Αναθεωρημένη εκτίμηση η κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων, που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την οποία σε δεκατέσσερις μέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου αυξήθηκε από 3.3% σε 36,1% ανά 100.000 πληθυσμού. Δηλαδή αυξήθηκε δέκα φορές ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκ νέου χθες στην επιτακτική ανάγκη πιστής τήρησης και εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και αποφυγής των άσκοπων μετακινήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι τo μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας φαίνεται πως δεν παίρνει την επιθετική μορφή που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί κα πως αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν. «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης», εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, δεν έχουμε εκθετική αύξηση, αλλά αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα», προειδοποίησε.
«Ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Κανείς δεν είναι ασφαλής, ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα», ανέφερε από την πλευρά του ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Εθνικός Οργανισμός δημόσιας υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου. Όπως εξήγησε τα φάρμακα αυτά δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από τον γιατρό τους. Για λόγους ασφάλειας καθώς κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα την καρδιά, το ήπαρ, πρόσθεσε ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα. Παράλληλα επεσήμανε ότι χθες Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση στην κοινότητα.
Εν τω μεταξύ στους 26 έχουν φτάσει οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας καθώς χθες κατέληξαν άλλοι τέσσερις ασθενείς. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα που ανεβάζουν το σύνολο στα 892.
Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 57 συμπολίτες ενώ 54 είναι διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ήταν 73 έτη.
Στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αναφέρθηκε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είπε ότι η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.
Τόνισε ότι σε καραντίνα τέθηκαν 5.824 πολίτες που ήταν είτε δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε ταξιδιώτες, ενώ 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά έγιναν 1.116 έλεγχοι και 92 πολίτες που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα, βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα 5.000 ευρώ και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Στους 26 οι νεκροί από τον κορονοϊό – 892 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 892, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
57 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, διασωλημένοι είναι οι 54 ενώ στους 26 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους.42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Στους 26 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα με τελευταίο θύμα έναν 46χρονο στρατιωτικό και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο 46χρονος ανθυπασπιστής τεχνικού, με καταγωγή από την Ξάνθη, άφησε την τελευταία του πνοή, νωρίς χτες το πρωί, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλευόταν.
Εν τω μεταξύ, σε καραντίνα κηρύχθηκε έως τις 7 Απριλίου η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στη Θράκη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό 11 άτομα τις τελευταίες 6 ημέρες. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν έξι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών και ένας στο νοσοκομείο Πύργου. Πρώτο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη Φλώρινα και την Τρίπολη.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τo μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει. «Είναι οδηγίες που βοηθούν στη μείωση της διασποράς του ιού. Φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, όμως παραμένει μια ήπια νόσος», σχολίασε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται. Περιλαμβάνεται ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή. κ. Τσιόδρας αποκάλυψε πως σχεδιάζεται πρωτόκολλο προφύλαξης με ειδική φαρμακευτική αγωγή για όσα άτομα παίρνουν εξιτήριο μετά τον κορωνοϊό. Όσοι παίρνουν εξιτήριο θα επανελέγχονται.
Η ανοσία, σύμφωνα με πρώτες έρευνες, «θα είναι δύο με τρία έτη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
«Οι τεχνικές αντισωμάτων εφόσον αποδειχτούν ακριβείς, θα τα αξιολογήσουμε άμεσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν», είπε.
«Σήμερα δεν είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού, παραμένουμε σε κατάσταση επαγρύπνησης. Σας παρακαλώ να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης», κατέληξε.
Τσιόδρας: Δεν αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών η επιπλοκή που οδήγησε στον θάνατο του καθηγητή στην Κρήτη
Για την επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία στοίχισε τη ζωή του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδας.
Όπως είπε πρόκειται για ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, παρότι στον ασθενή χορηγούνταν ειδική αντιπηκτική αγωγή γι’ αυτό τον σκοπό. Δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.
Εν τω μεταξύ, δ\διευκρινίσεις για τον θάνατο του Γερμανού καθηγητή, πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη, έδωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.
«Χάσαμε έναν νέο άνθρωπο», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως ο Γερμανός καθηγητής κατά την παραμονή του στην Κρήτη παρουσίασε συμπτώματα πυρετού και βήχα. «Ήρθε στο νοσοκομείο και έγινε η ταυτοποίηση και έκτοτε ήταν υπό την επίβλεψη ομάδας γιατρών και του ΕΟΔΥ».
