Σε 858 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 32 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.724. Παράλληλα, σε 274 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Στην Κρήτη εντοπίστηκαν συνολικά δεκαέξι νέα κρούσματα. Ειδικότερα επιβεβαιώθηκαν:
– 9 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου
– 5 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου
– 1 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων και
– 1 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου
Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:
«Ανακοινώνουμε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
«5.324 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα»
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού».
Ο ίδιος σημείωσε πως «παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία» και πως «σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές». Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.
«Τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική, βέβαια, και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, «καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από οκτώ ημέρες και έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».
Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις εμβολίων
«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αλήθεια» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αναφερόμενος τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και των πολιτικών κομμάτων που προηγήθηκε σήμερα.
«Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» και «δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».
«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, και παράλληλα επισήμανε: «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».
«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Εμβόλια κατευθείαν από τα βρετανικά εργοστάσια απαιτεί η Ε.Ε.
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Astra Zeneca. Το απόγευμα της Τετάρτης η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρίας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη».
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Επισήμανε ακόμη ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».
Επιπλέον αξιωματούχος της Ε.Ε σε δηλώσεις του που μετέδωσαν οι Financial Times ανέφερε: «Στο συμβόλαιο, από τα τέσσερα εργοστάσια, δύο βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα πρέπει να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε».
Δεύτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εκ μέρους της AstraZeneca «απαράδεκτες», λέγοντας ότι η εταιρία ουσιαστικά δεσμεύεται πλέον να παραδώσει μόνο το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που ανέμενε η Ε.Ε. στους πρώτους τρεις μήνες του 2021.
ΠΟΥ: Σε 70 χώρες το βρετανικό στέλεχος
Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, η οποία, όπως και η βρετανική, είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται και πλέον εντοπίζεται σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω), ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ανασκόπηση.
Η βρετανική μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία, θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένα ποσοστά θανάτων δεν είναι ακόμη ισχυρά και είναι αβέβαια.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από μια βρετανική μελέτη, όσοι έχουν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση, αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία.
Μελέτη: Ποιες οι διαφορές στα συμπτώματα της «βρετανικής μετάλλαξης»
Όσοι έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση, αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία, όπως προκύπτει από μια βρετανική μελέτη.
Η μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία, θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένα ποσοστά θανάτων δεν είναι ακόμη ισχυρά και είναι αβέβαια.
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχουν παρατηρηθεί και άλλες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων με COVID-19.
«Η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης ήταν σημαντικά λιγότερο κοινές στα θετικά τεστ που ήταν συμβατά με την νέα παραλλαγή παρά στα τριπλά θετικά», ανέφερε η υπηρεσία σε μια ανάλυση των χαρακτηριστικών ανθρώπων στην Αγγλία με COVID-19, η οποία αφορά την περίοδο από 15 Νοεμβρίου 2020 ως 16 Ιανουαρίου 2021.
Ένα «τριπλά θετικό» αποτέλεσμα σε PCR τεστ (δηλαδή με την μοριακή μέθοδο) υποδηλώνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό, αλλά όχι με τη βρετανική παραλλαγή.
«Άλλα συμπτώματα ήταν περισσότερο κοινά στους μολυσμένους με τη νέα μετάλλαξη με τις μεγαλύτερες διαφορές να είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κόπωση, η μυαλγία και ο πυρετός», επισημαίνει η υπηρεσία.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων», προστίθεται.