@import url(http://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
@import url(http://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
Το Πάσχα έρχεται, τα πρωταθλήματα έχουν λήξει ή βαίνουν προς την λήξη τους και όσο βέβαιη κι αν μοιάζει η περίφημη αναδιάρθρωση του «παντέρμου» ποδοσφαίρου στον ελλαδικό χώρο, καλό είναι να κρατάμε, όλοι μας, μικρό καλάθι.
Βλέπετε, δεν έχει υπογραφεί τίποτε ακόμη, οι ενστάσεις από διάφορα στελέχη -κυρίως των μεγάλων- εμμένουν στο γεγονός ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε θα θιγούν, τα οικονομικά τους, είτε τα συμφέροντά τους από τις ανακατατάξεις (ιδίως εκείνων που χάνουν την κατηγορία κλπ.).
Από την άλλη πάλι, το «μαξιλαράκι» (σ.σ. οικονομικό πακέτο) που δίνει η πολιτεία μέσω της ΕΡΤ είναι ότι τα συμβόλαια των «μεγάλων», ακόμη κι αν πέσουν κατηγορία, δεν χάνονται, καθώς έχουν ισχύ για δύο χρόνια. Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν, καθώς ακόμη καλύτερα γνωρίζουν εκείνοι που έχουν υπογράψει τη σύμβαση…
Από εκεί κι έπειτα κι ιδίως αυτό που ενδιαφέρει όλους στις μικρότερες κατηγορίες είναι πως διαμορφώνεται επ’ ακριβώς ο ελληνικός χάρτης.
Μια αναβαθμισμένη Δ’ Εθνική
Τα πράγματα για την ώρα -πάντοτε στην περίπτωση που προκύψει η αναδιάρθρωση- είναι πως, η Γ’ Εθνική στην ουσία θα είναι μια αναβαθμισμένη Δ’ Εθνική.
Εκείνο που ζητούν -και με το δίκιο τους οι ομάδες που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι να «κλείσουν» οι όμιλοι γεωγραφικά. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξουν οι περιφέρειες και οι ομάδες θα διευρυνθούν ανά όμιλο (από 13 και 14 που είναι σήμερα σε 16 ομάδες). Ο λόγος είναι ένας και ξεκάθαρος. Τα ταξίδια, η ταλαιπωρία άρα, το οικονομικό.
Βλέποντας τις δραστικές αλλαγές που ετοιμάζει η πολιτεία κι επειδή όλοι στις παραπάνω κατηγορίες (Σούπερ Λιγκ1, 2 αλλά και Football League) θα έχουν πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων, οι ομάδες της Γ’ Εθνικής από την πλευρά τους άσκησαν πιέσεις στην Επιτροπή του εν λόγω πρωταθλήματος προκειμένου να «χτυπήσει» την πόρτα του υφυπουργείου Αθλητισμού.
Το αίτημά τους όπως προαναφέραμε είναι, να γίνουν περισσότερες ομάδες σε κάθε όμιλο και να περιοριστούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις, ιδίως αυτές στις οποίες χρειάζεται πλοίο ή αεροπλάνο για να μεταβούν σ’ ένα ποδοσφαιρικό ραντεβού. Ο υφυπουργός κ. Βασιλειάδης είχε τονίσει σε ανύποπτο χρόνο χαρακτηριστικά ότι τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια και ότι θα πρέπει να τα συζητήσει εκ νέου σε μια νέα βάση.
Τι θα σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό, είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε λίαν συντόμως. Οι εκπρόσωποι των ομάδων το μεταφράζουν σε αναβαθμισμένα περιφερειακά.
Μια τέτοια περίπτωση δεν κάνει καθόλου κακό στην Κρήτη που έχει τον τρόπο και ξέρει πώς να το αναδείξει.
Κοντά σ’ αυτές, τα σενάρια τα οποία είναι υπαρκτά ως δεδομένα, αγωνιούν ομάδες που, βάσει προκήρυξης έχουν πέσει στις τοπικές κατηγορίες. Επί παραδείγματι, η Παλαιόχωρα για την Κρήτη ή η Προοδευτική που δεν τα κατάφεραν φέτος, συγκαταλέγονται σ’ εκείνες που με στην παραπάνω περίπτωση ίσως την γλιτώσουν…
Ίδωμεν.