«Η συμπεριφορά του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη είναι απολύτως απαράδεκτη και προσβλητική τόσο απέναντι στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και απέναντι στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός. Όπως τονίζει ο κ. Ξανθός ο υπουργός ακύρωσε για τρίτη φορά την προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή 21/11/2014 επίκαιρη ερώτησή του για το κρίσιμο θέμα της επένδυσης Β-ΑΠΕ της EDF στην Κρήτη.
Σε γραπτή δήλωσή του ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
«Δεν μπορούν οι Υπουργοί να επικαλούνται συνεχώς φόρτο εργασίας και κωλύματα για να παραστούν στη Βουλή και να συζητήσουν επίκαιρα θέματα της αρμοδιότητάς τους, που απασχολούν τους πολίτες. αποφεύγοντας στην ουσία την πολιτική αντιπαράθεση για επιλογές που έχουν δρομολογήσει και που έχουν προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις. Η τακτική αυτή αναδεικνύει ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας στη λειτουργία των θεσμών, στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και στη χωροθέτηση έργων βλαπτικών για τον περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Είναι προφανές πλέον ότι η απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα δεν είναι οι Β-ΑΠΕ που ειδικά στην Κρήτη υπηρετούν ένα σχέδιο μετατροπής της σε «ενεργειακό κόμβο», με στόχο την κερδοφορία των πολυεθνικών, χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα, χωρίς μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, ξεπερνώντας με αυταρχικό τρόπο τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών για τη χρήση ΑΠΕ και φυσικά χωρίς κανένα στοιχείο δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού και συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών. Το κρίσιμο ερώτημα για κάθε προτεινόμενη επένδυση είναι σε ποιό ενεργειακό σχέδιο εντάσσεται, με ποιά διαδικασία, με ποιες επιπτώσεις και ποιός ωφελείται.
Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα επιμείνουμε απέναντι στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, επανακαταθέτοντας την ερώτηση για το συγκεκριμένο έργο που έχει ξεσηκώσει ένα κύμα διαμαρτυριών, συλλογικών αντιστάσεων και δικαστικών προσφυγών, αναζητώντας έστω μια επίσημη γραπτή απάντηση. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα αυτό, θα στηρίζει τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για να ανακληθεί η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι αδειοδοτήσεις έργων Β-ΑΠΕ στην Κρήτη. Δεν υπερασπιζόμαστε ούτε το σημερινό θερμοηλεκτρικό μοντέλο ούτε το μοντέλο ανάπτυξης των Β-ΑΠΕ, που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης». Χρειάζεται εναλλακτική πολιτική συνολικά για την οικονομία, την παραγωγή, την κατανάλωση και φυσικά για την ενέργεια. Με παραγωγική ανασυγκρότηση, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της συνέργειάς του με τον τουρισμό, με Δημόσια ΔΕΗ και δημόσιο έλεγχο των υδάτινων πόρων, με εμπλοκή της κοινωνίας και αλληλέγγυα οικονομία, με αλλαγή ενεργειακού μίγματος στη χώρα, σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και αντικατάσταση συμβατικών θερμοηλεκτρικών μονάδων, με αξιοποίηση των νέων επιστημόνων και ερευνητών, με κοινωνική δικαιοσύνη και Δημοκρατία».