Μετά από σχετική απόφαση που λάβαμε την 15η Φεβρουαρίου 2017 σε συνάντηση των Προέδρων και Γραμματέων των Πολιτιστικών Συλλόγων στο πρώην Δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά, στον Άγιο Ανδρέα οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων από τον Άγιο Ανδρέα, το Άνω Βαρσαμόνερο, το Ατσιπόπουλο, το Γεράνι, τη Γωνιά, τον Καλονύχτη, το Κάτω Βαρσαμόνερο, το Μαλάκι, το Μούντρος, τον Πρινέ, τις Σαϊτούρες και τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, διαμορφώσαμε Συμφωνητικό Συνεργασίας των Συλλόγων μας ως πλαισίου οργάνωσης και δράσης.
Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε εξαιτίας της ανάγκης για αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων που προσφέρονται στους κατοίκους του Δυτικού Ρεθύμνου, δεδομένου του υδροκεφαλισμού της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς και της ανάγκης άρσης του απομονωτισμού που παρατηρείται στην επαρχία, παρά τις κοινές καταβολές και εμπειρίες των κατοίκων. Προχωρήσαμε, θεωρώντας ότι ο απομονωτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διαρκούς άσκησης επικοινωνίας μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές τεχνογνωσίας και υποδομών, αλλά κυρίως μέσω της αυτοσυνειδησίας, δηλαδή της κατανόησης της τοπικής ταυτότητας των κατοίκων εν τη ενώσει.
Οι στόχοι της καινοτόμου πρωτοβουλίας δημιουργίας του Δικτύου είναι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι:
• Στους βραχυπρόθεσμους συμπεριλαμβάνονται η γνωριμία των φορέων μεταξύ τους, η στήριξη των μεμονωμένων πολιτιστικών δράσεων των Συλλόγων, η δημιουργία κοινού ημερολογίου (agenda) εκδηλώσεων, η κοινή προβολή των δράσεων των Συλλόγων μέσω ιστοσελίδας, FB ή έντυπου υλικού, η οργάνωση κοινών ή πολυμερών εκδηλώσεων/δράσεων που θα αξιοποιούν, θα ενεργοποιούν ή θα επηρεάζουν μεγαλύτερες και ποικίλες ομάδες κοινού και η διά βίου εκπαίδευση περί τα πολιτιστικά.
• Στους μακροπρόθεσμους συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός δράσεων που θα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες κοινού (νέων, ηλικιωμένων, γυναικών κ.λπ.), η επέκταση των πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου, οι πολυεπίπεδες εκδηλώσεις (π.χ. τοπικά, θεματικά φεστιβάλ), η μαζικότερη παρουσία των μικρότερων οικισμών της ενδοχώρας στα πολιτιστικά δρώμενα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η ενδυνάμωση της φωνής της επαρχίας έναντι του κέντρου και η δυναμικότερη παρουσία των χωριών του Δυτικού Ρεθύμνου στη διανομή κονδυλίων για τα πολιτιστικά και η αύξηση των απαιτήσεων τους ως προς τη διαχείριση των δημοτικών πόρων για τη δημιουργία υποδομών, χωρίς τις οποίες η πολιτιστική ανάπτυξη θα παραμείνει πλημμελής (π.χ. δρόμοι, αποχετεύσεις, αναπλάσεις, μετακίνηση), η ανάδειξη, μέσω των δράσεων και της επικοινωνίας των φορέων, των μνημείων και της Τοπικής Ιστορίας.
Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, στις 5 Απριλίου 2017, δημιουργήθηκε κοινό άτυπο όργανο με την επωνυμία Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικού Ρεθύμνου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η συμμετοχή των οποίων στις αποφάσεις θα είναι ισότιμη.
Ελπίζοντας ότι και άλλοι Σύλλογοι θα πλαισιώσουν την πρωτοβουλία μας, πιστεύουμε ότι τα όμορφα χωριά Δυτικά του Ρεθύμνου, ενωμένα, θα προσφέρουν ακόμα περισσότερα στον Πολιτισμό και στην Ποιότητα Ζωής.
Για το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικού Ρεθύμνου
Η γραμματέας Ειρήνη Γαβριλάκη, γραμματέας του Παραδοσιακού-Λαογραφικού Συλλόγου Κάτω Βαρσαμονέρου «Νήποι»