Ενώ ο 54χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης αναπνέει πλέον τον αέρα της ελευθερίας και επιστρέφει στην κανονική του ζωή, οι επί έξι μήνες δεσμώτες του ετοιμάζονται να πάρουν τον δρόμο προς τις φυλακές στερούμενοι τη δική τους ελευθερία.
Οκτώ συνολικά άτομα παραπέμπονται ως κατηγορούμενα για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη από τα περίπου 14 που συνελήφθησαν ή προσήχθησαν πρωί της Δευτέρας από την Αστυνομία. Πρόκειται για επτά άνδρες και την 16χρονη ανήλικη κόρη ενός εξ αυτών.
Βαριές κακουργηματικές διώξεις απήγγειλε ο Εισαγγελέας Ηρακλείου εναντίον και των επτά ανδρών. Δίωξη ασκήθηκε και εις βάρος της 16χρονης ανήλικης της οποίας η απολογία ήταν σε εξέλιξη έως αργά χθες τη νύχτα. Εναντίον των επτά ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα και σε βαθμό πλημμελήματος για άλλα πέντε κατά περίπτωση. Οι κακουργηματικές διώξεις, ίδιες για όλους, αφορούν τις εξής πράξεις:
* Σύσταση, συμμετοχή σε συμμορία-εγκληματική οργάνωση
* Αρπαγή
* Εμπρησμός από πρόθεση
* Πρόκληση διακεκριμένης φθοράς
* Εκβίαση.
Όλοι οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν, ένας αύριο Πέμπτη και οι υπόλοιποι το Σάββατο.
Τελικά η πλειοψηφία της ομάδας των συλληφθέντων είναι Ρεθεμνιώτες. Συγκεκριμένα οι πέντε από αυτούς είναι κάτοικοι είτε της πόλης, είτε κοντινών με την πόλη οικισμών.
*44χρονος Ρεθεμνιώτης, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού
* 43χρονος Ρεθεμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων όπου εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
* 45χρονος Ρεθεμνιώτης, ξυλουργός και αντιπρόεδρος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου
*60χρονος Ρεθεμνιώτης, μεσίτης και μέλος του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου
* 46 χρονος Ρεθεμνιώτης, αγροτοκτηνοτρόφος
* 22χρονος Χανιώτης από το χωριό Σκαλωτή Σφακίων, κτηνοτρόφος
* 40χρονος Θεσσαλονικιός, προσωρινός κάτοικος Ρεθύμνου.
Για την υπόθεση θα γίνουν σήμερα στις 11 το πρωί επίσημες ανακοινώσεις στους δημοσιογράφους από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, στην έδρα της Γενικής στα Χανιά, παρουσία του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα που από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην Κρήτη αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα που αναμένεται σήμερα το πρωί να αφιχθεί στα Χανιά.
Εγκέφαλος κατά την αστυνομία ο 44χρονος Ρεθεμνιώτης
Τον 44χρονο Ρεθεμνιώτη που δραστηριοποιείται στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης θέλουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ως εγκέφαλο της απαγωγής Λεμπιδάκη. Αυτή είναι η εκτίμηση τους. Μπορεί να εκτιμούν ή να υποψιάζονται ότι στον σχεδιασμό της απαγωγής έχουν συμμετέχει κι άλλα άτομα, τα οποία ευφυώς ενδεχομένως λόγω εμπειρίας μπόρεσαν να μην αφήσουν περιθώρια στην ΕΛΑΣ να τους «εγκλωβίσει» με τους μηχανισμούς παρακολούθησης, ώστε να έχει τα στοιχεία να τους συμπεριλάβει στην ογκώδη δικογραφία, πάντως από τους επτά συλληφθέντες άνδρες ο 44χρονος φέρεται να βρίσκεται στον πυρήνα των εγκεφάλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορείται ότι συμμετείχε στην εξεύρεση κρησφύγετων για την κράτηση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Κατηγορείται επίσης ότι είναι το πρόσωπο που έκανε την 20η επικοινωνία-διαπραγμάτευση με την οικογένεια του επιχειρηματία.
Τέλος φέρεται να είναι ένα εκ των ατόμων που επέβαιναν στο όχημα το οποίο είχαν σταματήσει αστυνομικοί για έλεγχο και είχαν πετάξει ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκαν οι αστυνομικοί και τους έδωσε πολλά και σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση της απαγωγής. Το άλλο άτομο φέρεται να είναι ο 22χρονος συλληφθείς από το χωριό Σκαλωτή Σφακίων.
