Σε «γόρδιο δεσμό» για τον Δήμο Ρεθύμνου εξελίσσεται η υπόθεση των κληροδοτημάτων Γεωργίου Τρανταλίδη στο Ηράκλειο.
Τα σημαντικά κτίρια στο κέντρο της γειτονικής πόλης βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ τα 160 στρέμματα γης έχουν καταπατηθεί και ο Δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες.
Η υπόθεση αυτή απασχολεί διαχρονικά τις δημοτικές αρχές, οι οποίες επικαλούνται το περίπλοκο νομικό καθεστώς, το οποίο διέπει αυτού του τύπου τα κληροδοτήματα, καθώς ο λόγος για τον οποίο τα είχε παραχωρήσει ο δωρητής έχει σήμερα εκλείψει.
Μιλώντας χθες με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, μας ενημέρωσε, ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη συγκεκριμένη δημοτική περιουσία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την καταπατημένη αγροτική γη, για την οποία τίθενται ακόμα και ζητήματα χρησικτησίας από τους καταπατητές.
Η υπόθεση αυτή ξεκινά από το 1947, οπότε δωρίθηκε η τεράστια περιουσία Τρανταλίδη στο Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, προκειμένου να αξιοποιηθεί για να κατασκευαστεί χειρουργική κλινική στο ίδρυμα.
Όμως ο ίδιος ο Τρανταλίδης είχε αφήσει τους επονομαζόμενους από τον ίδιο «εμφυτευτές», άτομα δηλαδή, τα οποία είχαν για αρκετά χρόνια την επικαρπία τους και συγκεκριμένα έως το 1967.
Επιπλέον το Ελληνικό δημόσιο την δεκαετία του 1960 παραχώρησε μέρος της κτηματικής περιουσίας σε ιδιώτες με νόμο της εποχής.
«Ο πρώτος που δεν σεβάστηκε τη δημοτική περιουσία ήταν το Ελληνικό Δημόσιο και εμείς σήμερα αντιδικούμε με ιδιώτες που έχουν τίτλους από αυτό και προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι κακώς μεταβίβασε σε ιδιώτες, περιουσία, η οποία δεν του ανήκε», δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας ο κ. Μαρινάκης για να συμπληρώσει ότι «Έχουμε συνεχώς δικαστήρια και είμαστε σε αντιδικία για τα 160 στρέμματα γης, τα οποία εμείς ξέρουμε ότι μας ανήκουν αλλά πρέπει να τα διεκδικήσουμε από τους καταπατητές που επικαλούνται τίτλους Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό το θέμα θα λυθεί μόνο όταν φτάσουμε στον Άρειο Πάγο».
Από τη μια λοιπόν συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη για το ζήτημα των εκτάσεων και από την άλλη δεν μπορεί να βρεθεί λύση για το ζήτημα των κτιρίων, τα οποία δεν αμφισβητούνται αλλά νομικά ο μόνος λόγος για να αξιοποιηθούν είναι να εκποιηθούν για την κατασκευή χειρουργείων στο Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο ως γνωστόν έχει καταργηθεί και υπάρχει μόνο ως νομικό πρόσωπο εδώ και δεκαετίες.
Το περίπλοκο αυτό ζήτημα για τα κτίρια έχει εξεταστεί να επιλυθεί με την αξιοποίησή τους για παρεμφερείς σκοπούς. Όμως δύο προηγούμενες προσπάθειες δεν θεωρήθηκαν νόμιμες από τη δικαιοσύνη.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης δήλωσε, ότι «Έκανε προσπάθειες ο Δήμος Ρεθύμνου για να αξιοποιήσει αυτή την περιουσία με δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έως σήμερα που απορρίφθηκαν από το Εφετείο Αθηνών. Αυτό γιατί λόγω της βούλησης του διαθέτη από το 1947 πρέπει να βρει τώρα ο δήμος ένα παραπλήσιο σκοπό, που να είναι νομικά αποδεκτός από το Εφετείο για να μπορεί να την αξιοποιήσει. Δεν είναι εύκολο γιατί τότε ο Τρανταλίδης μίλησε για χειρουργική κλινική σε ένα Νοσοκομείο που σήμερα δεν υπάρχει. Οι δύο τρόποι ήταν η αγορά εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και κατασκευή ενός πνευματικού κέντρου για την πόλη ή διάθεση υποτροφιών σε νέους φοιτητές ιατρικής. Δεν έγινε καμία πρόταση δεκτή».
