Για δεύτερη χρονιά οι δήμοι του Ρεθύμνου θα φιλοξενήσουν τα τετράχρονα στα νηπιαγωγεία εφαρμόζοντας την υποχρέωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, θεσμός ο οποίος από το νέο έτος θα εφαρμοστεί σε 327 από τους 332 δήμους της επικράτειας.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, από τις εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθούν 1.332 στα 34 νηπιαγωγεία του δήμου Ρεθύμνης, 116 νήπια στα 7 νηπιαγωγεία του δήμου Αγίου Βασιλείου, σαράντα παιδιά στα δυο νηπιαγωγεία των Ανωγείων, 277 νήπια στα 17 νηπιαγωγεία του δήμου Μυλοποτάμου και 27 παιδιά στα τρία νηπιαγωγεία του δήμου Αμαρίου.
Στους περιφερειακούς δήμους του νομού, λόγω του μικρού αριθμού των παιδιών, δεν παρουσιάστηκε πέρυσι αλλά ούτε και φέτος πρόβλημα με τους χώρους στέγασης τους.
Σε ότι αφορά τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου οι έξι αίθουσες προκάτ -που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Φιλόδημος- έφτασαν τα περασμένα Χριστούγεννα στον δήμο και τοποθετήθηκαν στο 5ο νηπιαγωγείο, στο 10ο και στο 14ο, ενώ δυο προκάτ βρίσκονται στον Σταυρωμένο και δεν αξιοποιούνται προς το παρόν καθώς δεν έχει εξευρεθεί χώρος για να τοποθετηθούν.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ευαγγελία Μαντά και φέτος καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία και τα νήπια να κατανεμηθούν με βάση τον τόπο κατοικίας τους και να μην χρειάζεται να μετακινηθούν με σχολικά λεωφορεία.
Όπως ανέφερε, τριάντα παιδιά υπεράριθμα στα νηπιαγωγεία της γειτονιάς, που πρόεκυψαν φέτος, απορροφήθηκαν σε νηπιαγωγεία της πόλης και όχι περιφερειακά ώστε να μην χρειάζεται μετακίνηση.
Σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς στο Ρέθυμνο εφαρμόσαμε από πέρυσι τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Πέρυσι είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα σε συγκεκριμένα νηπιαγωγεία και αναγκαστήκαμε να στείλουμε παιδιά από το 5ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, δηλαδή από την Καλλιθέα στο Ρουσσοσπίτι. Ήταν μία σχετική ταλαιπωρία παρ’ ότι είχαν προγραμματιστεί έγκαιρα τα δρομολόγια, γιατί υπήρχε πρόβλημα και με τον δρόμο και έπρεπε να διασχίσουν περισσότερα χιλιόμετρα. Με το να υπάρχει πρόβλημα στον δρόμο, μέχρι και τα Χριστούγεννα που παραδόθηκε το έργο, τα παιδιά ταλαιπωρήθηκαν γιατί έπρεπε να κάνουν τον κύκλο με το σχολικό λεωφορείο. Είχα στείλει και 10 παιδιά από τα Περιβόλια στο μονοθέσιο νηπιαγωγείο Μαρουλά. Τα υπόλοιπα παιδιά είχαν κατανεμηθεί εντός πόλης και δεν χρειάστηκε να σχεδιαστούν άλλα δρομολόγια. Άρα πέρυσι είχαμε γύρω στα 50 με 60 παιδιά που έπρεπε να κατανεμηθούν σε άλλα νηπιαγωγεία μακριά από τη γειτονιά τους. Από αυτά τα 10 χρειάστηκε να μετακινηθούν με σχολικό λεωφορείο και συνοδό των οποίων τα έξοδα τα επωμίστηκε η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Από το 5ο νηπιαγωγείο στο Ρουσσοσπίτι και άλλα 10 που έφυγαν από τα Περιβόλια γιατί περίσσευαν από το 6ο και από το 14ο νηπιαγωγείο που εδρεύουν στα Περιβόλια και πήγαν στο μονοθέσιο Μαρουλά που είχε ωραίο κτίριο μεν αλλά χρειάστηκε να μετακινούνται και αυτά με λεωφορείο και συνοδό. Την περσινή χρονιά όλα αυτά τα παιδιά στεγάστηκαν σε υπάρχοντα νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου. Από τα Χριστούγεννα και μετά που ήρθαν οι 6 λυόμενες αίθουσες, που είχε ζητήσει ο δήμος Ρεθύμνης στα πλαίσια της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, χρησιμοποιήθηκαν 4 από αυτές στο 5ο νηπιαγωγείο στην Καλλιθέα, στο 10ο νηπιαγωγείο του Μασταμπά και στο 14ο νηπιαγωγείο με τα παιδιά που υπήρχαν ήδη εκεί. Φέτος δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία και απορροφήθηκαν όλες οι αιτήσεις.