Ο 44χρονος και ο 22χρονος Σφακιανός, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ Κρήτης, ήταν στην υπόθεση από το πρώτο στάδιο. Κι αυτό το λένε με βεβαιότητα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους επτά κατηγορούμενους να είναι η δεύτερη ομάδα που παρέλαβε τον επιχειρηματία από κάποια άλλη που τον είχε αρχικά. Ενδεχομένως ορισμένοι να εντάχθηκαν μεταγενέστερα στην εγκληματική οργάνωση που διέπραξε την απαγωγή, όχι όμως οι δυο που αναφέρονται παραπάνω, σύμφωνα πάντα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, οι οποίοι επίσης θεωρούν πως είναι αυτός που βρήκε το κρησφύγετο στη Γέφυρα της Ζουρίδας, το θεώρησε κατάλληλο και συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη της μάντρας αυτοκινήτων να μεταφερθεί εκεί ο Μ. Λεμπιδάκης.
Ο 44χρονος πάντως, μέσω του συνηγόρου του Θωμά Λεχωβίτη, φέρεται να αρνείται τη συμμετοχή του στην απαγωγή και χαρακτηρίζει μόνο φιλική τη σχέση που είχε με κάποιους από τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους. Ο κ. Λεχωβίτης μάλιστα χαρακτήρισε «παιδαριώδη» τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος του εντολέα του και επ’ ουδενί δεν δικαιολογούν τα πέντε κακουργήματα για τα οποία του άσκησε δίωξη ο εισαγγελέας.
«Σφίγγα» ο 22χρονος Σφακιανός
Ο 22χρονος κτηνοτρόφος από τη Σκαλωτή Σφακίων, που κατά τους αστυνομικούς φέρεται να είναι στην υπόθεση απαγωγής από την πρώτη στιγμή και δεν εντάχθηκε κάποια άλλη χρονική στιγμή, χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ως «σφίγγα». Αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης μετά τη σύλληψη του, επιμένοντας στις φράσεις δεν είδα, δεν ξέρω, δεν γνωρίζω. Παρά το γεγονός ότι του αποκάλυψαν οι αστυνομικοί σημαντικά στοιχεία εις βάρος του πληροφορίες των «Ρ.Ν.» λένε πως δεν λύγησε και δεν έδειξε καμία πρόθεση συνεργασίας.
Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές λένε πως ο 22χρονος εντάχθηκε στην εγκληματική ομάδα από πολύ νωρίς και ήδη από το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού της απαγωγής. Η ένταξη του, όπως λέγεται, έγινε από πολύ πιο έμπειρα άτομα και κυρίως από πολύ πιο μεγάλα ηλικιακά από αυτόν, με τα οποία είχε γνωριστεί με κάποιο τρόπο, έκανε παρέα μαζί τους, τα θαύμαζε, «τα είχε σαν Θεό του» λένε χαρακτηριστικά άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και ήταν εύκολα για κείνους να τον πείσουν να συμμετέχει σ’ αυτή την «μεγάλη δουλειά» της απαγωγής του επιχειρηματία.
Εκατό μέτρα από το κρησφύγετο των Σφακίων είχε κάνει επιχείρηση η αστυνομία
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η εκτίμηση της αστυνομίας πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εκρατείτο τουλάχιστον μέχρι τις 6 ή 7 Αυγούστου σε κρησφύγετο στο χωριό Βρασκάς Σφακίων. Η επιχείρηση που έγινε στις 6 Αυγούστου το πρωί με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και παρουσία εισαγγελέα στο συγκεκριμένο χωριό που περιελάμβανε δυο κατ’ οίκον έρευνες, είχε γίνει γιατί εθεωρείτο βέβαιο ότι ο επιχειρηματίας εκρατείτο εκεί. Οι κατ’ οίκον έρευνες μπορεί να μην έδωσαν θετικό αποτέλεσμα στους αστυνομικούς και να εισέπραξαν μια απογοήτευση σκεφτόμενοι πως ίσως έκαναν λάθος εκτίμηση για την ύπαρξη κρησφύγετου.
Όμως ο επιχειρηματίας με την κατάθεση που έδωσε την πρώτη μέρα της απελευθέρωσης του, έδωσε ένα συγκλονιστικό στοιχείο στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ: Όχι μόνο εκρατείτο σε κρησφύγετο στον Βρασκά Σφακίων αλλά και ο χώρος αυτός ήταν τόσο κοντά στα δυο σπίτια που έκαναν την επιχείρηση οι αστυνομικοί που την ώρα της επιχείρησης τους άκουγε πεντακάθαρα να φωνάζουν την ώρα της εισβολής τους στο πρώτο σπίτι: Αστυνομία, Αστυνομία!
Η απόσταση μεταξύ των δυο σπιτιών που ερευνήθηκαν (τα οποία είναι το ένα δίπλα στο άλλο) και του χώρου αιχμαλωσίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, εκτιμάται πως είναι περίπου τα 100 με 150 πενήντα μέτρα.
Ο επιχειρηματίας βέβαια δεν γνώριζε τότε σε ποια περιοχή τον κρατούσαν οι απαγωγείς του. Εξιστορώντας όμως στην πρώτη του αυτή κατάθεση όσα έντονα περιστατικά είχε πολύ καθαρά στη μνήμη του, ήταν το πρώτο το οποίο διηγήθηκε στους αστυνομικούς. Δεδομένου ότι η αστυνομία δεν έκανε άλλη τέτοια επιχείρηση σε σπίτια ή σε χωριά βασικών υπόπτων επιβεβαιώθηκε το γεγονός πως η ΕΛΑΣ είχε σωστά καταλήξει τότε στο συμπέρασμα, μέσω των παρακολουθήσεων που έκανε, πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρίσκεται όμηρος σε κρησφύγετο του χωριού στα νότια των Σφακίων.
