Έτσι η πολυτετραετής, «γνωστή», καραμέλα-απάντηση σε οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση, άποψη, και ιδέα, το «δεν έχουμε λεφτά», ζει και βασιλεύει, και τον δήμο κατακυριεύει!
Έχουμε, επανειλημμένα καταγγείλει, ότι το δημοτικό συμβούλιο, το πολιτικό δημοτικό σύστημα, στον δήμο μας, δεν παράγει πολιτική, απλά ακολουθεί τα «τετριμμένα», χωρίς καμιά φρεσκάδα, χωρίς οράματα και σχεδιασμούς, χωρίς πρόγραμμα και στόχους, χωρίς τόλμη και βελτιωτικές αλλαγές, χωρίς τιμόνι και τιμονιέρη στο «σκάφος» της δημοτικής θητείας!
Και βέβαια, πώς θα ήταν δυνατόν, να υπάρξουν όλα τούτα τα ωφέλιμα «λιπάσματα» του δημοτικού αγρού, όταν ο αγρός είναι «κλεισμένος» σαν θερμοκήπιο, είναι περιχαρακωμένος και παντελόκλειστος μη επιτρέποντας ούτε σε μια ελάχιστη πνοή οξυγόνου να μπει και να τον αναζωογονήσει!
Να γίνουμε, (για μια ακόμη φορά!), σαφείς και συγκεκριμένοι:
Τα οικονομικά του δήμου, έχουν πλείστες όσες παραμέτρους, και δεν περιορίζονται στις δύο «μόνες και έρημες», στις οποίες τις έχει περιορίσει το ρεθεμνιώτικο πολιτικό δημοτικό σύστημα.
Για την δημοτική αρχή του δήμου μας, υπάρχουν μόνον οι ΚΑΠ (με όσες κρατικές οικονομικές επιχορηγήσεις του δήμου εμπεριέχουν, στην ευρεία έννοιά τους), και τα κοινοτικά προγράμματα! Έτσι εκφράζει, συνεχώς και αδιαλείπτως, την αυταρέσκεια της ικανοποίησής της (επειδή εντάχθηκαν κάποια δημοτικά έργα στο ΕΣΠΑ κλπ.), και μουρμουρίζει, επίσης συνεχώς και αδιαλείπτως, διότι το Κράτος (για τους γνωστούς λόγους, πολιτική και αιτίες), μειώνει τις επιχορηγήσεις του!
Βεβαίως κανείς δεν λέει, ότι «θα μας κακοπήγαινε» να αυξηθούν τα οποιαδήποτε, κρατικόθεν, έσοδα, ούτε βεβαίως πως «δεν μας ενδιαφέρουν» οποιεσδήποτε εντάξεις δημοτικών έργων σε χρηματοδοτήσεις έξωθεν!
Όμως αυτά μπορούν να αναζητούνται, να απαιτούνται, να εξασφαλίζονται κλπ., σαν ένας, μόνον, κατάλληλα οργανωμένος τομέας δραστηριότητας του δημοτικού συστήματος. Δεν αποτελούν το 100% της δημοτικής ζωντάνιας, ούτε αποτελούν δικαιολόγηση της συνολικής λοιπής «λειψής» δημοτικής «παρουσίας».
Ο δήμος, παρά το οποιοδήποτε δημοτικό μουρμουρητό του, για το «περισσότερο» προσωπικό, διαθέτει ένα επαρκές και ικανό στελεχιακό δυναμικό, που μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον απαιτούμενο, (και μη υπαρκτό σήμερα), δημοτικό σχεδιασμό.
Όμως οποιοσδήποτε άριστος «στρατός», χρειάζεται «ικανούς» στρατηγούς κλπ. για να αντιμετωπίσει, με νικηφόρο αποτέλεσμα, οποιαδήποτε προβλήματα! Χωρίς στρατηγούς, χωρίς σωστή και μελετημένη καθοδήγηση, φυσιολογικά, δεν αναμένονται ούτε ελπίζονται, επιτυχίες και «νίκες» επί των προβλημάτων και των απαιτήσεων του δημοτικού γίγνεσθε.
