ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σοβαρές ελλείψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό παρατηρούνται στα σχολεία Ειδικής Αγωγής στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφάλειας των μαθητών στα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα.
Σε επίπεδο Κρήτης έχουν τοποθετηθεί μόλις 53 άτομα ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό, τα οποία εργάζονται με το καθεστώς του αναπληρωτή μέσω ΕΣΠΑ με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται σε ειδικότητες όπως του νοσηλευτή και του φυσικοθεραπευτή.
Για ακόμα μία σχολική χρονιά τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στο νησί υπολειτουργούν, με την εκπαιδευτική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητά κάλυψη των κενών το συντομότερο, προκειμένου τα σχολεία να συνεχίσουν χωρίς δυσκολίες το σημαντικό έργο το οποίο παράγουν.
Τα κενά στην Ειδική Αγωγή στο Ηράκλειο είναι 75 και 50 στην παράλληλη στήριξη, στο Ρέθυμνο 15 και 50 αντίστοιχα, στα Χανιά 11 και 63 και στο Λασίθι 5 και 35.
Δεν είναι λίγα τα σχολικά συγκροτήματα τα οποία «μοιράζονται» νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές στην καθημερινότητά τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις, όπως επιληπτικά επεισόδια, ο εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει, καθώς τον λόγο έχει το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο βέβαια δεν έχει τοποθετηθεί στο βαθμό που πρέπει στα σχολεία της Κρήτης.
Εκπαιδευτικοί μιλούν στην εφημερίδα μας και εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το μέλλον των σχολείων Ειδικής Αγωγής υποστηρίζοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών. Υποστηρίζουν πως οι πιστώσεις για την Ειδική Αγωγή είναι εμφανώς μειωμένες, μία εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και υπολειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων.
«Ο κρατικός παρεμβατισμός για άλλη μια φορά απών. Τα παράπονα από εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής αλλά και από γονείς μεγάλα. Οι δε εργασιακές σχέσεις ξανά για άλλη μια φορά σε επίπεδο stage, το καθεστώς που περίπου πριν ένα χρόνο πήγαν να περάσουν στους συναδέλφους νηπιαγωγούς και ευτυχώς το προλάβαμε ως συνδικάτο. Λύση νομίζω υπάρχει, καθώς το θέμα καταρχήν είναι θεσμικό. Πρέπει να υπάρξει βούληση από τους τοπικούς θεσμικούς εκπροσώπους της Κρήτης προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αλλάξει το καθεστώς πρόσληψης του ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία Ειδικής Αγωγής για την άμεση κάλυψη των κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Τα νέα όμως είναι για δεύτερη χρονιά δυσάρεστα, καθώς οι υπόλοιπες προσλήψεις που πρέπει να γίνουν στα σχολεία Ειδικής Αγωγής της Κρήτης είναι τουλάχιστον άλλες 50 και το χειρότερο είναι ότι θα γίνουν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ» επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης.
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλο στην Ειδική Αγωγή και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν καταλάβει την αξία της και το νόημά της. Δυστυχώς κάθε χρόνο η Ειδική Αγωγή αποδεικνύεται ο φτωχός συγγενής, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν η προτεραιότητα της πολιτείας. Οι πρώτες παράλληλες στηρίξεις ήρθαν 29 Οκτωβρίου και ήταν ελάχιστες και μένουν ακόμα στο Νομό Ηρακλείου 55 προσλήψεις παράλληλης στήριξης προκειμένου τα παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη τον συγκεκριμένο δάσκαλο μέσα στην τάξη να πάρουν το αυτονόητο. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, καθώς το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν τιμά κανένα. Έχουμε τμήματα ένταξης, τα οποία είναι κλειστά και συγκεκριμένα έξι σ’ όλη την Κρήτη. Αξίζει να τονίσουμε ότι έχουν να γίνουν ιδρύσεις τμημάτων ένταξης τέσσερα χρόνια» υποστηρίζει στα «Ρ.Ν.» ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης.
«Έχουμε μία σχολική νοσηλεύτρια, την οποία την μοιραζόμαστε δύο σχολεία. Το θέμα δεν είναι να υπάρξει στελέχωση μόνο στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά να στελεχωθούν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και με ειδικότητες ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να παιδιά να βοηθηθούν στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν. Τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών, καθώς έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς βέβαια. Μπαίνει θέμα ασφάλειας, καθώς συγκεκριμένα στο Νόμο Ηρακλείου δεν υπάρχει μονάδα ημερήσιας φροντίδας και όλες οι «βαριές» περιπτώσεις καταλήγουν στο σχολείο μας», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο διευθυντής σχολείου Ειδικής Αγωγής Κώστας Πλουμής.