Η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγάπη (που εκφράζεται με σεβασμό) προς την Φύση και τα πλάσματά της, είναι αναπόσπαστα συστατικά της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Μερικές απ’ τις απαράβατα βασικές αρχές που θεμελιώνουν μία υγιή κοινωνία, «άνθισαν» το πρωί του Σαββάτου στον κήπο του Ρεθύμνου.
Η πολύ όμορφη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα φροντίδας των ζώων και υιοθεσίας αδέσποτων, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρεθύμνου και το Εθελοντικό Φιλοζωικό Σωματείο «Νοιάζομαι», είχε άμεσες πρακτικές προσομοίωσης -εντρύφησης στις καλές συνήθειες και παιδαγωγικές προεκτάσεις.
Οι πιο μεγάλοι περιεργάστηκαν τα χάρτινα σκουπάκια και φαρασάκια του νέου συστήματος περισυλλογής ακαθαρσιών που εγκαταστάθηκε στην πόλη, και οι πιο μικροί κάθισαν σε καρεκλίτσες, πάνω από τραπεζάκια, κι έπιασαν τις ξυλομπογιές.
Μικροί τετράποδοι φίλοι μας, γάβγιζαν χαριτωμένα, κουνώντας παιχνιδιάρικα τις ουρές τους. Αυτοκόλλητες… πασχαλίτσες υποδέχονταν κι έβαζαν στο κλίμα όσες και όσους πλησίαζαν στο μίνι ενημερωτικό περίπτερο, στο κυτίο με το ανακυκλωμένο και βιοδιασπώμενο χαρτί, που αποτελεί ένα εύχρηστο σύστημα περισυλλογής περιττωμάτων κατοικίδιων και τοποθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα (24 στον αριθμό) σημεία της πόλης.
Η φιλοσοφία και η νοοτροπία που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στις νέες γενιές, πέρασε μέσα από το καλλιτεχνικό αισθητήριο μικρών παιδιών: Οι διοργανωτές έβαλαν τα σχέδια και οι λιλιπούτειοι παρευρισκόμενοι το… χρώμα, επάνω σε κόλλες ζωγραφικής με σκυλάκια! Οι οικολογικού χαρακτήρα πρακτικές αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, και υιοθετούνται με τον πλέον δημιουργικό τρόπο!
Αγαπώ τον εαυτό μου, σημαίνει αγαπώ το περιβάλλον και τα ζώα
«Θέλουμε τα παιδάκια να δουν τι είναι τα αδέσποτα. Βλέπουμε ότι ζωγραφίζουν και χαίρονται. Ο καλύτερος τρόπος αν θέλουμε να δείξουμε κάτι, είναι να το δείξουμε με χαρά. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να μπούμε σε μία διαδικασία εκμάθησης μίας νοοτροπίας» σχολίασε σχετικά η κα Μαρία Αρκούδη, εφευρέτης κι ιδιοκτήτρια της Παγκόσμιας Πατέντας (με παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) χάρτινο σκουπάκι και φαρασάκι «No Kaka».
Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την πρότασή της, μας έδειξε πώς χρησιμοποιείται αυτό το νέο χρήσιμο εργαλείο που εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο: «Μαζεύουμε τις ακαθαρσίες ανέπαφα, 100% οικολογικά, με δύο απλές κινήσεις. Και ελληνικά, να του πούμε κι αυτό, γιατί το σύστημα αυτό κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Δίνουμε, έτσι, δουλειά σε δύο ελληνικά εργοστάσια. Είναι μία πολύ ωραία συνεργασία Δήμου – δημότη. Είναι ιδανικό και για τις πιο μικρές ηλικίες, γιατί τα παιδιά δεν έρχονται πλέον σε επαφή με το υλικό των περιττωμάτων. Είναι ασπίδα για την υγεία και την υγιεινή μας, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό. Οι ακαθαρσίες των ζώων είναι το χειρότερο σκουπίδι που υπάρχει στον δρόμο άρα είμαστε υποχρεωμένοι να τα μαζεύουμε».
Τα όσα βρήκε και είδε η κα Αρκούδη στο Ρέθυμνο την εντυπωσίασαν: «Είναι ένας πολύ καθαρός και περιποιημένος Δήμος» παραδέχθηκε. «Σ’ αυτή την εκδήλωση είμαστε εδώ και για υιοθεσίες. Κάνει πολλή δουλειά η Φιλοζωϊκή «Νοιάζομαι». Αγαπάμε τον εαυτό μας, σημαίνει αγαπάμε και τα ζώα. Γιατί να τ’ αφήνουμε στο δρόμο; Είναι ψυχούλες. Ας τα βοηθήσουμε να βρουν ένα σπιτάκι» προέτρεψε.
Για τα αδέσποτα, είχε περισσότερα να πει η κα Ελένη Τζανιδάκη, πρόεδρος του «Νοιάζομαι» τα τελευταία 6μιση χρόνια: «Κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα για τα αδέσποτα της πόλης, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους δημότες. Προσπαθούμε να κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε».
