Την εξαιρετική παράσταση «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό», του Αλμπέρ Καμύ, από την Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου, θα φιλοξενήσει στο Ρέθυμνο το studio «The Garage», για μία και μοναδική βραδιά, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 21.30. Η παράσταση στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιστολές αυτές εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, που βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα.
Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδόσει. Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται. Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα πολλές, η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη – Στέλλα Κουφάκη
Ερμηνεία: Σοφία Δερμιτζάκη
Ερμηνεία: Σοφία Δερμιτζάκη
Video παράστασης: Nickolay Dorozhkin
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μανουσάκης
Επιμέλεια μουσικής-ήχου: Στέλλα Κουφάκη
Φωτογραφίες: Γιάννα Καραγιώργου
Φωτογραφία αφίσας: Mark Quigley
Επιμέλεια προγράμματος: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Φανή Καλαθάκη
Είσοδος: 10 ευρώ/ Φοιτητικό: 8 Ευρώ
Είσοδος: 10 ευρώ/ Φοιτητικό: 8 Ευρώ
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6987623792 ή στο inbox της fb σελίδας του The Garage
Θεατρικά σεμινάρια
Το studio «The Garage» θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δύο νέα εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν όσους αγαπούν την τέχνη του θεάτρου (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες), που μπορούν να τα παρακολουθήσουν και αρχάριοι.
• Εισαγωγή στη Μέθοδο Actor’s Studio, για την εκπαίδευση του ηθοποιού
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, τις ώρες 11.00-15.00, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο Ρέθυμνο, η Σοφία Δερμιτζάκη θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους στην υποκριτική μέθοδο των σπουδαίων ηθοποιών του Μπρόντγουει.
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, τις ώρες 11.00-15.00, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο Ρέθυμνο, η Σοφία Δερμιτζάκη θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους στην υποκριτική μέθοδο των σπουδαίων ηθοποιών του Μπρόντγουει.
«Η μέθοδος Actor’s Studio είναι ένα σύστημα ερμηνείας που πρωτοεισήγαγε στο Actor’s Studio της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’40 ο σκηνοθέτης και παραγωγός Λι Στράσμπεργκ. Εμβληματικές φυσιογνωμίες της έβδομης τέχνης χρησιμοποίησαν τη Μέθοδο, για να ενσαρκώσουν μερικούς από τους πιο δύσκολους ρόλους τους. Η «Μέθοδος» μαθαίνει στον ηθοποιό πώς να κάνει χρήση του προσωπικού του υλικού στην ερμηνεία του ρόλου, έτσι ώστε αυτά που κάνει, λέει, ακούει και όσα συμβαίνουν γύρω του να είναι συγκεκριμένα και να τον αφορούν προσωπικά. Σκοπός της μεθόδου, δεν είναι ο ηθοποιός να παίξει τον εαυτό του, αλλά να διερευνήσει σε βάθος το ρόλο, μέσα από προσωπικά βιώματα και καταστάσεις».
Τα μαθήματα του σεμιναρίου περιλαμβάνουν: Χαλάρωση, Αισθητηριακές ασκήσεις, Ανάλυση κειμένου, Αυτοσχεδιασμό, Πρακτική μεταφορά της μεθόδου, μέσα από σκηνές ή μονολόγους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα.
Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες. Κόστος: 18 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες για το Actor’s Studio: http://theactorsstudio.org/
Η Σοφία Δερμιτζάκη είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών με άριστα. Tην περίοδο 2002-2006 συμμετείχε στα σεμινάρια υποκριτικής με τη Μεθόδο του Actor’s Studio, με τον Α. Μανωλικάκη. Στο θέατρο πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό», του Αλμπέρ Καμύ, σκηνοθεσία της ιδίας και της Στέλλας Κουφάκη, Οι «Αγνοούμενοι», μια ενδιαφέρουσα ζωή του Β. Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία της ιδίας, Το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, σε σκην. Δ. Φοινίτση (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης), «Δον Κιχώτης», σκην. Κ. Μεταξάκη, Ο «Πελεκάνος» του Α. Στρινγκμπερκ, σκην. Δ. Φοινίτση, Ο «Τυχερός στρατιώτης» της Ξ. Καλογεροπούλου και Θ. Μοσχόπουλου, σκην. Κ. Μεταξάκη, «Μαχαίρι στο κόκκαλο» του Κ. Μουρσελά, σκην. Γ. Μαρκόπουλου, «Σκοινοβάτη Απόπειρα», του Ζαν Ζενέ, σκην. της ιδίας, «Από την κρύπτη στο φως με τρεις μπακιρένιες δεκάρες» του Ε.Χ. Γονατά, σκην. Γ. Αναστασάκη, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ο. Σαίξπηρ, σκην. Γ. Αναστασάκη, (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), «Πραγματικότητα», της Κ. Λιονάκη, σκην. Δ. Φοινίτση (Θεατρικό Αναλόγιο – Εθνικό Θέατρο), «Γιου, της Όλγα Μούχινα, (Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή, σκην. Μ. Ζήρα), «Οικογένεια Νώε, της Ξ. Καλογεροπούλου και Θ. Μοσχόπουλου, (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων), σκην. Γ. Αναστασάκης κ.ά. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Αέναη Κυπαρισσία», σκην. Ζαφείρη Χαϊτίδη, «Ώμος προς ενοικίαση», σκην. Δ. Εμμανουηλίδη, «Ναι κλαίω», σκην. Ν. Τραχανά. Διδάσκει στο Θεατρικό εργαστήρι του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων.
• Εργαστήριο κινητικού αυτοσχεδιασμού: «Κινούμαι κι επικοινωνώ. Διάλογος μέσω της κίνησης»
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τις ώρες 11.00-15.00, στο πλαίσιο μιας σειράς σεμιναρίων για τη Σκηνική Παρουσία, η Εριφύλη Δαφέρμου έρχεται από την Αθήνα για 3η φορά στο «The Garage» με νέο σεμινάριο.
«Σε αυτό το εργαστήριο, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια την κίνηση ως βασικό μέσο έκφρασης κι επικοινωνίας, με σκοπό την ανάπτυξη κινητικών διαλόγων ανά ομάδες. Θα μελετήσουμε ως εκ τούτου τις διαφορετικές δυναμικές στην ποιότητα της κίνησης, τις κατευθύνσεις μέσα στο χώρο, και φυσικά το ρόλο και τη χρήση της αναπνοής μας μέσα σε αυτό».
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα.
Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες- Κόστος: 18 ευρώ
Η Εριφύλη Δαφέρμου είναι χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Μοριάνοβα – Τράστα και με Υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Laban Center London, σε πρακτικές Ευρωπαϊκού χοροθεάτρου. Φοίτησε επίσης στο SNDO, (School for New Dance Development) στο Άμστερνταμ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, σύγχρονου χορού, και θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικοθεατρικού σχήματος Dirty Granny Tales και της ομάδας – χώρου Lalo. Ζει στην Αθήνα όπου διδάσκει, χορεύει και χορογραφεί.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τα 2 σεμινάρια και δηλώσεις συμμετοχής: 6987623792 ή στο inbox της σελίδας fb του «The Garage».