Τις δηλώσεις του ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού για τα ουσιαστικά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών σχολιάζει με γραπτή δήλωση του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής επισήμανε την σημασία των νέων μέτρων σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τον πρωτογενή τομέα τόσο εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής και των δυσκολιών που συνεπάγεται όσο και λόγω των δομικών αλλαγών που θα επιφέρει στο υφιστάμενο πλαίσιο ο μετασχηματισμός της νέας ΚΑΠ.
Αναλυτικά, ο κ Κεφαλογιάννης, αναφέρει:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε τα νέα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοινωθήκαν από τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μέτρα αυτά έρχονται να αναδείξουν τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα προκειμένου να αναπτύξει τις δυνατότητες του κλάδου και μέσα από ένα πλήρη και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό να κρατηθεί όρθιος, να δυναμώσει και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.
Μέσα από ένα πλαίσιο δράσης προχωρούμε σε πρωτοβουλίες στήριξης συνολικού ύψους 170 εκ ευρώ. Ειδικότερα αποφασίστηκε:
Η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από κοινού με την κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Επιπρόσθετα από την ήδη θεσμοθετημένη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
- Μειώνεται μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
Με κόστος που υπερβαίνει τα 8.000.000 εκατομμύρια ευρώ εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022 παρέμβαση την οποία διεκδικήσαμε σταθερά σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα Επιμελητήρια του νησιού.
Η Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ότι αφορά την Κρήτη, τα μέτρα αυτά υπήρξαν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και ουσιαστικής συνεργασίας προκειμένου να είναι στοχευμένα και να συνδυαστούν και με κομβικές επιλογές που προηγήθηκαν όπως:
Η πρόταση για τα αδιάθετα εγκεκριμένα ποσά ύψους 2 εκ. ευρώ από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης οινοαμπέλων και προώθησης, διαφήμισης και προβολής του προϊόντος να διατεθούν στην απόσταξη κρίσης στην Κρήτη.
Η σταθερή και ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αμαρίου για την επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων, με στόχο την ενίσχυση εκπαιδευτικών υποδομών για την κτηνοτροφία.
Η ψήφιση του 4859/2021 για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέποντας πλέον την νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, διευκολύνοντας τους κτηνοτρόφους μας στην ένταξη τους σε προγράμματα του ΠΑΑ.
Η εκταμίευση σε επίπεδο επικράτειας 45 εκατομμύριων ευρώ μέσω de minimis και covid ενισχύσεων για τους αιγοπροβατοτρόφους και σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών για τους διάφορους κλάδους της κτηνοτροφίας.
Κλείνοντας, οφείλω να ξεκαθαρίσω σε όλες τις κατευθύνσεις ότι η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση των παράγωγων του νησιού που ξεκίνησε το 2013, και που κάποιοι απλά προσπάθησαν να καπηλευτούν ενώ δεν είχαν καμία συμβολή στην επίτευξη των στόχων της, συνεχίζεται με απολυτή προσήλωση και μέσα από δικλείδες που θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κάτι που θα πέτυχουμε και στη νέα προγραμματική περίοδο αξιοποιώντας πόρους και δυνατότητες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε αυτή την κατεύθυνση:
Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα από το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, που από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ, υπέβαλε η Ελλάδα με το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών. Με απλά λόγια συνεχίζουμε όπως και στην προηγουμένη περίοδο που πάλι η Νέα Δημοκρατία σχεδίασέ, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να διατηρήσει πόρους και να αναπτύξει προγράμματα για τους παραγωγούς.
Παλεύουμε έτσι ώστε η Κρήτη να συμμετέχει δυναμικά σε κάθε άξονα του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. Ευρώ και συγκεκριμένα: 420 εκατ. για Νέους Αγρότες, 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης, 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών, 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών, 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους, 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων, 43 εκατ. για την Αγροτική Οδοποιία, 40 εκατ. για τα μικρά Αρδευτικά έργα, 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή, 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση, 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.
Τέλος, δίνουμε σταθερά και ευκαιριακά σκληρή μάχη έτσι ώστε να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών και να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στρεβλώσεων που δημιουργούνται.
Προχωράμε, με ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα του πρωτογενή τομέα με σταθερή προσήλωση στο στόχο να αναπτυχθεί μια δυναμική στρατηγική, ώστε η κρητική αγροδιατροφική παραγωγή να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο».