Tης ΛΙΤΣΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Τα δάνεια σε συνάλλαγμα (chf) χορηγήθηκαν με παρότρυνση των τραπεζών σε ελλιπέστατα ενημερωμένους δανειολήπτες, σαν να ήταν προϊόντα παραδοσιακής στεγαστικής πίστης. Οι τράπεζες με ζήλο προέβαλαν το «κερασάκι» του χαμηλού επιτοκίου στο δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου, τη χαμηλή δόση, αλλά δεν ανέφεραν στους δανειολήπτες ότι σε μακροχρόνια βάση (20-30 χρόνια) πέφτουν χωρίς σωσίβιο στην τρικυμισμένη και γεμάτη θύελλες νομισματική αγορά.
Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες με πλήρη γνώση των χρηματοοικονομικών δεδομένων στη συγκεκριμένη χρονική-οικονομική συγκυρία 2006-2009. Οι Τράπεζες πολύ καλά γνώριζαν ότι το ελβετικό φράγκο είχε κάνει πολύ δρόμο και ήταν στα υψηλότερα όριά του έναντι του ευρώ. Γι’ αυτό κερδοσκόπησαν ωθώντας το κόσμο στη σύναψη δανείων σε chf ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης».
Σήμερα κινδυνεύουν να εκπλειστηριαστούν οι πρώτες κατοικίες με διογκωμένες (λόγω ισοτιμίας) οφειλές πάνω από το χορηγηθέν ποσό δανείου. Η τράπεζα δηλ. στη διαταγή πληρωμής απαιτεί ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δάνεισε (εκταμίευσε!).
Την επίμαχη περίοδο 2006-09 τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν στην πρώτη γραμμή των στεγαστικών δανείων των τραπεζών. Έμπαινες στην τράπεζα για δάνειο και σου έλεγαν «ελβετικό φράγκο». Αν είχες κι άλλο δάνειο σε ευρώ, το μετέτρεπαν κι αυτό.
Είναι γνωστή η διαφήμιση πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο πρωτοστάτησε όχι μόνο στη χορήγηση δανείων σε Chf, αλλά και στη μετατροπή των δανείων από ευρώ σε Chf:
«…Ονειρεύεσαι ένα δικό σου σπίτι. Να είναι όπως το θέλεις, μεγάλο, καινούργιο, στην περιοχή όπου σου αρέσει να ζεις. Όμως το σπίτι που θέλεις ίσως και να σημαίνει μεγάλη δόση στεγαστικού δανείου. Και τότε αρχίζουν οι συμβιβασμοί! […] Το ευέλικτο στεγαστικό Swiss εξασφαλίζει χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο με τη σιγουριά του ελβετικού νομίσματος!».
Πλήρης αντιστροφή! Διότι όταν η ρήτρα του δανείου είναι σε «νόμισμα βράχο» τότε με τον πρώτο κλυδωνισμό αρχίζουν οι απώλειες! Αυξάνονται αλματωδώς οι διεθνείς χρηματοροές προς το ασφαλές καταφύγιο της Ελβετίας: το ελβετικό φράγκο. Η ίδια η Κεντρική Ελβετική Τράπεζα ασκεί απεριόριστες παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές αγορές προκειμένου να διατηρηθεί η ισοτιμία άνω του 1,2.
Άλλες τράπεζες προέβαλαν το διεθνές νομισματικό κύρος του ευρώ και ότι η διακύμανση της ισοτιμίας π.χ. στην περασμένη 5ετία ήταν ασήμαντη. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτές είναι προσεγγίσεις αδαών περί τα χρηματοοικονομικά…
Οι τράπεζες παραβίασαν το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης δανείων σε συνάλλαγμα.
Δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν για τους κινδύνους μεταβλητότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο βάθος των 25 χρόνων, ούτε πώς αυτή επηρεάζει το άληκτο κεφάλαιο του δανείου, καθώς επίσης δεν πρότειναν προγράμματα αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου (όπως έκαναν για τις δικές τους θέσεις σε συνάλλαγμα).
Το ύψος των ζημιών σήμερα
Δανείζομαι λοιπόν το 2007 282.000 chf, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 171.000 ευρώ με ισοτιμία: 1€=1,64 chf.
Το δάνειο εξυπηρετείται και από τότε έχουν καταβληθεί 77.658,93 ευρώ.
Σήμερα το άληκτο κεφάλαιο είναι με σημερινή ισοτιμία 1,20, 181.300 ευρώ!!
Όπως εξελίσσονται οι περικοπές στις παροχές και με την αύξηση της φορολογίας ο δανειολήπτης σε λίγο θα αδυνατεί να πληρώνει. Η τράπεζα έχει πάρει μέχρι τώρα 77.658,93 ευρώ και θα απαιτήσει με τη διαταγή πληρωμής άλλα 181.300 ευρώ, ενώ έχει δανείσει 171.000 ευρώ.