Προφανώς δεν παραβλέπουμε, ότι υπάρχουν ικανά στελέχη στο σημερινό, (και σε οποιοδήποτε προηγούμενο!), δημοτικό σύστημα, όμως για να αξιοποιηθούν πρέπει να υπάρχει το «κατάλληλο κλίμα» και οι αναγκαίες προϋποθέσεις δραστηριοποίησης και λειτουργίας τους. Και αυτήν την έλλειψη καταγγέλλουμε!
Εμείς, «η άλλη πλευρά» του πολιτικού δημοτικού συστήματος, προσπαθούμε, με όλες τις δυνατότητές μας, να «φωνάξουμε» αυτά που πραγματικά αποτελούν «νέες αντιλήψεις», όμως, επί το πλείστον, η καταγγελλόμενη, (από μας), δημοτική αλαζονεία δεν αφήνει τίποτε «να περάσει»! Ούτε καν μια απάντηση (όπως ο Νόμος επιβάλλει!), δεν μας δίνουν!
Έτσι, χωρίς να (μπορεί να) «ταράσσεται» από κανένα μας αυτή δημοτική «νιρβάνα», συνεχίζει «απτόητη» την τροχονομική (και στα οικονομικά!) λειτουργική της.
Μοιραία λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο (υπό την «ρομφαία» του παρατηρητηρίου) θα «κατεβάζει» τον πήχη, και θα συρρικνώνει τον δήμο, μέχρι να τον «καταντήσει» (φοβούμαι!) ακόμη και σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής του υπάρχοντος (μειούμενου σε αριθμό και σε μισθό) προσωπικού του!
Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, τα οικονομικά του δήμου (με την έννοια της διεύρυνσης και αύξησης τους (χωρίς, (το ξαναλέμε γιατί ο… λαϊκισμός καραδοκεί!) ούτε νέους δημοτικούς φόρους, ούτε αύξηση των υφισταμένων δημοτικών φόρων!), αλλά με αξιοποίηση όλων των νομίμων δυνατοτήτων που η νομοθεσία προβλέπει και υποδεικνύει.
Η δημοτική αρχή «μας δουλεύει», απαντώντας και ζητώντας μας, «να κάνουμε εμείς προϋπολογισμό»! Έτσι βλέπει την δημοτική λειτουργία, έτσι απαντά (ή, συνήθως, ούτε καν απαντά)!
Περιμέναμε (λες και θα «μας έκανε χάρη» ο κ. δήμαρχος!), επιτέλους, μετά από έξι χρόνια δημαρχίας του να κάνει αυτό που επιτάσσει η νομοθεσία να γίνεται κάθε Ιούνιο, δηλ. τον ετήσιο απολογισμό του δημάρχου. Κατά που δείχνουν οι ημερομηνίες, φύγαμε και από τον Ιούλιο και πάμε… για Σεπτέμβρη, αν και όταν «δεήσει» ο δήμαρχος, να τηρήσει αυτήν την νομική του υποχρέωση.
Μην ρωτάτε ούτε για υπερκείμενες ελεγκτικές αρχές, ούτε για, επί τέλους, τήρηση της νομοθεσίας!
Είναι γνωστόν, ότι στην Ελλάδα μας, η τήρηση της νομοθεσίας (όπως και του Συντάγματος!) επαφίεται στην φιλοπατρία των Ελλήνων (δημάρχων εν προκειμένω!)
Με τέτοιες λειτουργικές, που «γράφουν» στα «παλιά τους υποδήματα» την θεσμοθετημένη και ισχύουσα νομοθεσία, όπως π.χ. να μην σου απαντούν στις αιτήσεις σου (όλες με αριθμό πρωτοκόλλου!) καίτοι η νομοθεσία, πολλαπλώς, επιβάλλει την «εντός 30 ημερών απάντηση και παροχή των αιτούμενων στοιχείων»), και οι υπερκείμενες ελεγκτικές αρχές (των οποίων την «παρέμβαση» ζητάς για την αποκατάσταση της νομιμότητας), απλώς να «υπενθυμίζουν» στον δήμο αυτήν την υποχρέωσή του, τι περιμένεις για να ιδωθεί το «φως στο τούνελ» στο οποίο όλοι οφείλουμε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε!
Φυσιολογικά λοιπόν, αντί να ανεβάζουμε συνεχώς τον δημοτικό «πήχη», σε μια απαιτούμενη συνεχόμενη προσπάθεια βελτίωσης του δημοτικού «ρεκόρ» μας, εμείς θα κατεβάζουμε (με τέτοιες «διορθωτικές» αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου), συνεχώς τον πήχη για να μην αναγκασθούμε να τον περάσουμε «από κάτω»!
Συνηθίζεται στην πολιτική, αυτό που έχει ονομασθεί «ξύλινη γλώσσα», δηλ. μια συνεχής αιτιολόγηση των πάντων λαθών, παραλείψεων, έλλειψη ικανότητας κλπ., με αριθμούς και «φορτώματα» ευθυνών, ώστε να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα!
Επίσης, συνηθίζεται η έλλειψη τόλμης για (βελτιωτικές) αλλαγές, και η «ευλαβική» τήρηση των κατεστημένων και συνηθισμένων. Έτσι επιδεικνύεται μια τροχονομική λειτουργική, (με… φανάρια, χωρίς τροχονόμο!), που απλά αφήνει να περνούν χωρίς να καθοδηγεί τα «οχήματα» των δημοτικών θεμάτων.
Ακόμη συνηθίζεται, το (ηχηρό συνήθως, μέσα από δελτία τύπου, φίλια δημοσιεύματα, φωτογραφίες και συνεντεύξεις), κουταλομέτρημα των «κερμάτων» που υπάρχουν στο «σακούλι» μας, χωρίς να υπάρχει φιλοδοξία αύξησης και επαύξησής τους, με οποιεσδήποτε καρποφόρες δραστηριοποιήσεις του δήμου κλπ.
Η μιζέρια είναι μια υπαρκτή κατάσταση, σαν τις ασθένειες!
Όπως, όμως, στις ασθένειες δεν καθόμαστε απλά να μετρούμε τον «πυρετό μας», αλλά παίρνουμε αντίστοιχα φάρμακα να τις εξαλείψουμε, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και απέναντι στην οποιουδήποτε ύψους μιζέρια και «φτώχεια» μας.
Να μην καθόμαστε να την «κουταλομετρούμε» αλλά να την εξαλείψουμε!
Είπα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ότι με τις οποιεσδήποτε αιτήσεις, προτάσεις, απόψεις, ενέργειες και λειτουργική μου στον δήμο, απλά «να βοηθήσω θέλω» και τίποτε άλλο!
Όμως, «η ιστορία» συνεχίζεται» και όπως άλλοτε έτσι και τώρα, ακόμη και την «χείρα βοηθείας» αποποιούνται και διαβολολιβανίζουν, γιατί όμως!
Εγώ δεν είμαι… Δαναός, είμαι ένας απλός ενεργός πολίτης του Ρεθύμνου, που απλά, και με επιμονή, προσπαθεί να βοηθήσει τον τόπο του!
Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι την πολιτική «αφοσίωσή» τους στο μίζερο κουταλομέτρημα της δημοτικής φτώχειας στον δήμο μας, και ας ανοίξουν «πόρτες και παράθυρα» να μπει το ζωογόνο «οξυγόνο» των προτάσεων των ιδεών των απόψεων, ώστε από την συνολική σύνθεσή τους, να έρθει η ποθούμενη αλλαγή στον τόπο μας!
Αυτή άλλωστε είναι μια ευθύνη, την οποία οφείλουμε, όλοι μας, στους δημότες μας.
nikninos@gmail. com