Δίχως τέλος είναι η ταλαιπωρία δεκάδων γονέων που κάθε πρωί φτάνουν στην περιοχή του Μασταμπά για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στους τρεις συνολικά παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται στην οδό Μαρκέλου, πλησίον του Κτιρίου Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Ρεθύμνου που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και το πρωινό κυκλοφοριακό κομφούζιο συνεχίζεται με δεκάδες γονείς καθημερινά να λογομαχούν στον δρόμο για το ποιος έχει προτεραιότητα και άλλους να σταματούν στη μέση του δρόμου για να κατεβάσουν τα παιδιά τους, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.
Τα παραπάνω μεταφέρουν καθημερινά ως παράπονα πολλοί γονείς στην εφημερίδα μας που διαμαρτύρονται για την εικόνα που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού όπως λένε η ασφαλής μεταφορά των παιδιών τους στους τρεις διαφορετικούς παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται στο σημείο έχει εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο μαρτύριο.
Τα νεύρα των οδηγών δοκιμάζονται καθημερινά και οι διενέξεις είναι συχνές χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει πρακτική και αποτελεσματική λύση.
Ήδη προ τριμήνου η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας γονέα στην οποία απάντησε ο δήμος Ρεθύμνου εκφράζοντας την πρόθεση του για άμεση λήψη μέτρων. Όντως αυτό έγινε αφού σύμφωνα τόσο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Μ. Αλεφαντινό, όσο και τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Γρηγόρη Τσιομπίκα αλλά και του αναπληρωτή προέδρου Νίκου Κονταξάκη, το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η μονοδρόμηση της οδού που κατεβαίνει από το ΙΚΑ με κατεύθυνση την οδό Μαρκέλου.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση έμεινε στα χαρτιά και αυτό γιατί ουδείς από τους χρήστες της οδού γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά τους αλλά και κατοίκους της περιοχής το γνωρίζουν, καμιά ενημερωτική πινακίδα δεν έχει τοποθετηθεί που να υποδεικνύει τη μονοδρόμηση της οδού και την απαγόρευση της ανόδου από την οδό Μαρκέλου και το συγκεκριμένο μέτρο ουδέποτε, όπως οι γονείς τονίζουν, περιφρουρήθηκε.
Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η εφημερίδα μας στον κ. Τσιομπίκα ο ίδιος μίλησε για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία περιλαμβάνεται και η σύμφωνη γνώμη της Τροχαίας, ωστόσο υποστήριξε ότι για την ενημέρωση του κοινού θα έπρεπε να υπάρξει σήμανση: «Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι μονοδρομημένος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου εδώ και ένα μήνα σύμφωνα με την οποία στη δυτική πλευρά του κτηρίου η κατεύθυνση του δρόμου είναι από νότο προς βορρά (δηλαδή από το ΙΚΑ κατεβαίνει προς Μαρκέλου). Για να ενημερωθεί ο κόσμος και να υπάρχει πλήρης γνώση πρέπει να υπάρξει σηματοδότηση στον συγκεκριμένο δρόμο και η απόφαση έχει εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και από την τροχαία. Θα απευθυνθώ στην τεχνική υπηρεσία για να δω ποιανού αρμοδιότητα είναι η τοποθέτηση της πινακίδας».
Μιλώντας για τη χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει η μονοδρόμηση της οδού ο αναπληρωτής πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Νίκος Κονταξάκης είπε: «Η διαδικασία της μονοδρόμησης είναι πολυσύνθετη, καθώς αρχικά προϋποθέτει την απόφαση της δημοτικής κοινότητας αμέσως μετά απόφαση της ποιότητας ζωής, επίσης πρέπει να αποφανθεί θετικά η τροχαία μετά ακολουθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αμέσως μετά η πρόταση πάει στην αποκεντρωμένη διοίκηση στο Ηράκλειο και τέλος γίνεται η μονοδρόμηση. Τώρα απουσιάζουν οι πινακίδες από τον συγκεκριμένο δρόμο που να υποδηλώνουν την αλλαγή».
