Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), υλοποιεί την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00-17:30 το απόγευμα, τη 2η Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Δίκτυα και Δομές Υποστήριξης και Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας», στα πλαίσια των 16 ημερών δράσης της Περιφέρειας Κρήτης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία».
Στην ημερίδα συμμετέχουν στελέχη δομών και φορέων υποστήριξης γυναικών, εκπρόσωποι γυναικείων συλλόγων, μέλη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και Πρόεδροι Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας. Την ημερίδα θα χαιρετήσουν, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας και πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Περιφέρειας Κρήτης, Έφη Κουτεντάκη και η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Η 2η Διαδικτυακή Ημερίδα σηματοδοτεί τη λήξη των δράσεων που πραγματοποίησε για πρώτη φορά φέτος η ΠΕΠΙΣ Κρήτης, με το σύνθημα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί-Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία», στα πλαίσια της παγκόσμιας ετήσιας εκστρατείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η υλοποίηση της 2ης ημερίδας στις 10 Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης της βίας κατά των γυναικών, ως μια από τις πιο συστηματικές παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγκαιότητας ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ως Περιφέρεια Κρήτης, στοχεύουμε η 16ήμερη εκστρατεία να αποτελέσει ένα θεσμό που θα συμβάλει έμπρακτα στην εξάλειψη κάθε μορφής βίας που ασκείται εναντίων των γυναικών, ως προϋπόθεση για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προστασία και προαγωγή της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους».
Πρόγραμμα
Συντονιστές Διαδικτυακής Ημερίδας: Νικολέτα Σφακιανάκη, Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς
3:00-3:15: Χαιρετισμοί (Λ.Ν. Βαμβακάς, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης, πρόεδρος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης, Μ. Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Περιφέρειας Κρήτης, Ε. Κουτεντάκη, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Περιφέρειας Κρήτης, Μ. Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Κρήτης).
3:15-3:30: Διασύνδεση Δομών: Χτίζοντας ένα δίκτυο ασφαλείας για τις γυναίκες θύματα βίας, Μ. Παχιαδάκη.
3:30-3:45: Επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα ζητήματα φύλου, Α. Ελευθεριάδου-Γκίκα.
3:45-4:00: Η εμπειρία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων. Απολογισμός από τα έξι χρόνια λειτουργίας, Ν. Βλαχάκης.
4:00-4:15: Συνομιλώντας για τη βία κατά των γυναικών γινόμαστε μέρος της λύσης, Δ. Καρνιαδάκη.
4:15-4:30: Λειτουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας. Η Εμπειρία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης, Α. Καραδάκη.
4:30-4:40: Παρέμβαση-Πρόταση: Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. Αναγκαιότητα αναγνώρισης συμπτωμάτων ενδοοικογενειακής βίας και συνεργασίας με αρμόδιους φορείς, Σ. Μαλανδράκη-Κρασουδάκη.
4:40-4:50: Επαγγελματικός χώρος και βία κατά των γυναικών, Μ. Πιτσικάκη.
4:50-5:00: Τα Γυναικεία Δικαιώματα είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ε. Μπρεδάκη-Μαρινέλλη.
5:00-5:10: Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα – Καινοτόμες ιδέες. Η λύση υποστήριξης και ενθάρρυνσης των γυναικών και των νέων στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας μέσω συμβουλευτικής, Ο. Κουτουλάκη.
5:10-5:20: Πρόταση συνεργασίας των Επιμελητηρίων Κρήτης με δομές και υπηρεσίες υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, Κ. Παραγιουδάκη.
5:20-5:30: Συζήτηση-Λήξη Διαδικτυακής Ημερίδας.