Ασφυκτική εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Ο κόμπος φαίνεται πως έχει φτάσει στο χτένι, με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους ολοκληρώνεται, και στα περισσότερα σχολεία της ενδοχώρας οι μαθητές δεν έχουν κάνει βασικά μαθήματα, όπως τα φιλολογικά, η φυσική, η χημεία και τα μαθηματικά. Οι όποιες ετεροχρονισμένες τοποθετήσεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο και παρά τις όποιες αλχημείες γίνονται, τόσο από πλευράς διεύθυνσης, όσο και των ίδιων των καθηγητών στα σχολεία με συνενώσεις τμημάτων, οι απώλειες ωρών διδασκαλίας είναι τεράστιες και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τη σχολική κοινότητα αλλά και τους γονείς, οι οποίοι τη Δευτέρα θα έχουν σχετική συνάντηση με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου διεκδικώντας λύσεις στο πρόβλημα.
Δέκα είναι οι θέσεις που αναλογούν στα σχολεία του Ρεθύμνου από την τελευταία δεξαμενή των προσλήψεων που πραγματοποίησε το υπουργείο. Πρόκειται για δύο φιλολόγους, ένα μαθηματικό, ένα φυσικό, ένα χημικό, μια καθηγήτρια αγγλικών, ένα οικονομολόγο, μια καθηγήτρια οικιακής οικονομίας και δύο ηλεκτρολόγους ένα ΑΕΙ και ένα ΤΕΙ.
Η τοποθέτηση τους εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε πολλά σχολεία. Γυμνάσιο Ανωγείων, γυμνάσιο-λύκειο Φουρφουρά, γυμνάσιο Περάματος, γυμνάσιο Σπηλίου, γυμνάσιο Κοξαρές, 1ο ΕΠΑΛ, γυμνάσιο Ατσιποπούλου, 2ο λύκειο και 4ο γυμνάσιο είναι τα σχολεία που σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταγράφονται τα περισσότερα κενά, που έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές τον μήνα Νοέμβριο να μην παρακολουθούν μαθήματα στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν τους επόμενους μήνες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Ανδρέας Ταξάκης, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου έκανε λόγο για πρωτοφανή εικόνα στα σχολεία και για έντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους γονέων, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους: «Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα στα σχολεία. Από τις 53 κενές θέσεις οι δέκα προσλήψεις που έγιναν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει στον νομό μας. Χρειαζόμαστε άλλους τόσους καθηγητές βασικών ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. Θα δώσουμε προτεραιότητα στα περιφερειακά σχολεία, όμως και πάλι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Η αγωνία των γονιών είναι τεράστια και τη Δευτέρα που έχουμε συμβούλιο για την τοποθέτηση των 10 εκπαιδευτικών θα παραβρεθούν οι σύλλογοι γονέων από Κοξαρέ, από το Σπήλι και το γυμνάσιο Περάματος. Ανάστατα είναι και τα Ανώγεια όπου οι μαθητές δεν κάνουν φιλολογικά μαθήματα. Στο γυμνάσιο ενώνουν τα τμήματα για να κάνουν τα παιδιά μάθημα» τόνισε.
Σημειώνεται ότι πλειάδα προβλημάτων αντιμετωπίζει και το Μουσικό σχολείο, όπου οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε ώρες, ανά μουσικό όργανο, έχουν ως εξής: Κιθάρα: 60 ώρες, λαούτο: 20 ώρες, μαντολίνο: 16, βιολί: 17, φλάουτο: 17, κρουστά ευρωπαϊκά: 13. Για το μουσικό σχολείο έγινε μόλις μια πρόσληψη για το μάθημα της κιθάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Ταξάκη το υπουργείο είναι ενήμερο για την εικόνα διάλυσης που παρατηρείται, κατά κύριο λόγο στα επαρχιακά σχολεία και με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχε, αναμένονται ακόμα 700 προσλήψεις ανά την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι θέσεις που θα αναλογούν στο Ρέθυμνο θα καλύψουν τις ελλείψεις.
