Πολίτες κράτους μέλους της Ευρώπης αλλά που δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες, δεν νοιώθουν ωφελημένοι από τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα έχουν σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα, εμφανίζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ενδιαφέροντα και άξια προβληματισμού για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία έρευνας του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν αφορούν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, των επιτευγμάτων και οφελών που αποκομίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την Ε.Ε., τον τρόπο ενημέρωσης και τις πηγές πληροφόρησής τους για τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα, καθώς και για την παρουσίαση αυτών στα εθνικά ΜΜΕ.
Ειδικά για την Ελλάδα, τα στοιχεία της έρευνας είναι απογοητευτικά:
Οι Έλληνες, σε ποσοστό 54% (το υψηλότερο της έρευνας) δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ότι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.
Λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους χαρακτηριστικά του δείγματος -συγκεκριμένα αυτό της ηλικίας- παρατηρείται ότι εκείνοι που κυρίως δεν αισθάνονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (66%), ενώ οι ερωτηθέντες της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών (60%) και ειδικότερα οι σπουδαστές (63%), δηλώνουν ότι αισθάνονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ερώτημα αν έχουν ωφεληθεί από τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητά τους απαντούν σε όλα αρνητικά, συγκεντρώνοντας μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις από τα υψηλότερα (αρνητικά) ποσοστά του συνολικού ευρωπαϊκού δείγματος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν αναγνωρίζει ως θετικό κάποιο από τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας την απάντηση «ΚΑΝΕΝΑ». Μάλιστα, το ελληνικό (αρνητικό) ποσοστό είναι το 2ο υψηλότερο που καταγράφει η έρευνα μετά από αυτό της Μ. Βρετανίας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (Ελλάδα 25% – EU27 13%).
Στην παρούσα συγκυρία που η Ελλάδα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, κυρίως λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασής της τα τελευταία έτη, οι Έλληνες δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι ως προς την επάρκεια κάλυψης της θεματολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι αξιοσημείωτο όμως ότι μόλις 2% των Ελλήνων πολιτών αισθάνεται «πολύ καλά ενημερωμένο» για τα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα. Περιορισμένο είναι και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι είναι «αρκετά ενημερωμένοι», ενώ το 22% εκφράζει απόλυτη άγνοια, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνεται «καθόλου ενημερωμένο».
Οι Έλληνες ερωτηθέντες σε ποσοστό 53% δηλώνουν ότι προτιμούν την τηλεόραση όταν αναζητούν πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πολιτικές και τους θεσμούς της, παρόλα αυτά εκφράζουν επιφύλαξη ως προς την αντικειμενικότητα της πληροφόρησης που προβάλλεται από τα ΜΜΕ, ειδικά από την τηλεόραση, όσον αφορά στην παρουσίαση θεμάτων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βρίσκουν ότι προβάλλουν μια θετικότερη εικόνα από αυτή που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Τέλος, οι Έλληνες όπως όμως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας (Έλληνες 53% – EU27 49%).