Ο Γερμανός καθηγητής, έμεινε 9 ημέρες στο σπίτι, σύμφωνα και με τις οδηγίες των γιατρών, ωστόσο παρουσίασε δύσπνοια και κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 21 Μαρτίου σε ειδική μονάδα για ασθενείς με κορονοϊό.
Παρέμεινε εκεί μέχρι τις 23 του μηνός όπου σημείωσε μια επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας και εισήχθη στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε. «Υπήρξε μια μικρή βελτίωση και ήταν ενθαρρυντικό» ανέφερε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, ωστόσο το απόγευμα της 24ης Μαρτίου η κατάστασή του επιδεινώθηκε.
Ο παράγοντας που ανησύχησε τους γιατρούς
Ο Γερμανός καθηγητής ήταν υγιής, ωστόσο υπήρχε ένας παράγοντας που ήταν επιβαρυντικός για την κατάσταση της υγείας του.
Συγκεκριμένα ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως σε επικοινωνία του με τον διευθυντή ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κ. Γεωργόπουλο, ο δεύτερος του είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της υγείας του 43χρονου καθηγητή, αφού εμφάνιζε υψηλές τιμές φεριτίνης.
«Τα υψηλά επίπεδα φεριτίνης που εντοπίστηκαν ήταν τα ανησυχητικά στοιχεία, καθώς η βιβλιογραφία αναφέρει πως και στην Κίνα ασθενείς με υψηλή φεριτίνη παρουσίασαν επιπλοκές με θρομβώσεις των πνευμονικών αγγείων», σημείωσε ο κ. Χαλκιαδάκης.
«Στη μονάδα μας έχουμε μια υπερσύγχρονη μέθοδο, υπερήχου των αγγείων του πνεύμονα», ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης και συνέχισε «Στις 24 Μαρτίου το υπερηχογράφημα που έγινε στον 43χρονο ήταν καλό, το ίδιο και το πρωί της 25ης Μαρτίου, ωστόσο το απόγευμα παρουσίασε επιδείνωση και το υπερηχογράφημα έδειξε θρομβώσεις στα πνευμονικά αγγεία».
Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη άμεσα στον Γερμανό καθηγητή έγινε θρομβόλυση, ωστόσο δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο 43χρονος κατέληξε σε πολύ σύντομο χρόνο. «Δυστυχώς ο κ. Γεωργόπουλος επιβεβαιώθηκε», κατέληξε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ.
Παγκόσμια, σχεδόν 500.000 είναι τα κρούσματα. Οι θάνατοι περίπου 22.000.
Τσιόδρας: Είμαστε ακόμη στην αρχή – Η Ευρώπη θα έχει εξέλιξη ανάλογη της Χουμπέι
«Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορονοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε, στην Ευρώπη.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε και πάλι πως η εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας φαίνεται πως δεν παίρνει την επιθετική μορφή που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να συνεχίσουν.
Επιδημιολογική εξέλιξη ανάλογη με εκείνη της Χουμπέι
Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε.
«Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10-11 βδομάδες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. «Τώρα είμαστε στη φάση των μέτρων, η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης», είπε.
Ο Έλληνας λοιμωξιολόγος σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται να έχουν θετική ανησυχία και να εμμείνουμε στα μέτρα περιορισμού. «Αν τα μέτρα αρθούν θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία» είπε και επανέλαβε πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ στη χώρα
«Το κράτος μεριμνά για να γίνονται σε περισσότερα σημεία τα τεστ, τα οποία είναι δωρεάν. Επίσης πάνω από 3.085 αιτήσεις υγειονομικού προσωπικού έχουν εγκριθεί. Το σύστημα υγείας έχει στη διάθεσή του ΜΕΘ που ήταν κλειστές ενώ υπάρχει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα», είπε.
Χαρδαλιάς: 5.824 πολίτες επαφές κρουσμάτων σε κατ’ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα
«Η ελληνική κοινότητα επιδεικνύει αξιοθαύμαστη σοβαρότητα και συνέπεια. Ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Κανείς δεν είναι ασφαλής, ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα», ανέφερε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, διευκρίνισε ότι τα σώματα ασφαλείας έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, μόνο για άσκηση των καθηκόντων τους. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι το επόμενο τριήμερο θα είναι σαρωτικοί. «Οι έλεγχοι καραντίνας θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όσο πιο αυστηρά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω».
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συνολικά 5.824 συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού. Πρόκειται είτε δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε ταξιδιώτες, ενώ 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα.