Μόλις κυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό βιβλίο του Γιώργου Φρυγανάκη «Τo Ρέθυμνο μέσα από την ποίηση». Από το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, μεταφέρουμε τα παρακάτω κατατοπιστικά στοιχεία για το περιεχόμενό του.
Πρόκειται για ένα Πολυφωνικό Ποιητικό Οδοιπορικό στο Ρέθυμνο του Χθες και του Σήμερα. 73 ποιητές και ποιητάρηδες μας ξεναγούν μέσα από τους δρόμους και τα σοκάκια της ποίησής τους και υπό το φως ή το ημίφως της προσωπικής τους γραφίδας «σ’ αυτό τον κόσμο το μικρό, το μέγα», το Ρέθυμνο της καρδιάς τους, το Ρέθυμνο της καρδιάς μας…
Τα 135 ποιήματα της συλλογής ως σημαίνοντα είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας (παραδοσιακά ομοιοκατάληκτα ή νεοτερικά με διαβάθμιση στην ελευθερία στίχου και την πεζολογικότητα) και γλώσσας (κοινή δημοτική – κρητική διάλεκτος – μεικτή). Ως σημαινόμενα αποτυπώνουν, στην πλειοψηφία τους, την υμνητική-εξιδανικευτική διάθεση των δημιουργών (Το Ρέθ-υμνο, άλλωστε έχει -παρετυμολογικά- τον «ύμνο» μέσα στο όνομά του). Παράλληλα και αντιθετικά (όχι όμως και αντιφατικά) αποτυπώνει την κριτική-σατιρική τους διάθεση, το παράπονο, τη διαμαρτυρία, τις μνήμες που καίνε και πονούν.
Η συλλογή κατά κάποιο τρόπο παραπέμπει συνειρμικά στα δύο πρόσωπα του ρωμαϊκού Θεού Ιανού, που εκφράζουν τις δύο αντίθετες διαθέσεις του, την ευχάριστη και τη δυσάρεστη, και που σε τελική ανάλυση αντικαθρεφτίζουν το γλυκόπικρο πρόσωπο της πόλης μας για όσα κατά καιρούς της συμβαίνουν.
Η αντίθεση αυτή, όσο κι αν δραματοποιεί μιαν ένταση, δε συνιστά διά-σταση, καθώς οι διαφορετικές στάσεις είναι απλώς… αριθμητές κλασμάτων με κοινό παρανομαστή την αγάπη των ποιητών για το Ρέθυμνο, που τους γαλούχησε και τους ενέπνευσε ως γενέθλια πόλη τους ή ως πόλη που τους δέχτηκε στην αγκαλιά της σαν παιδιά της.
Η παρούσα συλλογή αφιερώνεται σε όλους εκείνους, επώνυμους ή ανώνυμους, που σκιαγράφησαν και «ιστόρησαν» ποικιλότροπα το Ρέθυμνο και πτυχές από τη ζωή του. Υπογραμμίζεται «σε όλους», γιατί μπορούμε και στα μικρότερα ποιητικά αθλήματα να θαυμάσουμε τον άθλο που έχει συντελεστεί και να του απονείμουμε ως έπαθλο ένα καλό λόγο, λόγο ευχαριστήριο, και γιατί όχι ευγνωμοσύνης. Η ποίηση, άλλωστε, δεν είναι προνόμιο των «ειδικών».
Η έκδοση αυτή λειτουργεί και ως σπονδή στη μνήμη εκείνων που «ποίησαν» για το Ρέθυμνο και έχουν μεταναστεύσει στην αιώνια πατρίδα.
Η Συλλογή περιορίζεται στις μεταπολεμικές εκδόσεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις).
Η εικόνα του εξωφύλλου προέρχεται από το λεύκωμα του Φρειδερίκου Ι. Φήταμ, «Παιχνιδίσματα φωτός» -Ακουαρέλες και ελαιογραφίες, με υπότιτλο: Ρέθυμνο: Porta Guora, ακουαρέλα, 2005.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου: «Η έννοια Ρέθυμνο δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός όρος αλλά και μια ανώτερη ιστορικά πολιτισμική σφαίρα. δεν είναι μόνο και τόσο έννοια πλάτους και μήκους, αλλά έννοια ύψους. Και σ’ αυτό μόνο ο φτερωτός πήγασος της ποίησης μπορεί να μας ανεβάσει.
Και το ’χει ανάγκη ο τόπος μας, που τον τελευταίο καιρό… πλαταίνει, απλώνεται, ξεχειλώνει χάνοντας ύψος. Δεν θέλω να γίνω αναλυτικότερος».
Οι ενδιαφερόμενοι σύντομα θα μπορούν να επισκέπτονται το βιβλίο στο διαδικτυακό τόπο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.
Όσοι… βιάζονται μπορούν να απευθύνονται στον κ. Γιώργο Φρυγανάκη (Τηλ.: 6942910811 email: g_frygan@hotmail.com), προκειμένου να το υποδεχτούν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.