Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που κατεγράφησαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 1.904, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 60 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 732 ασθενείς. Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκαν δεκαπέντε θετικά κρούσματα και πιο συγκεκριμένα:
- 52 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου
- 26 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων
- 15 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης και
- 2 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου
Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται δώδεκα ασθενείς θετικοί σε κορονοϊό και τρεις ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα οποία έχουν υποβληθεί. Παράλληλα στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται για παρακολούθηση ένας 57χρονος και ένας 59χρονος.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο στον νομό επιβεβαιώθηκαν 19 νέες μολύνσεις και συγκεκριμένα 13 την Κυριακή και έξι το Σάββατο. Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.904, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 48 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.089 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.199 ασθενείς. Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 383 (ημερήσια μεταβολή +3.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 377 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί
Εν τω μεταξύ προσβάσιμα καθίστανται από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες 30 έως 44, στις οποίες μέχρι σήμερα χορηγείτο το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Επισήμανε δε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς θα προηγηθούν οι 40-44 ετών, θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και τέλος οι 30-34 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να γίνουν 110.000 εμβολιασμοί, ενώ έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3,7 εκατ. εμβολιασμοί. Ο ίδιος επισήμανε ότι 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό σύστημα για τα ραντεβού, «έχοντας εμβολιαστεί ή προγραμματίσει το ραντεβού του».
Κατόπιν έδωσε τα στατιστικά στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα:
- 85+: Το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 68%
- 80-84: Το 64% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 69%.
- 75-79: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 80%.
- 70-74: Το 59% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 75%.
- 65-69: Το 42% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 75%.
- 60-64: Το 54% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 68%.
- 55-59: Το 23% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 62%.
- 50-54: Το 17% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 57%.
- 45-49: Το 11% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 50%.
Όσον αφορά στα νοσοκομεία, τόνισε ότι στο ιατρικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί το 82%, στο νοσηλευτικό προσωπικό το 63% και στο υπόλοιπο προσωπικό (διοικητικοί, κλπ) το 60%.
Παραλαβές
Για τον Μάιο αναμένουμε στη χώρα τα εξής σκευάσματα:
- Pfizer: 2.150.000 δόσεις
- Moderna: 350.000 δόσεις
- J&J: 220.000 + 80.000 δόσεις
- ΑstraΖeneca: 450.000 δόσεις
Μ. Θεοδωρίδου: Πρόωρο να μιλούμε για εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός
Είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, τόνισε χτες ε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Μίλησε για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά, είναι μικρός γι αυτό και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος. Επανέλαβε ότι υπάρχουν μελέτες της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση «ότι αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών». Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων».
Μεγάλο μέρος της τοποθέτησής της αφορούσε στο εμβόλιο της Astra Zeneca που πρόσφατα αναθεωρήθηκε η χορήγησή του σε Βρετανία και Γερμανία. «Οι συστάσεις για το εμβόλιο της Astra Zeneca στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως πλέον «στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα».
«Ένα από τα άλλα ερωτήματα που περιμέναμε να απαντηθούν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να προχωρούμε στη β´ δόση του εμβολίου της Astra Zeneca και η μόνη χώρα που θα μπορούσε να μας δώσει αυτά τα στοιχεία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου η οποία είπε ότι «Φάνηκε λοιπόν ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζει να γίνεται εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρή επιπλοκή μετά την πρώτη δόση».
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο «mix and match», δηλαδή τη χορήγηση της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο από το πρώτο. Είπε ότι αυτό είναι υπό μελέτη και πρόσθεσε ότι η χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, για τη δεύτερη δόση, μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν συστήνεται. Αντίθετα όπως τόνισε «η πρώτη και δεύτερη δόση πρέπει να εξακολουθούν να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο».
Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου έκλεισε την εισήγηση της κάνοντας έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στην αιμοδοσία και εξηγώντας ότι αυτοί που νόσησαν, μπορούν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση τους να δώσουν αίμα, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα ή το αργότερο μετά από 7 ημέρες από τη δόση του εμβολίου.
Στ. Κυριακίδου: Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου
Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ανέφερε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. «Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί καθώς με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια. Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κυρία Κυριακίδου, αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 16 δισ. δόσεις εμβολίων.
Αφού ανέφερε ότι ήδη το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ε.Ε. έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, επισήμανε πως «η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού στο επόμενο διάστημα». Η ίδια υπογράμμισε ότι η πανδημία έκανε πιο έντονες τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος. «Η πανδημία μάς έδειξε σε ποια σημεία πρέπει να δώσει έμφαση η κοινωνία μας, ποια πράγματα πρέπει να βελτιώσουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν είναι ασφαλής μέχρι και ο τελευταίος πολίτης. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο και αποφασιστικό σχέδιο δράσης, ώστε να βελτιώσει η ΕΕ την ετοιμότητά της σε τέτοιες κρίσεις».
Τέλος, η κυρία Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του προγράμματος ΗΕRA (Health Emergency Responsive Agency), ενώ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση κρίσεων. «Πρέπει να κοιτάμε γύρω μας με αισιοδοξία και να είμαστε φιλόδοξοι, γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και δράση», είπε κλείνοντας την παρέμβασή της.