Πριν από λίγες ήμερες είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις της παράταξης για τον πρωτογενή τομέα, και ταυτόχρονα να ακούσουμε και να συζητήσουμε με τους παραγωγούς για τα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται συστηματική προσπάθεια προκειμένου να καταρτιστεί το πλήρες πρόγραμμα της παράταξης και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αμέσων και ρεαλιστικών προτάσεων. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό σχέδιο γύρω από τις ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Ένα πρόγραμμα που θα ξεφεύγει από την παραδοσιακή λογική διαβούλευσης με τους παραγωγούς και θα στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
Είναι αλήθεια ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν λάθη και δεν υπήρξε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα αλλά μια ευκαιριακή αντιμετώπιση του κλάδου. Όπως είναι αλήθεια ότι ούτε το κράτος αλλά ούτε οι παραγωγοί βρήκαν τη δύναμη να σπάσουν το στρεβλό πρότυπο που δημιουργήθηκε.
Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με την εξαπάτηση, την οπισθοδρόμηση και τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ποιος μπορεί αλήθεια να ξεχάσει τις δεσμεύσεις του κυρίου Τσίπρα πάνω στα τρακτέρ; Έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τινάξουν στον αέρα ό,τι με κόπο και θυσίες κατακτήσαμε. Εκμεταλλεύτηκαν την αγανάκτηση των πολιτών και κατέστρεψαν κάθε παραγωγική δυνατότητα της χώρας, ενώ ακόμα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και εξακολουθούν να λένε τα ίδια ψέματα.
Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει λύσεις αλλά διογκώνει το πρόβλημα, αφού προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και σε μια ιδεοληπτική προσέγγιση που μάχεται απέναντι σε ό,τι υγιές έχει θεμελιωθεί κατά τη μεταπολίτευση. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική:
Μέσα σε λίγους μήνες, διπλασιάστηκαν οι άμεσοι φόροι από το 13% στο 22-45% και αυξηθήκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ και διπλασιάστηκε ο ΦΠΑ. Ακόμη, παρουσιάστηκαν τραγικές καθυστερήσεις, ακόμα και για την πιο απλή πληρωμή, την ίδια στιγμή που έχει παγώσει η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων και η χρηματοδότηση των παραγωγών από το τραπεζικό σύστημα.
Και όλα αυτά όταν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πέφτουν σταθερά, την ίδια στιγμή που μόλις το 40% της εγχώριας κατανάλωσης αγροτικών προϊόντων καλύπτεται από εισαγωγές, πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας, ενώ μόνο το 25% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται, με τα capital control να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση ξεκινήσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια νέα μεγάλη προσπάθεια, μια νέα πορεία. Ξεκινήσαμε προτείνοντας μια συμφωνία αλήθειας για τον πρωτογενή τομέα με ξεκάθαρες και ρεαλιστικές θέσεις, όπως η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, η αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και η ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Ο ευρύτερος πρωτογενής τομέας είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές δομές της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/5 των ελληνικών εξαγωγών αφορά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Παράλληλα, είναι ένας τομέας με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψιν την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.
Είναι όμως σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα διαχρονικά. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προώθησης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε να συμπεριλάβουμε ηλικιακά καθώς και περιφερειακά κριτήρια.
Αφενός πρέπει να στηρίξουμε νέους αγρότες με γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Αφετέρου η στήριξη θα πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς στις αγροτικές περιοχές της χώρας και ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο το 15,7% των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 15-39, ενώ το 53,2% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 40-64 και το 31% ανήκει στην κατηγορία άνω των 65.
Παράλληλα, πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να ενισχυθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας των προϊόντων μας. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να ενισχυθεί το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων παραγωγών. Πέρα από τα νέα προγράμματα, τίθεται επιτακτική η ανάγκη στήριξης υφιστάμενων παραγωγών που βλέπουν καθημερινά το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων να αυξάνεται και τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν.
Οι παραγωγοί της Κρήτης, τόσο σε επίπεδο αγροτικού όσο και σε επίπεδο κτηνοτροφικού τομέα, δοκιμάζονται καθημερινά, παλεύοντας να ζήσουν τις οικογένειές τους αξιοπρεπώς. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Οφείλουμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους προσφέρουμε μια σταθερή αναπτυξιακή προοπτική και ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο μόχθος τους θα πιάσει τόπο.
* Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι βουλευτής Ρεθύμνης της ΝΔ