Στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Μαδρίτη, συγκρούστηκαν δύο γραμμές σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. Όσοι ήμασταν στο συνέδριο παρακολουθήσαμε την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ να προσπαθεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία για να διευκολυνθεί στη διαχείριση του προσφυγικού, μεταναστευτικού, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία κ. Σαρκοζί, προειδοποίησε ότι τα βιαστικά ανοίγματα στην Τουρκία δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.
Ειδική σχέση
Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πρέπει να βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της γειτονικής χώρας και στη σταδιακή και σε βάθος χρόνου επικράτηση των βασικών αρχών στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Κατά την άποψη του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων τα ανοίγματα που πραγματοποιεί σήμερα η Ε.Ε. στην κατεύθυνση της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα ενός εκβιασμού που ασκεί η Άγκυρα μέσω της κατάλληλης διαχείρισης του προσφυγικού, μεταναστευτικού ρεύματος. Ο κ. Σαρκοζί επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. τις επόμενες δεκαετίες και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μαζί της, μετατρέποντάς την σε προνομιακό εταίρο. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ανάλογης σχέσης με τη Ρωσία για να αποκτήσει η Ε.Ε. μεγαλύτερες στρατηγικές δυνατότητες.
Είναι γνωστό ότι και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΛΚ για τη μη ένταξη της Τουρκίας και οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ε.Ε. στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014-2019). Η καγκελάριος κ. Μέρκελ έχει μια παράδοση πρακτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και δεν αποκλείεται η πίεση που δέχεται στη Γερμανία για το προσφυγικό, μεταναστευτικό να επηρεάσει την πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, έναντι της Τουρκίας.
Αρνητικά προηγούμενα
Ήδη έχουν αρχίσει με πρωτοβουλία του Βερολίνου εντυπωσιακές προσφορές προς την Άγκυρα με αντάλλαγμα τον περιορισμό των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών. Υποτίθεται ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συμβάλει -μέσω της αύξησης των σχετικών κονδυλίων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, – με 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των 2,5 εκατ. προσφύγων που έχουν καταφύγει από τη Συρία στην Τουρκία. Θα επιταχυνθεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ε.Ε., από το 2017 που είναι ο προγραμματισμός, στο 2016. Θα ανοίξουν επίσης περισσότερα κεφάλαια στην ενταξιακή διαπραγμάτευση παρά τις αντιρρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παραμένει θύμα του τουρκικού επεκτατισμού. Οι πρόσθετοι φόροι για τους πρόσφυγες και η επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας είναι μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν τη συγκράτηση των προσφύγων στην Τουρκία και να ενισχύσουν τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομική συνεργασία. Η προώθηση όμως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Τουρκία να συνεχίζει τις διακρίσεις και τις επιθετικές κινήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μία πολιτική κίνηση που δεν πρέπει να υποστηριχτεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Νομίζω ότι η στρατηγική προσέγγιση που επιχείρησε ο κ. Σαρκοζί από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη είναι πιο ασφαλής και ωφέλιμη από τους ελιγμούς τακτικής στους οποίους υποχρεώνεται η κ. Μέρκελ. Η Άγκυρα σέβεται μόνο την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των συνομιλητών της, ενώ εκμεταλλεύεται κάθε ένδειξη αδυναμίας.
Αν και η Τουρκία είναι ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει το οικονομικό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας που επιβλήθηκε εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας και αξιοποιεί τις σχετικές οικονομικές ευκαιρίες σε βάρος και των ελληνικών συμφερόντων που πλήττονται από τη συμμετοχή μας στο εμπάργκο. Ο κύκλος των συνεργατών του κ. Ερντογάν και μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις που ελέγχονται ή συνδέονται με αυτούς εξασφάλισαν υπερκέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ παρακάμπτοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράν εξαιτίας της προσπάθειάς του, την οποία ευτυχώς εγκατέλειψε ύστερα από διεθνή διαπραγμάτευση υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ, να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ίδια γεύση και σε ό,τι αφορά την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία. Ενώ δηλώνει αντίπαλος της ισλαμικής τρομοκρατίας κινείται στρατιωτικά κατά των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι είναι οι συνεπέστεροι και οι αποτελεσματικότεροι αντίπαλοι των ισλαμιστών, προσπαθώντας να ελέγξει το δικό της κουρδικό πρόβλημα.
Όσοι λοιπόν στηρίζουν τη λύση των προβλημάτων τους στη συνεννόηση με την Τουρκία, θα πρέπει να ξέρουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δώσουν χωρίς να πάρουν.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