Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 παρουσιάστηκαν τα τρία παραμύθια που διακρίθηκαν στον 2ο λογοτεχνικό διαγωνισμό παραμυθιού, που είχε διοργανώσει πέρσι το Βιβλιοσκόπιο, στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Η θεματική ενότητα του διαγωνισμού παραμυθιού ήταν οι Αδελφικές Σχέσεις (ζήλεια, αγάπη, φόβος, λύπη, μίμηση, εξάρτηση, επικοινωνία, βοήθεια, τσακωμός, ανταγωνισμός, εκπαίδευση/μάθηση, αποδοχή της διαφορετικότητας, ερχομός νέου αδελφού/ής κ.ά.).
Τα παραμύθια που διακρίθηκαν είναι:
1. «Το αρχηγείο» της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη,
2. «α… όπως…» της Σεβαστής Χατζησαββίδου,
3. «Ένας ξύλινος αδελφός» της Μαρίας Αρ. Καραγιάννη.
Στα «Ρ.Ν.» μίλησαν οι τρεις συγγραφείς των παραμυθιών που διακρίθηκαν. Κάθε μια τους, μέσα από το παραμύθι περνάει κι ένα θετικό μήνυμα προς τους αναγνώστες και ειδικά προς τα παιδιά.
Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, νηπιαγωγός, συγγραφέας του «Αρχηγείου» ανέφερε: «Γενικά γράφω, είμαι και σε μια σχολή δημιουργικής γραφής. Αποφάσισα να συμμετέχω στον διαγωνισμό επειδή ουσιαστικά εμπνεύστηκα από τα παιχνίδια που έπαιζα με τον αδελφό μου όταν ήμουν μικρή. Έγραψα «Το αρχηγείο», για να δείξω τις αδελφικές σχέσεις μέσα από το συμβολικό παιχνίδι και να δείξω πόσο ισχυρές είναι αυτές.
Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη και ευχαριστώ τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο που μου έδωσαν αυτήν την ευκαιρία. Δε μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, διότι ήταν ουσιαστικά όλο μέσα από τις εμπειρίες μου και ήθελα να δείξω πως η φαντασία των παιδιών επηρεάζει τη σχέση τους με έναν διαφορετικό τρόπο. Το παραμύθι στο τέλος έχει μια ανατροπή.
Έχω γράψει διάφορα που έχουν διακριθεί ξανά σε διαγωνισμούς, αλλά αυτό είναι το πρώτο που εκδόθηκε. Πιστεύω ότι έχει πάει αρκετά καλά, έχουμε κάνει και άλλες παρουσιάσεις, άρεσε στα παιδιά. Προσπαθώ μέσα από το παραμύθι μου να περάσω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να χάσουμε την παιδικότητά μας μέσα στα χρόνια».
Η συγγραφέας του «α… όπως…», Σεβαστή Χατζησαββίδου, επίσης νηπιαγωγός, μας είπε: «Με παρότρυνε μια φίλη μου να συμμετέχω στον διαγωνισμό. Το έκανα, προκρίθηκε το παραμύθι μου και βγήκε δεύτερο. Νιώθω πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Γενικά έγινε μια πολύ καλή οργάνωση από το Βιβλιοσκόπιο, καταπληκτική εικονογράφηση.
Το παραμύθι μου έχει μέσα και ένα cd στο οποίο έχει γράψει τη μουσική ο Αντώνης ο Ζαχαράκης και συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι.
Το θέμα του παραμυθιού είναι η αδελφική αγάπη. Βαθιά συγκινητικό θέμα για μένα και δύσκολο θέμα, γιατί έχω χάσει τον αδελφό μου και όταν έμαθα τη θεματική με ζόρισε αρκετά συναισθηματικά, τι να γράψω και πώς να είναι κάτι αισιόδοξο για τα παιδιά. Τελικά η ιστορία βγήκε καλή και δε νιώθεις ότι γράφτηκε με αυτήν την αίσθηση. Το δύσκολο κομμάτι ήταν για το πώς θα το διαχειριστώ εγώ. Είμαι χαρούμενη για τη διάκριση και την αφιερώνω σε εκείνον».
Η φιλόλογος Μαρία Καραγιάννη, συγγραφέας του παραμυθιού «Ένας ξύλινος αδελφός», ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Το παραμύθι μου έχει να κάνει με την αντιζηλία στις αδελφικές σχέσεις. Ορμώμενη από την ιστορία του Πινόκιο, βρήκα έναν αδελφό στον Πινόκιο που τον δημιούργησε ο Τζεπέτο για να έχει παρέα ο Πινόκιο, ο οποίος όμως δεν τον αντιμετωπίζει έτσι. Υπάρχουν κάποια προβλήματα, τα οποία παρουσία της καλής του νεράιδας ως δια μαγείας, ο Πινόκιο καταφέρνει να λύσει και τελικά συνειδητοποιεί κάτι που θα έπρεπε φαντάζομαι όλα τα μεγαλύτερα αδέλφια να συνειδητοποιήσουν με τον ερχομό ενός νέου μέλους. Δε χρειάζονται να αισθάνονται απειλή, αλλά μια μεγάλη αγάπη για το αδελφάκι τους. Η αλήθεια είναι ότι εξαρχής δεν ήταν ο σκοπός μου η βράβευση. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν ένα κίνητρο για εμένα προκειμένου να γράψω. Η καθημερινότητα απορροφά πολύ μέρος της ενέργειάς μας, οπότε εκ των πραγμάτων δεν περισσεύει χρόνος για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Υπήρχε κάποιο κενό σε αύτη τη δραστηριότητα και βρήκα κίνητρο να γράψω. Ο στόχος ήταν να δω αν μπορώ να εκφραστώ γραπτά όπως μπορούσα πριν από κάμποσα χρόνια. Είναι ευτυχής συγκυρία που φτάσαμε εδώ και είμαι πολύ υπερήφανη για τους συνεργάτες μου. Οι συντελεστές του βιβλίου είναι καταπληκτικοί και αισθάνομαι πολύ τυχερή».
«Αρχαία Ελεύθερνα» το θέμα του 3ου διαγωνισμού
Σε ευχαριστήρια επιστολή του, το Βιβλιοσκόπιο, αναφέρει:
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν στην εκδήλωση αλλά και στην έκδοσή των τριών αυτών βιβλίων:
• τις τρεις συγγραφείς μας, για τα όμορφα παραμύθια τους κι ένα επιπλέον ευχαριστώ στην Σεβαστή Χατζησαββίδου για όλες τις ώρες που ξόδεψε αγχωμένη κατασκευάζοντας όλα τα σκηνικά,
• την Αμάντα Γεραρχάκη για την εξαιρετική αφήγηση του «α…όπως…»,
• τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Ζαχαράκη για τη μουσική σύνθεση που συνοδεύει το «α…όπως…» αλλά και όλα τα παιδιά που εκτέλεσαν το μουσικό αυτό κομμάτι και πήραν μέρος και στην αφήγηση του CD,
• τις νηπιαγωγούς και γονείς του Παραμυθένιου Κόσμου κ Παραμυθένιου Νηπιαγωγείου για την όμορφη παρουσίαση του βιβλίου «Το αρχηγείο»: Έλενα Κούτικα, Κυριακή Φλουρή, Νόνη Λαγουδάκη, Ματίνα Κουλεντιανού και Στέλιο Λαμπρινό,
• Μεγάλους και μικρούς που συμμετείχαν στην παρουσίαση του «Ένας Ξύλινος Αδελφός» της Μαρίας Αρ. Καραγιάννη: τον Γιάννη Λίτινα, τον μικρό Μανώλη Λίτινα, την Ασπασία Σφακιανάκη και τον Αίσα Αλαγί,
• την συγγραφέα Μαρία Δασκαλάκη για όλη της την βοήθεια από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας
• την επιμελήτρια βιβλίων Αμαλία Ζουμπουλάκη, γιατί χωρίς την επιμέλεια της τα παραμύθια μας δεν θα ήταν αψεγάδιαστα…
• την εικονογράφο μας Marcela Calderon, για την υπέροχη εικονογράφηση και των τριών παραμυθιών αλλά και για την φανταστική συνεργασία που είχαμε παρ’ όλη την απόσταση που μας χωρίζει,
• όλους αυτούς που έχουν το συγγραφικό μεράκι και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μας, είτε κερδίζουν είτε όχι,
• και φυσικά όλους αυτούς που μας στηρίζουν τόσα χρόνια με την παρουσία τους στο Βιβλιοσκόπιο!
Τέλος, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του 3ου μας Πανελλήνιου -αυτή τη φορά- λογοτεχνικού διαγωνισμού παραμυθιού με θέμα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Κρητικής Ιστορίας που θέλουμε να περάσει μέσα από το παραμύθι στις επόμενες γενιές: Με αφορμή τα σημαντικότατα ευρήματα των πολυετών ανασκαφών και την πρόσφατη ίδρυση και λειτουργία του μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας… το θέμα μας θα είναι: η Αρχαία Ελεύθερνα! Λεπτομέρειες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας τις επόμενες μέρες».