Οι προσπάθειες των εθελοντών αποδίδουν καρπούς, καθώς το πρόβλημα δείχνει να έχει περιοριστεί. «Αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο υπάρχουν 60 αδέσποτα, τα οποία και τα φιλοξενούμε στα σπίτια μας. Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με άλλα χρόνια. Αν εξαιρέσουμε την περίοδο μετά την καραντίνα, οπότε και είχαμε μία μικρή αύξηση, γενικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στην πόλη. Γενικά, δεν υπάρχει ο ίδιος αριθμός αδέσποτων που συναντάμε στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης. Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ καλά. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε δωρεάν στείρωση, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χρειάζονται όλοι ώστε να υπάρχουν λιγότερα αδέσποτα στην πόλη μας».
Η κα Τζανιδάκη αναφέρθηκε και στα κυτία, που θα συμβάλλουν στο να επικρατήσει στη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ακτίνα η υποχρέωση προσοχής και προστασίας του περιβάλλοντός: «Τα κουτιά είναι χορηγία του Δήμου για να υπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό η καθαριότητα, αλλά και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα. Χρειαζόμαστε παραπάνω περιβαλλοντική συνείδηση».
«Νοιάζομαι»… στην πράξη!
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προλαλήσασές του: «Όταν αγαπάμε κάτι, είτε άνθρωπο, είτε ζώο είτε αντικείμενο, το προσέχουμε, το προστατεύουμε και καλύπτουμε τις ανάγκες του. Κάθε ζώο αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο πλάσμα που πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε. Συγχρόνως, δεν μπορούμε να είμαστε φιλόζωοι και να μην αγαπάμε τους ανθρώπους και το περιβάλλον».
Ο Δήμος αξιοποίησε μία ελληνική πατέντα, «όπου καθένας και καθεμία μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν ανακυκλώσιμο φτυαράκι για να μπορεί να μαζέψει τα απορρίμματα ή του δικού του σκύλου ή κάποιου άλλου. Η πόλη μας, έτσι, θα μείνει καθαρή. Και θα δείξουμε την αγάπη μας για τα ζώα».
Ο Σύλλογος «Νοιάζομαι» θα αναλάβει να επανατοποθετεί φτυαράκια όπου αυτά λείπουν.
«Είναι μία αρχή. Ο Δήμος μας θέλει να καινοτομεί και να πρωτοτυπεί. Ευχαριστώ τον γενικό γραμματέα του Δήμου που είχε αυτή την πολύ καλή ιδέα και βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους. Εμείς πρέπει και οφείλουμε να κρατούμε την πόλη μας καθαρή και να εκπέμπουμε μηνύματα μιας καθαρής και πολιτισμένης πόλης».
Ο κ. Θοδωρής Νίνος, επικεφαλής της μείζοντος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ρεθύμνης, αναπαρήγαγε το εκπεμπόμενο μήνυμα, όπως εκείνος το αντιλήφθηκε: «Η επαφή με τα ζώα, ειδικά με τα ζώα συντροφιάς, έχει ευθύνες αλλά έχει κι οφέλη. Τα οφέλη νομίζω είναι γνωστά σε όλους, ειδικά στα μικρά παιδιά. Οι ευθύνες όμως πολλές φορές, τείνουν πολλές φορές αυτοί που έχουν ζώα, να τις αμελούν. Είναι δείγμα Πολιτισμού απ’ όλους προς όλους, το να έχουμε μία σχέση συντροφικότητας, υποστήριξης με τα ζώα μας, εξασφαλίζοντας για όλους μία ποιότητα ζωής που θα μας ευχαριστεί να βλέπουμε όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους της πόλης μας».
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων: κ. Θοδωρής Νίνος / «Ρέθυμνο Αξίζεις», κ. Θωμάς Κρεβετζάκης/ «Οι πολίτες μπροστά ένας Δήμος για όλους»- Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας πόλης & προαστίων, κ. Σταύρος Βουρβαχάκης / «Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες», οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου κ. Άγγελος Μαλάς/ Αντιδημ. Τεχνικών Έργων , κ. Γιώργος Σκορδίλης / Αντιδ. Καθημερινότητας Οικισμών, και ο Γ.Γ του Δήμου κ. Μαρίνος Ρουσιάς, οι οποίοι συνέδραμαν με τις παρεμβάσεις τους στην επίτευξη του στόχου της εκδήλωσης.
Οι βάνδαλοι θα… μιλούν με τη Δικαιοσύνη!
Ο κ. Μαρινάκης θέλησε από νωρίς να… κόψει τη φόρα σε όσους σκέφτονται να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια: «Οι βάνδαλοι υπάρχουν πάντα. Πρέπει κάποια στιγμή και η κοινωνία να αναλάβει την ευθύνη να προστατεύει την υπεραξία που δημιουργεί είτε ο Δήμος, είτε το Δημόσιο, είτε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα ’ναι κρίμα και ντροπή, μια τόσο ωραία εγκατάσταση να αποτελέσει αντικείμενο βανδαλισμών. Βέβαια, είχαμε πρόσφατα και με τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια μια παρόμοια ευκαιρία. Θέλω όμως να ενημερώσω, ότι οι δράστες εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και θα αποζημιώσουν, αλλιώς θα πάνε στη Δικαιοσύνη! Θα είμαστε αυστηροί γιατί πρέπει να εκπέμψουμε σωστά μηνύματα. Και δεν καταλαβαίνω πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τον Πολιτισμό, όταν καταστρέφουν σημεία που δείχνουν τον Πολιτισμό και την αγάπη μας για τα ζώα».