Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο δεν έχει σχέση με την απόφαση απαγόρευσης της αλιείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με πληροφόρηση της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ’ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ 1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη».
Αξιολόγηση των υδάτων ανοικτά της Κρήτης
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη για την καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ωκεανογραφικής αποστολής του ερευνητικού σκάφους «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η επιστημονική έρευνα έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΚΕΘΕ για τη μελέτη, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά του νησιού.
Κατά την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής και το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Ε. Χατζηγιάννη ενημερώθηκαν από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ κ.κ. Μ. Τσαπάκη και Ν. Λαμπαδαρίου τόσο για την περιοχή μελέτης όσο και για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε ένα ευρύ πλέγμα σταθμών και με ποικιλία βαθυμετρίας στην ανοικτή θάλασσα γύρω από την Κρήτη, από την επιφάνεια μέχρι και το μέγιστο βάθος των 4318m στη βαθιά λεκάνη στα νοτιοανατολικά του νησιού. Συλλέχθηκε ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων νερού και ιζήματος, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ανάλυση των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στα πιστοποιημένα για το σκοπό αυτό εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ.
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις αναλύσεις σε συνδυασμό με την συγκέντρωση όλης της σχετικής επιστημονικής πληροφορίας, θέτει το πρώτο και βασικό βήμα για την παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος γύρω από την Κρήτη σε σχέση με την οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα στην περιοχή, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου, όπως αυτή προσδιορίζεται από τη Θαλάσσια Στρατηγική και τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.