Μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, συνθέτουν και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης και των εργασιών τους στο πλαίσιο υλοποίησης πολύμηνων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων, από την Κυριακή 4 μέχρι την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, στην αίθουσα του Δήμου Ρεθύμνου «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Φεστιβάλ με τίτλο «Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας στο Ρέθυμνο», που αποτελεί την επισφράγιση των κόπων μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς.
Η Σούλα Πετρογιάννη, φιλόλογος, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, αναφέρει σχετικά:
«Τα προγράμματα αυτά, που διαφοροποιούνται από τη συμβατική διδασκαλία, αφού δεν αναφέρονται σε εύρος γνωστικού κλάδου:
• Υλοποιούνται εθελοντικά κάθε σχολική χρονιά από τους μαθητές με την εποπτική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους,
• Στηρίζονται στη βιωματική μάθηση, στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και θετικού συναισθήματος για τη μάθηση και τη ζωή,
• Χρησιμοποιούν την ομαδοσυνεργατική μέθοδο εργασίας και
• Έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή αξιόλογου εκπαιδευτικού υλικού, το άνοιγμα της σχολικής κοινότητας στην ευρύτερη κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον – στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία, την υγεία, τον πολιτισμό.
Φέτος, στα σχολεία της διεύθυνσής μας υλοποιήθηκαν:
• 20 προγράμματα Αγωγής Υγείας,
• 43 προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής και
• 68 προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων.
– Στα προγράμματα Αγωγής Υγείας, όπου η υγεία αντιμετωπίζεται όχι ως απουσία ασθένειας, αλλά ως συνολική ποιότητα ζωής με πολλαπλές παραμέτρους, τα παιδιά αναπτύσσονται συναισθηματικά μέσα από την Τέχνη και τη Λογοτεχνία, εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, γνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβονται τη διαφορετικότητα.
– Στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, όπου η διευρυμένη έννοια του περιβάλλοντος λειτουργεί ως φυσική δεξαμενή αλλά και πεδίο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, τα παιδιά γνωρίζουν τον τόπο τους αλλά και άλλες περιοχές, μελετούν τις έννοιες της υποβάθμισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, των περιβαλλοντικών κινδύνων, συσχετίζοντάς τα με τη σημασία τους και τις επιπτώσεις που έχουν στην ποιότητα ζωής.
– Στα προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων τα παιδιά ασχολούνται με ευρύ φάσμα τομέων πολιτισμού και τεχνών, με την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι, αναπτύσσονται δράσεις που σχετίζονται με το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, το μαθητικό τύπο, τη γνωριμία με την τέχνη της φωτογραφίας.
Οι μαθητές καλλιεργώντας τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους με φαντασία και δημιουργική διάθεση σχεδιάζουν με τους εκπαιδευτικούς τους δραστηριότητες και υλοποιούν δράσεις σχετικές με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν. Έτσι, αποκτούν γνώσεις, υιοθετούν στάσεις και συμπεριφορές, συνεργάζονται και δημιουργούν… Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που με μεράκι, ζήλο και ενθουσιασμό συμμετέχουν στην υλοποίηση των καινοτόμων προγραμμάτων, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που εθελοντικά αφιερώνουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους εμπνέοντας και καθοδηγώντας τα παιδιά.
Επιθυμούμε να εκφράσουμε τόσο τις ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία όσο και τα συγχαρητήριά μας προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν στα πολύμηνα προγράμματα αφιερώνοντας πολύτιμο γι’ αυτούς χρόνο, εργαζόμενοι εκτός σχολικών ωραρίων (συχνά Σάββατα και Κυριακές) και με μόνη την ηθική ανταμοιβή.
Επίσης, επιθυμούμε να εκφράσουμε βαθύτατες ευχαριστίες σε μια σειρά από φορείς και πρόσωπα που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της «Γιορτής Μαθητικής Δημιουργίας στο Ρέθυμνο». Αρχικά στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Ταξάκη για την ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας, τη σχολική σύμβουλο Φιλολόγων και πρόεδρο της Επιτροπής Σχολικών Δραστηριοτήτων κυρία Αγγελική Καψάσκη για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κυρία Μαρία Λιονή για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για συνδιοργάνωση, τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Γεωργαλή για τη συνεργασία καθώς και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Βαρβάρα Χρόνη για την άριστη συνεργασία».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου και συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.