Ο διαχειριστικός έλεγχος
Η υπόθεση των κληροδοτημάτων «Γεώργιου Τρανταλίδη» ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα, καθώς η αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο τον περασμένο μήνα με αίτημά της προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Διαχείρισης Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Ρ.Ν.» με παλαιότερο δημοσίευμά τους.
Αντίστοιχος έλεγχος είχε διαταχθεί και το 2011 χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί σχετικό αποτέλεσμα.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αποτέλεσε αίτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου κ. Νίκου Νίνου από τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο αναφερόταν στο ζήτημα του κληροδοτήματος «Τρανταλίδη» και ζητούσε πληροφορίες από την Δημοτική Αρχή του Ρεθύμνου σχετικά με την αξιοποίησή του, αλλά και γενικότερα για τις ενέργειές της για τα ζητήματα των κληροδοτημάτων.
Αντίστοιχη αναφορά του κ. Νίνου έγινε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τον περασμένο Μάρτιο και εκείνη από την πλευρά της ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο στις 5 Μαΐου 2014.
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας ότι «Για το θέμα αυτό, ό,τι είναι να πω θα το πω στον κ. ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια νομική υπόθεση, την οποία πρέπει να διαχειριστώ με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τον καταγγέλλοντα. Διότι αν έχουν υπάρξει προβλήματα σε αυτό το ίδρυμα, δεν έγιναν από το 2007 που έγινα εγώ δήμαρχος αλλά προϋπήρξαν. Δυστυχώς οι κρίσιμοι νομικά χρόνοι είναι μέχρι να συμπληρωθούν οι χρησικτησίες. Νομικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής δικαιώματος. Ό,τι κακό έχει συμβεί, συνέβη προ εμού. Εμείς προσπαθήσαμε να καταγράψουμε αυτή την περιουσία, να διαπιστώσουμε τον βαθμό καταπάτησης που υπάρχει, να κάνουμε έρευνα στο κτηματολόγιο, να τοπογραφήσουμε με την υπηρεσία την περιουσία αυτή, η οποία περιλαμβάνει τα ιστορικά κτίρια στο Ηράκλειο που βρίσκονται σε κατάσταση ερειπιώδη και έχει γίνει σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε για αυτή την υπόθεση και για τη διασφάλιση της περιουσίας αυτής».
Ερωτηθείς για το ποια είναι η πρόθεση του Δήμου Ρεθύμνου ως προς τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης ο κ. δήμαρχος τόνισε, ότι στην παρούσα φάση υπάρχει σε εξέλιξη αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει την αυτοδιοίκηση αλλά και σκέψεις για αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει αυτά τα κληροδοτήματα.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «Εμείς τώρα θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το νομικό καθεστώς στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης και παράλληλα υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών σκέψη για νομικές αλλαγές σχετικά με τα ιδρύματα. Θα πρέπει να δούμε που θα συναντηθούν αυτοί οι δύο δρόμοι νομοθετικής παρέμβασης για να ξέρουμε ως Δήμος πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την περιουσία».
Ο ίδιος τόνισε, ότι τελικός στόχος είναι να μπορέσει ο Δήμος να αξιοποιήσει πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την αναστύλωση των κτιρίων και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ηρακλείου για την πολιτιστική αξιοποίησή τους και η οριστική δικαστική επίλυση των στρεμμάτων γης που έχουν καταπατηθεί.
Σε ό,τι αφορά τα λοιπά κληροδοτήματα που υπάρχουν, δήλωσε ότι λόγω του ασφυκτικού νομικού πλαισίου έχουν κάποια θέματα, όχι όμως τέτοιου είδους όπως αυτά του «Γεωργίου Τρανταλίδη», έχουν περιέλθει ήδη στον Δήμο ως περιουσία και δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα, έστω και αν δεν δημιουργούν έσοδα.