Στο επόμενο τρίμηνο η συστέγαση των ΚΑΠΗ στο κτίριο της Μοάτσου
Σε ότι αφορά τη συστέγαση του Α΄και του Δ΄ ΚΑΠΗ στο κτίριο της οδού Μοάτσου, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε ο βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου που πλέον έχει μεταφερθεί στο Κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας στην οδό Μαρκέλου, αυτή θα καθυστερήσει με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσει ούτε το νέο ΚΑΠΗ Μασταμπά στο νέο κτίριο. Τα δυο αυτά ζητήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα, αφού το υπάρχον προσωπικό των ΚΑΠΗ που είναι 14 άτομα (συν τρεις με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας) δεν επαρκούν για τη λειτουργία 6 ΚΑΠΗ. Για τον λόγο αυτό το Νομικό Πρόσωπο του δήμου καθυστερεί τη λειτουργία του νέου ΚΑΠΗ, η οποία θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η συστέγαση των δυο στο κτίριο της Μοάτσου.
Προϋπόθεση όμως για τη συστέγαση είναι η ανακαίνιση του κτιρίου που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ο παιδικός σταθμός. Ήδη τα παιγνίδια στον αύλειο χώρο έχουν ξηλωθεί, ωστόσο η τεχνική υπηρεσία έχει ετοιμάσει μια έκθεση για την οποία θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις στον εσωτερικό και αύλειο χώρο ώστε το κτίριο να εκσυγχρονιστεί, να ανακαινιστεί και αν μπορέσει να υποδεχτεί τους ηλικιωμένους. Οι εργασίες θα στοιχίσουν περίπου 50.000 ευρώ ενώ χρονικά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Νομικού Προσώπου η συστέγαση θα είναι εφικτή στο επόμενο τρίμηνο.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ Γρηγόρης Τσιομπίκας τόνισε: «Αυτή την περίοδο ετοιμαζόμαστε για να μπορέσει το ΚΑΠΗ να υποδεχτεί τα μέλη του, στο κτήριο της κοινωνικής μέριμνας, καθώς ήδη έχουμε προβεί στον απαραίτητο καθαρισμό και τη γενικότερη τακτοποίηση που απαιτούσε ο χώρος για να λειτουργήσει. Παρ’ όλα αυτά για να γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια πρέπει να προηγηθεί η συστέγαση του ‘Δ με το Ά ΚΑΠΗ στο κτήριο της Μοάτσου, κάτι το οποίο αναμένεται να καθυστερήσει λίγο καθώς ο χώρος απαιτεί εργασίες για τις οποίες πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό. Το συνολικό κόστος για την παραπάνω ενέργεια αναμένεται να φτάσει τις 50 με 60 χιλιάδες ευρώ. Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν τα παραπάνω το ΚΑΠΗ στον Μασταμπά στο κτήριο της κοινωνικής μέριμνας, δεν θα λειτουργήσει παρά το γεγονός ότι έχει καθαριστεί και είναι έτοιμο λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το συνολικό προσωπικό στο Ρέθυμνο στα ΚΑΠΗ είναι 15 άτομα και στόχος μας είναι μέσω της συστέγασης του ΄Δ με το Ά να απελευθερωθεί ένα άτομο και ακόμα ένα από περιφερειακό ΚΑΠΗ, για να μπορέσουν όλα αποτελεσματικά να στελεχωθούν και να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους. Επίσης υπολογίζουμε ότι για όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού, των εργασιών της συστέγασης των δύο αλλά και της λειτουργίας του ΚΑΠΗ στο Μασταμπά θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες».
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω τμήμα του ΚΑΠΗ στο κτήριο Κοινωνικής Μέριμνας βρίσκεται στα βόρεια του οικοπέδου και θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ. περίπου. Σε συνέχεια του ισόγειου χώρου, που θα λειτουργεί κύρια ως χώρος αναψυχής, έχει σχεδιαστεί αυλή 100 τ.μ. περίπου. Θα λειτουργούν χώροι φυσικοθεραπείας, ιατρείων, κοινωνικής λειτουργού κ.λπ., που θα εξυπηρετούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές 75 ηλικιωμένους.