Τριάντα παιδιά που περίσσεψαν φέτος κατανεμήθηκαν σε σχολεία της πόλης με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να έχουμε κανέναν δρομολόγιο φέτος. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος, όπως και πέρυσι, ήταν στο 7ο δημοτικό Μασταμπά και στο 2ο νηπιαγωγείο λόγω πολλών πολυκατοικιών που χτίστηκαν στη γύρω περιοχή και αναγκαστήκαμε να στείλουμε τα παιδιά σε άλλα εντός της πόλης. Πέρυσι είχαμε κατανείμει 18 παιδιά σε άλλα νηπιαγωγεία.
Βέβαια πάλι υπάρχει στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο του Μασταμπά, που κάθε χρόνο έχει υπεράριθμο αριθμό 15- 18 μαθητών, ένα πρόβλημα απορρόφησης και παρουσιάστηκε πρόβλημα και από το 4ο νηπιαγωγείο, όπου στείλαμε άλλα στην Καλλιθέα και άλλα στο Καμαράκι».
Όπως εξήγησε η κ. Μαντά με βάση τους υπολογισμούς που είχαν γίνει πριν δυο χρόνια σε σχέση με τις στεγαστικές ανάγκες προβλέφθηκαν έξι προκάτ αίθουσες όμως μέχρι στιγμής αξιοποιούνται 4: «Για να στεγαστούν υπολογίσαμε ότι χρειαζόμαστε 6 αίθουσες αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε χώρο για να τις αξιοποιήσουμε και χρησιμοποιούμε μόνο τις 4. Οι δύο στον Σταυρωμένο δεν αξιοποιούνται και περιμένουμε να βρούμε κάποιο οικόπεδο για μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Εάν για παράδειγμα είχαμε ένα οικόπεδο, έναν χώρο ανάμεσα στον Μασταμπά και στην Καλλιθέα, να γίνει μία πλατφόρμα και μία βάση, να γίνουν υδραυλικές εγκαταστάσεις και αποχέτευση, θα λυθεί εντελώς το πρόβλημα. Φέτος είναι περίπου ίδιες οι εγγραφές με πέρυσι, που είχαμε 1500 παιδιά. Με τον νέο νόμο μέσα σε μία τάξη πρέπει να είναι 25 παιδιά, αλλά εμείς προσπαθούμε με βάση τα τετραγωνικά και την κτιριακή κατάσταση του κάθε νηπιαγωγείου να κατανείμουμε τους μαθητές. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν βρίσκονται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη να χτιστούν νέα νηπιαγωγεία μέχρι και το 2006, όπου με Φ.Ε.Κ. της Μαρριέτας Γιαννάκου έγινε υποχρεωτικός ο ένας χρόνος νηπιακής εκπαίδευσης και κάπως τα καταφέρναμε. Όταν όμως πριν 3 χρόνια – 2 για εμάς- είδαμε ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί από την πρώτη χρονιά, κάναμε τη σχετική μελέτη, τη σχετική προεργασία και ήμασταν πιο έτοιμοι. Απλά τα λυόμενα επρόκειτο να τα παραλάβουμε τον Μάρτη του 2019 για να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο του 2019 και τελικά τα παραλάβαμε Νοέμβρη και μέχρι να γίνουν οι εγκαταστάσεις, πήγε Δεκέμβριος. έτσι έφυγε μισή σχολική χρονιά. Αλλά τώρα τα λυόμενα μας βοήθησαν πάρα πολύ. Η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο Ρέθυμνο άρα εφαρμόζεται λοιπόν για δεύτερη χρονιά, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν φέτος και έγιναν ηλεκτρονικά από το www.gov.gr, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας, κατηύθυναν τους γονείς σε ποιό σχολείο πρέπει να εγγραφούν και τους τόνισαν σε όλους τους τόνους, ότι κάνοντας την εγγραφή σας σε αυτό το νηπιαγωγείο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε εξασφαλίσει θέση και μπορεί να κατανεμηθείτε σε άλλο νηπιαγωγείο. Ως προς αυτό είχαμε και δύο ενστάσεις από το 7ο νηπιαγωγείο με γονείς που ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους εκεί», ανέφερε η κ. Μαντά.