Αναγκαστικά θα πρέπει να επιστρέψουμε διανοητικά στον εφιάλτη της περιόδου 2010-2014.
Ανασφάλιστοι 3 εκατομμύρια, ανεργία 29%. Ακάλυπτοι υγειονομικά 3 εκατ. Χωρίς φάρμακα και αιματολογικές εξετάσεις3 εκ, χωρίς κάλυψη σε περίπτωση νοσηλείας 3 εκατομμύρια. Εμβόλια πάντα σε έλλειψη. Κάθε είσοδος στο νοσοκομείο 5 ευρώ. Κάθε είσοδος ανασφάλιστου στο τμήμα επειγόντων, συνοδευόταν με πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων. Κάθε χρέος στο νοσοκομείο σήμαινε αποστολή της οφειλής στην Εφορεία και δέσμευση ταυτότητας-διαβατηρίου. Πόρτα στους ανασφάλιστους, θάνατοι έξω από την πόρτα των νοσοκομείων, κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία σε πλήρη λειτουργία σε όλη τη χώρα. Η αλληλεγγύη στην θέση του κράτους πρόνοιας. Η αξιοπρέπεια σε κατάργηση, οι ζωές μας σε απόλυτη λεηλασία.
Τα Νοσοκομεία κρανίου τόπος. Άδεια από ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό. Εφημερίες υπεράριθμες απλήρωτες. Κανονικές, πληρωμή μετά από 3-4 μήνες. Ενδονοσοκομειακά φάρμακα σχεδόν όλα γενόσημα χωρίς κανένα έλεγχο από τον ΕΟΦ. Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Ένα χρόνο είχαμε να δούμε ταινίες μέτρησης σακχάρου. Υπήρξε ΣΚ, που την Παρασκευή το μεσημέρι δεν υπήρχε ινσουλίνη στην Παθολογική κλινική και αγοράσαμε εμείς από ιδιωτικό φαρμακείο. Το κοινωνικό ιατρείο συνέλεγε φάρμακα και τα χάριζε στο νοσοκομείο, που τα δεχόταν με πράξη ΔΣ.
Προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Ακόμα προσπαθούμε να ξεχάσουμε το ρατσισμό και τον φασισμό που βιώσαμε στην καθημερινότητα μας και τα δικαστήρια που μας έστελναν κάθε τόσο. Ακόμα προσπαθούμε να ξεχάσουμε τους εφιάλτες μας από εκείνη την περίοδο. Να πρέπει να αφήνουμε την δουλειά μας για να διεκπεραιώσουμε με κάποιο τρόπο (τρίπλα) την ανασφάλιστη έγκυο που γεννούσε και δεν είχε χρήματα να πληρώσει, τον ανασφάλιστο με πυρετό που δεν ήθελε να μπει στο νοσοκομείο γιατί θα έπρεπε να δώσει από τα χρήματα που δεν είχε.
Μετά το 2015. Όλοι οι ανασφάλιστοι είναι καλυμμένοι σε όλα τα υγειονομικά ζητήματα. Νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία. Το 5ευρω καταργήθηκε. Εμβόλια άφθονα. Ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα δεν υπάρχουν. Οι εφημερίες μας πληρώνονται όλες. Κανονικές και υπεράριθμες και μάλιστα άμεσα. Ο προϋπολογισμός για την λειτουργία του νοσοκομείου αυξήθηκε κατά πολύ. Έχουν γίνει πολλές προκηρύξεις για γιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό. Έχει ανανεωθεί το προσωπικό. Προκηρύσσονται θέσεις οι οποίες μένουν ακάλυπτες. Οι εργολάβοι φύγανε από τα νοσοκομεία. Έχουμε τώρα αρκετούς ειδικευμένους γιατρούς. Πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ προσεγγίζουμε σε κάλυψη τις οργανικές θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου. Ακόμη και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν μειωθεί με την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουμε προσωπικό στο γραφείο προμηθειών και μπορούμε να κάνουμε κανονικούς διαγωνισμούς προμήθειας υλικών.
Η ΜΕΘ ανοίγει 3 επιπλέον κρεβάτια. Ακόμη και η ουρολογική κλινική λειτουργεί με 3 γιατρούς που ήταν κλειστή για χρόνια. Νέα μηχανήματα αντικαθιστούν σιγά-σιγά όλα τα παλιά, που ήταν από καιρούς για απόσυρση. Έχουν προκηρυχθεί οι ανάλογες θέσεις για την αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ. Έχουμε την δυνατότητα να φιλοξενούμε στην αιμοκάθαρση τα καλοκαίρια 30 ασθενείς ντόπιους και επισκέπτες για 15 ημέρες τον καθένα.
Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό ανανέωσαν τον εξαθλιωμένο εξοπλισμό τους. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν ζητήματα σε ένα ζωντανό οργανισμό με την δυναμική ενός νοσοκομείου που θέλει και απαιτείται να εξελίσσεται και να αναπτύσσει διαρκώς καινούρια πράγματα για τις νέες υγειονομικές απαιτήσεις. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα. Η αρχόμενη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών. Κληρονομιά της προηγηθείσας κατάστασης, όπου οι νέοι γιατροί εξαναγκάστηκαν σε μαζική έξοδο από την χώρα σε αναζήτηση θέσης ειδικότητας ή θέσης εργασίας με σοβαρές αποδοχές και η οποία χρειάζεται καιρό και σταθερότητα πολιτική και οικονομική για να αντιστραφεί. Επίσης έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού, πάντα όμως θα χρειάζεται περισσότερο, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Κατά καιρούς δημιουργούνται ζητήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού λόγω μετακινήσεων σε κεντρικότερα νοσοκομεία και καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό εφόσον υπάρχει διαθέσιμο.
Βλέπουμε ότι κάποιοι άνθρωποι στο υπουργείο υγείας δουλεύουν και το εννοούν. Ότι παλεύουν μαζί μας για να στήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας ξανά στα πόδια του, σύμφωνα με τις νέες υγειονομικές απαιτήσεις, χωρίς διαφθορά, φακελάκι, εργολαβίες και υπερτιμολογήσεις.
Κι εμείς γίναμε ξανά γιατροί, πάντα δίπλα στα κοινωνικά προβλήματα, πάντα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα υγειονομικά ζητήματα και διαρκώς συμμέτοχοι στις ενδονοσοκομειακές συλλογικές διεργασίες που σκοπό έχουν την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου.
* Η Ειρήνη Νταουντάκη είναι διευθύντρια νεφρολογικού τμήματος Γ Ν Ρεθύμνου