Ωστόσο, οι σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία του Ρεθύμνου φαίνεται πως έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού με την έννοια ότι αναλογεί ένας καθηγητής σε κάθε τμήμα των 25-27 παιδιών. Όπως εξήγησε όμως ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει επιπτώσεις και σε αυτή την περίπτωση, αφού σε πολλά σχολεία λόγω έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας είναι αδύνατον να κάνουν μάθημα πάνω από 20 παιδιά.
«Μίλησα με το υπουργείο και μου είπαν ότι είναι 1500 τα κενά σε όλη τη χώρα. Με ενημέρωσαν ότι θα διορίσουν περίπου 700 καθηγητές και πιστεύουμε ότι τουλάχιστον θα καλυφθούν οι βασικές ειδικότητες σε φιλολόγους και φυσικομαθηματικούς. Μιλάω και με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης σε καθημερινή βάση. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι κάνουμε μικρά τμήματα και λένε ότι βρίσκουν 20 μαθητές ανά τμήμα ενώ λένε ότι πρέπει να υπάρχουν 27. Όμως μάλλον δεν λαμβάνουν υπ όψιν ότι σε πολλά σχολεία έχουμε πολλές και μικρές αίθουσες και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαχειριστούμε το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο πολλές φορές το τοποθετούμε ταυτόχρονα σε τρία σχολεία για να καλυφθούν οι ώρες. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν επαρκούν οι καθηγητές» τόνισε ο κ. Ταξάκης.
Καλή η εικόνα στην ειδική αγωγή
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην ειδική αγωγή, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη, όπως λέει το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης λειτουργεί κανονικά με 19 καθηγητές για τα 48 παιδιά που φοιτούν σ’ αυτό.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα τμήματα ένταξης ενώ για τους 24 καθηγητές της παράλληλης στήριξης που είναι μειωμένου ωραρίου ζητείται να γίνουν πλήρους ώστε να καλυφθούν στο σύνολο τους τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια.
Με πίστωση το πετρέλαιο στα σχολεία
Στο σκηνικό διάλυσης στον χώρο της παιδείας έρχεται να προστεθεί και η οικονομική αδυναμία των σχολικών επιτροπών, οι οποίες με μπαλώματα και μεσοβέζικες λύσεις προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες που προκαλεί η καθυστερημένη και κουτσουρεμένη καταβολή της κρατικής επιχορήγησης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παιδείας τόνισε πως λόγω της δύσκολης αυτής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα που ήρθαν πριν μερικές μέρες στις σχολικές επιτροπές θα καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες των σχολείων που είχαν μείνει πίσω, όπως η πληρωμή των τηλεφώνων, η καταβολή μισθοδοσίας στους σχολικούς τροχονόμους κ.ά. ενώ η προμήθεια πετρελαίου στις σχολικές μονάδες θα γίνει με πίστωση αφού αυτή την ώρα τα ταμεία είναι άδεια.
Ειδικότερα ο ίδιος είπε: «Περιμένουμε την τέταρτη δόση για το 2015 στο τέλος του μήνα για να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Παράλληλα, περιμένουμε χρήματα έναντι για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις σχολικές καθαρίστριες. Εμείς με χρήματα των σχολικών επιτροπών τους έχουμε καταβάλλει τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου ωστόσο το υπουργείο δεν έχει στείλει καθόλου χρήματα για το νέο σχολικό έτος ενώ μας χρωστάνε ακόμα και ένα μήνα από το περασμένο σχολικό έτος. Μας έχουν πει ότι θα στείλουν έναντι για την πληρωμή των καθαριστριών για το νέο έτος και περιμένουμε. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θα ξεκινήσουμε να βάζουμε με πίστωση και θα το εξοφλήσουμε με την τέταρτη δόση του 2015. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή».