η συνολική ονομαστική αξία των ανωτέρω ενισχύσεων υπερδιπλασιάστηκε στο ποσό των 1.800.000 ευρώ, αποκλείοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία, προς όφελος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, λόγω εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων χρηματοδότησης. Το γεγονός μάλιστα ότι ο υπερδιπλασιασμός του ανώτατου ορίου της Πρόσκλησης έλαβε χώρα σε χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για λήψη της χρηματοδότησης είχε παρέλθει, δείχνει ότι εκ των πραγμάτων η Περιφέρεια Κρήτης «επέλεξε» τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης από τη συγκεκριμένη δράση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη δράση, και ρίχνοντας ταφόπλακα στις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, που είτε κατέστησαν επιλέξιμες αλλά δεν έλαβαν την ενίσχυση λόγω εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων είτε αποκλείστηκαν εντελώς από το πρόγραμμα.
Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, όπου ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας και το μέγεθος των επιπτώσεων αυτής, ειδικότερα, στο μέλλον των μικρότερων επιχειρήσεων, η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να δημοσιοποιήσει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να βάλει την υπογραφή της στο κλείσιμο των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής συγκυρίας, και έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας στήριξης.
Μαρία Σταυρουλάκη
Εμμανουήλ Παπαγιαννάκης
Sander Gjoka
Κωνσταντίνος Θεοδώρου
Αντώνιος Σαμαριτάκης