Αν το επόμενο ερώτημά σας είναι: μπορούν αυτά τα δάνεια να αποπληρωθούν;
Σας απαντώ κατηγορηματικά: ΠΟΤΕ!! Κάθε μήνα ρίχνουμε ευρώ σε ένα τρύπιο πιθάρι.
Γι’ αυτό και οι πλειστηριασμοί είναι επί θύρας και οι δανειολήπτες πρέπει να πετάξουν από πάνω τους τη σκοτοδίνη της απελπισίας και της αδράνειας και να δράσουν ομαδικά και συντονισμένα. Είναι μονόδρομος. Η αναμονή και η περιθωριοποίηση ποτέ δεν έφεραν αποτελέσματα.
Η εμπειρία των άλλων χωρών
Οι τράπεζες είναι τράπεζες, σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Η κερδοσκοπία είναι κερδοσκοπία. Μόνες τους καθιέρωσαν αυτό το χαρακτήρα στην κοινωνία με την ανοχή και διαπλοκή των εκάστοτε κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.
Το πρόβλημα δανεισμού σε ξένο νόμισμα δεν είναι καινούργιο στην παγκόσμια οικονομία.
Ιδιαίτερα πλούσια είναι η νομολογία στα δικαστήρια της Αυστραλίας την δεκαετία του ’80 λόγω της απότομης ενδυνάμωσης του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.
Θλιβερό κεφάλαιο και εθνική «πανωλεθρία» είχε χαρακτηριστεί στη σχετική αρθρογραφία.
Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει τελευταία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ισπανία το 2006 και 2007 δόθηκαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και γιεν. Σε αλλοδαπό νόμισμα έχουν δοθεί πάνω από 85% των ενυπόθηκων δανείων στη Λετονία και Εσθονία, 70% στη Λιθουανία, 65% στην Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία και από 38% στη Αυστρία.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Ήδη τον Μάρτιο του 2013 αναφέρθηκε στη σχετική βιβλιογραφία η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου της Μπαρτσελόνας που δικαίωσε δικηγόρο-δανειολήπτη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους ενόψει της μεταβλητότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Το καλοκαίρι του 2013 το Ανώτατο εμπορικό δικαστήριο της Κροατίας κατόπιν άσκησης ομαδικής αγωγής 75.000 δανειοληπτών, προσδιόρισε τη μεταβολή του ύψους της οφειλής στο τοπικό νόμισμα με την ισοτιμία της ημέρας εκταμίευσης του δανείου.
Το Νοέμβριο του 2013, στο Μαυροβούνιο, το Εφετείο της Ποντγκόριτσα διέταξε τη διενέργεια χρηματοοικονομικής μελέτης για το κατά πόσο η αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων οδηγεί σε κέρδη αυτών από τη συναλλαγματική μεταβολή, πέραν του συμφωνημένου επιτοκίου!
Το Δεκέμβριο του 2013, το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας αποφάνθηκε περί της εγκυρότητας των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο, καλώντας τα κατώτερα δικαστήρια να μεταβάλουν τους όρους λειτουργίας τους, όπου κρίνεται απαραίτητο, επί τη βάσει πλημμελούς πληροφόρησης των δανειοληπτών.
Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Ουγγαρία ψηφίζει διάταξη για εξόφληση σε χαμηλότερη (περίπου 25%) από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, και στη Κροατία τον Οκτώβριο του 2013 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση των δανειοληπτών.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα. Στις τρεις επερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή ο υπουργός δεν παραβρέθηκε, ή διαβίβασε μια τυπική επιστολή της ΤτΕ και της Ένωσης Τραπεζών.
Οι Έλληνες δανειολήπτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο τραπεζικός μινώταυρος είναι αδηφάγος!
Όλοι μαζί συντονισμένοι, με σωστά τεκμηριωμένες νομικές προσφυγές και μεθοδεύσεις να αγωνιστούμε για τη δίκαιη αποπληρωμή των δανείων μας. ΟΧΙ στην κερδοσκοπία των τραπεζών! Οι δανειολήπτες να διαβάσουν, να ενημερωθούν και να καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι. Σημείο αναφοράς είναι η ιστοσελίδα του συλλόγου www.daneia-chf.gr απ’ όπου μπορούν να κάνουν εγγραφή, να μας δώσουν τα στοιχεία τους για να μπορούμε να επικοινωνούμε.
Πηγή: γίνεται αναφορά σε ορισμένα στοιχεία από το site: http://www.yiannatsis.gr
info@ daneia-chf.gr