Είκοσι αρχισυντάκτες – δημοσιογράφοι και διευθυντές Μέσων της Ένωσης Περιφερειακού Τύπου της Ρωσίας «ARS – PRESS» φιλοξενήθηκαν στην παραδοσιακή φάρμα Agreco.
Η 20μελής αντιπροσωπεία του «ARS PRESS», εκπροσωπεί 1.500 μεγάλες εφημερίδες και αρκετά έντυπα, μεγάλων ρωσικών περιφερειών, όπως η Δημοκρατία του Ταταρστάν και του Mari El και των περιοχών Amur, Smolenksk, Saratov, Tyumen, Samara, Sverdlovsk, Nizhny Novgorod αλλά και της περιφέρειας της Μόσχας.
Τους επισκέπτες, αφού υποδέχτηκε ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής Λειτουργικού στην Grecotel Hotels & Resorts, τους μετέφερε τη φιλοσοφία του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος πάντα έχει την αρχή να προσφέρει το καλύτερο στον πελάτη των ξενοδοχείων του, που σαν γνήσιος Κρητικός, θεωρεί τα ξενοδοχεία Grecotel προέκταση της φιλοξενίας στο σπίτι του.
Αυτό ήταν άλλωστε και το όραμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη για τη δημιουργία του παραδοσιακού κτήματος Agreco, το μέρος που εδώ και 15 χρόνια ξεκίνησαν οι βιολογικές καλλιέργειες για τα ξενοδοχεία της Grecotel στην Κρήτη, αφού η υγεία του ανθρώπου είναι ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει.
Στην ξενάγηση που ακολούθησε στους χώρους του παραδοσιακού κτήματος Agreco, οι συντάκτες δοκίμασαν παραδοσιακά κεράσματα όπως κρύα μαλοτήρα, τσικουδιά, βιολογικό οίνο παραγωγής Agreco και μερτόρακη.
Ζύμωσαν ψωμί, με αλεύρι παραγωγής Agrecofarms, αλεσμένο στον παραδοσιακό νερόμυλο του κτήματος.
Ξεφούρνισαν και ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία αυτή του ζεστού ψωμιού από τον πετρόκτιστο ξυλόφουρνο, ενώ αξέχαστη θα τους μείνει η γεύση από το ψωμί που δοκίμασαν με βιολογικό ελαιόλαδο παραγωγής Agrecofarms.
Επισκέφθηκαν, τον νερόμυλο, το πατητήρι, το κελάρι, το ρακοκάζανο, την εκκλησία του Αϊ-Νικόλα του Κουρταλιώτη, το παντοπωλείο και την πλατεία του χωριού.
Έζησαν την εμπειρία του «αντικριστού» και δοκίμασαν πατάτα τηγανιτή, παραγωγής Agrecofarms, ψημένη όχι μόνο σε λάδι ελιάς (real potatoes) αλλά ψημένη με ξύλα, σε υπαίθρια παρασιά. Μετά την εμπειρία κάθισαν για δείπνο.
Με τη δημιουργία του κτήματος Agreco όλοι οι πελάτες της Grecotel, ιδιαίτερα στην Κρήτη, απολαμβάνουν σαλάτες και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας παραγωγής Agrecofarms. Το δε ελαιόλαδο που βρίσκουν στο τραπέζι τους στα κατ’ επιλογήν τμήματα είναι βιολογικό ελαιόλαδο Agreco.
Ενημερώθηκαν επίσης για τις τόσο σημαντικές διακρίσεις και βραβεία της Agreco, όπως αυτό από τα Tourism Awards 2014, όπου βραβεύτηκε ως το «Μοναδικό Ελληνικό Παράδειγμα Κρητικής Φιλοξενίας».
Η Sofia Dubinskaya, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης των Αρχισυντακτών της Ρωσίας ευχαρίστησε εκ μέρους των συναδέλφων της την Grecotel και ιδιαίτερα τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, για τη «γνήσια» κρητική φιλοξενία που τους προσέφερε.
Δήλωσε δε: «Είναι τόσο ενθουσιασμένοι που θα επιθυμούσαν ακόμα και να εργαστούν στην Agreco σαν βοηθοί, για να απολαμβάνουν μια ζωή, αυτό που ζουν σήμερα!».
Ο Vlademir Maystrenko, επικεφαλής σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, που συνόδευε την 20μελή αντιπροσωπεία, πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη για τη «μοναδική εμπειρία» που προσέφερε στους αρχισυντάκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα.
Στον ευχαριστήριο χαιρετισμό του προς τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, τον προσφώνησε «εμπνευστή» και «δημιουργό», του «επί Γης Παράδεισο», γιατί έτσι αποκάλεσε την Agreco, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο «Κέρας της Αμάλθειας», παρομοιάζοντάς το με τη γενναιόδωρη φιλοξενία που τους προσέφερε.
Ευχαρίστησε επίσης τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, επίτιμο πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, για την προσφορά του στους Ρώσους πολίτες, φίλους της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, που έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να συνδέσει επιτυχώς τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Επίσης γιατί έχει κατορθώσει μια «τυχαία» εμπειρία για «λιγοστούς» (ίσως σε κάποιο χωριό) να την κάνει εφικτή σε όλους που επισκέπτονται την Agreco, προσφέροντάς τους αυθεντική και ολοκληρωμένη την κρητική εμπειρία.
Με αφορμή πρότασης που είχε κάνει ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης στον Vlademir κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του, ο Vlademir στον χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι: «Η Agreco θα συμπεριληφθεί στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 2016 που έχουν συν-υπογράψει οι δυο αρμόδιοι υπουργοί Ρωσίας και Ελλάδος».
Κατά την αναχώρησή τους πήραν μαζί τους χαρακτηριστικά παραδοσιακά προϊόντα παραγωγής και συσκευασίας Αgrecofarms, προσφορά της Grecotel.
Η καταγραφή «αυθεντικών» εμπειριών, όπως αυτή της Agreco, και η δημοσίευσή τους στις 1.500 εφημερίδες και περιοδικά που εκπροσωπούν, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – Ελλάδας ειδικότερα σε θέματα σύνδεσης και αερομεταφορών, τουρισμού και εξαγωγών.