Οι απαγωγείς μπορεί να μακάρισαν την τύχη τους τότε που στάθηκαν τυχεροί και ο Λεμπιδάκης παρέμεινε αόρατος από τους αστυνομικούς και παρά το γεγονός ότι η ομάδα κρούσης της ΕΛΑΣ άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση και οι έρευνες αφορούσαν αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών και όπλων, κατάλαβαν όμως πως η περιοχή βρισκόταν στο κάδρο της ΕΛΑΣ και αποφάσισαν άρον-άρον να μετακινήσουν τον επιχειρηματία και να βρουν άλλο χώρο για να τον κρύψουν. Προς το παρόν είναι άγνωστο που τον μετέφεραν μέχρι να βρεθεί στο δωματιάκι της μάντρας στη Γέφυρα της Ζουρίδας στο Ρέθυμνο. Αν ληφθεί υπ’ όψη πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε πως του άλλαξαν πέντε ή έξι φορές κρησφύγετο και οι αστυνομικοί εκτιμούν για τουλάχιστον 4 διαφορετικούς χώρους πριν από τη μάντρα της Γέφυρας της Ζουρίδας μεσολάβησαν και άλλοι χώροι κράτησης.
«Έξι μήνες βασανιστικοί, κυρίως για το μυαλό»
Έκπληξη αποτέλεσε η χθεσινή απόφαση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, 24 ώρες μετά την απελευθέρωση του από έναν εφιάλτη που βίωνε για έξι μήνες, να επιστρέψει στο εργοστάσιο του, στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, για να βρεθεί κοντά στους συνεργάτες του και να μοιραστεί μαζί τους την επιστροφή του στην ελευθερία.
Ο επιχειρηματίας στις 10 περίπου το πρωί αναχώρησε από το σπίτι του στα Καλέσσα Ηρακλείου, κατευθύνθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου όπου βρίσκεται η εταιρεία. Ψύχραιμος, προσιτός, ευγενικός και μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο εμφανίστηκε στην επιχείρηση του. Στο προαύλιο τον περίμεναν όλοι οι εργαζόμενοι και τον υποδέχτηκαν μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα αλλά και με δάκρυα συγκίνησης. Ο επιχειρηματίας χαιρέτησε και φίλησε έναν προς έναν τους υπαλλήλους του ενώ δεν αρνήθηκε να κάνει στους δημοσιογράφους που βρισκόταν εκεί τις πρώτες του δηλώσεις.
«Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα. Είμαι απόλυτα υγιής σωματικά και ψυχικά» απάντησε στους δημοσιογράφους όταν ερωτήθηκε πως νιώθει και πρόσθεσε: «Σήμερα το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω ήταν να έρθω να βρεθώ με τους συνεργάτες μου».
Όταν του ζητήθηκε να πει δυο κουβέντες για τους αστυνομικούς που τον απελευθέρωσαν είπε:
«Τι να πω για την Αστυνομία. Για μένα που ξέρω εκ των έσω πόσο καλά ήταν οργανωμένο (το έγκλημα), ήταν πραγματικά θαύμα αυτό που πέτυχαν οι αστυνομικοί. Τους ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ».
Ερωτώμενος πως βίωσε όλους αυτούς τους έξι μήνες αιχμαλωσίας του αρκέστηκε να πει μια λιτή μα με πολύ νόημα φράση: «Ήταν βασανιστικοί. Κυρίως για το μυαλό».
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης θα καταθέσει εκ νέου στις αστυνομικές αρχές ύστερα από δυο-τρεις μέρες. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιθυμούν να του δώσουν λίγο χρόνο για να ηρεμήσει πριν μπει στη βάσανο της ανάκλησης της μνήμης του όλων εκείνων των εφιαλτικών ημερών που βίωσε ως όμηρος στα χέρια των απαγωγέων του.
Μέχρι τότε οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν στη διάθεση τους το υλικό της κατάθεσης που έδωσε ο επιχειρηματίας λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση του, στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, όπου είχε μεταφερθεί μετά τη λήξη της ομηρίας του.
Ξανά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή της «Πλαστικά Κρήτης»
Ένα 24ωρο μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη η μετοχή της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης» επανήλθε στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Η εταιρεία από την επομένη της απαγωγής του επιχειρηματία, στις 30 Μαρτίου 2017, ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Χθες ανακοινώθηκε η άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας, της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση: «Με απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από σήμερα 3 Οκτωβρίου, επανέρχεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης, μετά τη θετική εξέλιξη στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης εταιρείας».