Εγκαθίσταται σήμερα ο εργολάβος του μεγάλου έργου βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής της Σοχώρας, το οποίο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ. Το έργο σύμφωνα με τον δήμαρχο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες κιόλας ημέρες και περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στην πλατεία Δικαστηρίων και στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ο χρόνος ολοκλήρωσής του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης είναι οι 14 μήνες. Πρόκειται για ένα έργο που στόχο έχει εκτός από την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, τη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
Χθες παρουσία των πρόεδρων των αθλητικών σωματείων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, έγινε παρουσίαση του έργου ανάπλασης της περιοχής της Σοχώρας από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο Τεχνικών Έργων αντιδήμαρχο. Τόσο ο Γιώργος Μαρινάκης, όσο και ο Νίκος Κονταξάκης ξεκαθάρισαν πως οι παρεμβάσεις που θα αφορούν στο γήπεδο αυτό καθ’ αυτό, αποτελούν μια εργολαβία δεύτερη, η οποία θα γίνει με χρήματα που θα διαθέσει ο Δήμος με δάνειο, που θα λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Το έργο ως βιοκλιματική ανάπλαση αναβαθμίζει την περιοχή 100%. Είναι ένα έργο πρότυπο, είναι το ακριβότερο έργο που βγήκε στα βιοκλιματικά με την καλύτερη βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα. Ήταν 60 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα και πήρε το Ρέθυμνο τα τεσσεράμισι. Και αναγκάζεται ο Δήμος να κάνει δάνειο ενάμιση εκατομμύριο συμπληρωματικό για να κάνει την πλήρη αποκατάσταση του γηπέδου λειτουργικά και αισθητικά».
Ο Γιώργος Μαρινάκης επανέλαβε πως το γήπεδο της Σοχώρας θα παραμείνει στη θέση του, υποστηρίζοντας πως για το συγκεκριμένο έργο έχει γίνει σειρά διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς και τα σωματεία, ενώ δήλωσε πως δεν θα παρεμποδιστεί σε καμία περίπτωση η λειτουργιά του γηπέδου, καθώς οι εργασίες θα προγραμματιστούν περίοδο μάλλον καλοκαιρινή, οπότε και δεν θα υπάρχουν αγωνιστικές. «Η βιοκλιματική ανάπλαση θα γίνει μέχρι τα όρια του γηπέδου. Η άλλη εργολαβία είναι ένα υποέργο το οποίο αυτοτελώς δημοπρατείται και θα «κουμπώσει», οπότε έχουμε τη δυνατότητα εμείς να δίνουμε το χρόνο στον εργολάβο και όχι να πει ο εργολάβος «εμένα δεν με συμφέρει άρα τώρα θα χαλάσω το γήπεδο». Έχουμε τη δυνατότητα να τηρήσουμε τέτοια χρονοδιαγράμματα που να μην διαταραχτεί η αγωνιστική επάρκεια του γηπέδου, το οποίο γήπεδο σήμερα είναι ένα γήπεδο χωρίς καμία νομιμότητα και τώρα θα γίνει ένα γήπεδο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με νομιμότητα. Αυτή είναι η διαφορά. Σε μία αταξία που υπάρχει μπαίνει μία τάξη. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένα γήπεδο με αυτό τον τσιμεντένιο όγκο σήμερα να αδειοδοτηθεί από καμία αρχαιολογική υπηρεσία. Είναι δυνατόν να καταργηθεί ένας δοτικός αθλητικός χώρος. Εκεί προβλέπεται βάσει του σχεδίου της πόλης γήπεδο και δεν μπορεί να γίνει ουδέν άλλο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η εσωτερική παρέμβαση έχει να κάνει με το δυτικό όριο του αγωνιστικού χώρου, δηλαδή εκεί που είναι ο φράκτης και που ξεκινάει ο αγωνιστικός χώρος, όπως μπαίνουμε για τις κερκίδες και σταματάει στον τοίχο της ανατολικής περίφραξης του γηπέδου -δηλαδή το βόρειο και το δυτικό τμήμα μπαίνει στην παρέμβαση της βιοκλιματικής ανάπλασης και το νότιο και το ανατολικό γίνεται με χρήματα δημοτικά μαζί με τα αποδυτήρια, την ξύλινη εξέδρα. Τα αποδυτήρια θα έχουν εμβαδό 500 τ.μ., δηλαδή θα είναι περισσότερα σε εμβαδόν από ό,τι είναι συνολικά οι σημερινές κτηριακές υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».