Με αφορμή τα νέα κονδύλια που διατίθενται από το νέο ΕΣΠΑ ύψος 45 εκατ. ευρώ για υλοποίηση του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και που ανακοινώθηκαν σε ειδική συνεδρίαση (14.7.2016) από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη προς τους δήμαρχους του νησιού, ελπίζω ότι ο Δήμος Ρεθύμνης δεν θα αδιαφορήσει και πάλι για την Ανάπλαση-Ανάπτυξη-Ανάδειξη της Αργυρούπολης.
Στα κριτήρια που ορίζονται στο πρόσφατο αυτό (ΟΧΕ) για την παροχή αυτών των προγραμμάτων, η Αργυρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως: σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών με ιδιαίτερη πολιτισμική και τοπιογραφική ταυτότητα διαχρονικής αξίας αφενός και αφετέρου διαπιστώνονται αυξημένες ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ.
Το πρόγραμμα αυτό εκτός που θα βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση επισκεπτών θα αφήσει και στους κατοίκους του οικισμού, μηχανικούς αρχιτέκτονες, εργολάβους, εργάτες, καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες κ.λπ. πολλές χιλιάδες ευρώ.
Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησα μια προσπάθεια για ανάπλαση της Αργυρούπολης, χωρίς ιδιοτελισμούς, σκοπιμότητες και συμφέροντα αλλά με μοναδικό γνώμονα και κίνητρο την αγάπη μου προς τη γενέτειρά μου που βρίσκεται υπό εγκατάλειψη.
Υπέβαλα 5-6 ή και περισσότερες αιτήσεις προς τον Δήμο Ρεθύμνης και την Αρχαιολογία, με τις οποίες παρακαλούσα για την ανάπλασή της από το τότε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και μάλιστα η Περιφέρεια κάλυπτε και καλύπτει τις δαπάνες του κονδυλίου που θα χρειασθεί εκεί: ο Δήμος Ρεθύμνης να υποβάλλει ολοκληρωμένη Τεχνική μελέτη, οπότε η ένταξη στο ΕΣΠΑ θα ήταν άμεση και στον κωδικό: «Παρεμβάσεις ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Συγχρόνως με την πρώτη αίτηση μου είχα υποβάλει και μία πεντασέλιδη πρόταση των χώρων που πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις (πλατεία, πηγές, Νεκρόπολη Αρχαία Λάππας, παλιά δεξαμενή, Εκκλησίες, Ιερατικό και Διδασκαλικό Μουσείο κ.λπ.) που κατά τη γνώμη μου κάλυπταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο (οι προτάσεις αυτές στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου).
Από τότε (03 Οκτ. 2014) μέχρι σήμερα (Αυγ. 2016) ο Δήμος Ρεθύμνης όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε -σε αντίθεση με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και το υπουργείο Πολιτισμού/ Υπηρεσία Νεωτ. Μνημείων και Τεχν. Έργων Κρήτης- αλλά ούτε καν απάντησε σε καμιά αίτησή μου και έτσι μου δίνει το δικαίωμα να καταγγείλω το γεγονός αυτό γιατί δεν συνάγει σε Δημόσια Υπηρεσία, ούτε στις επαγγελματικές ιδιότητες των αρμοδίων φορέων, ούτε της κοινωνικής- Δημοτικής συμπεριφοράς έναντι πολίτου.
Δεν γνωρίζω τα τελευταία 4-5 χρόνια τι «έργα» και τι παρεμβάσεις έκανε ο Δήμος για τον οικισμό της Αργυρούπολης, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης και πλούσιο τουριστικό προορισμό με εκατοντάδες ξένους τουρίστες καθημερινά, αλλά νομίζω ότι και για τους Έλληνες επισκέπτες, μπορούσε ακόμα και για τους κατοίκους του χωριού σε συνεργασία και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνης, να γίνει μια ομιλία, μια έκθεση, μία εκδήλωση, μια πολιτισμική Ημερίδα, γιατί ο Δήμος Ρεθύμνης δεν είναι μόνο για την πόλη του Ρεθύμνου.
Η Αργυρούπολη με τις πλούσιες υδάτινες πηγές, στερείται νερού (!!!) τους καλοκαιρινούς μήνες από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Αντίθετα οι κάδοι απορριμμάτων, μικροί και μεγάλοι, υπερχειλίζουν από απορρίμματα και οι διερχόμενοι στρέφουν αλλού το κεφάλι από τις οσμές. Αλήθεια, έχουν πλυθεί ποτέ;
Δεν υπάρχει καμία ενδεικτική πινακίδα για να κατευθύνει τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, στην περίφημη Νεκρόπολη της Αρχαίας Λάππας, έναν χώρο, που η αξιοποίησή του και μόνο, αποτελεί σπουδαίο επισκέψιμο προορισμό.
Δεν έγινε αξιοποίηση του παλαιού Αλληλοδιδακτικού Δημοτικού Σχολείου με την περίφημη πέτρινη επιγραφή που τείνει να εξαφανισθεί, από αμέλεια της αρμόδιας Αρχαιολογίας, και ας αποφασίστηκε μέσα σ’ αυτό η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1878 από την Επαναστατική Κυβέρνηση της Κρήτης.
Δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μία ενδεικτική πινακίδα για τις Βυζαντινές τοιχογραφημένες Εκκλησίες του Αγίου Νικολάου στον Κουμαρέ, της Αγίας Κυριακής στις πηγές του ποταμού και του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Χωστό.
Δεν έχει αξιοποιηθεί η Γραι -Ελέ (γριά ελιά) που αριθμεί πλέον των 5 αιώνων ζωής.
Δεν έχουν συγκεντρωθεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί τα διάφορα σπαράγματα, κιονόκρανα, κολόνες, επιγραφές που είναι διασκορπισμένα σε όλο το χώρο του οικισμού. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παραλείψεις που φαίνονται από τον κάθε επισκέπτη του χωριού.
Έγινε όμως στην Αργυρούπολη το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στο ωραίο νεοκλασικό κτίριο «Μανουσάκη», σε βάρος του προταθέντος στον ίδιο χώρο αίθουσας Μουσείου. Το Κέντρο αυτό πρέπει να έγινε με πρόχειρη μελέτη, χωρίς σε βάθος εξέταση της προοπτικής του μέλλοντος.
Στα 2-3 χρόνια λειτουργίας του, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν, παρά τις δεσμεύσεις των δύο ορόφων που κατέχει, η επισκεψιμότητά του περιορίστηκε στα 100-200 άτομα ετησίως περίπου και το λάθος αυτό πρέπει κάπου να καταλογισθεί. Δικαιώθηκα πέρα για πέρα όταν από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κατήγγειλα δημοσίως στα «Ρ.Ν», την άνευ προοπτική του Κέντρου και επέμενα για την ίδρυση αίθουσας Μουσείου.
Τελειώνοντας προτείνω για πολλοστή φορά και παρακαλώ να γίνει μία Ημερίδα στην Αργυρούπολη υπό την αιγίδα του Δήμου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Αρχαιολογίας, μηχανικών και καθηγητών αρχαιολόγων, στην οποία να προσκληθεί και ο «Σλήμαν» της Ελεύθερνας κ. Σταμπολίδης με θέμα: το παρόν και το μέλλον της Αργυρούπολης.
*Ο Γιάννης Χαρ. Κασωτάκης είναι συγγραφέας -δημοσιογράφος