Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014 σ’ ένα μαγευτικό φεγγαρόλουστο Αυγουστιάτικο δειλινό, στον περίβολο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ατσιποπούλου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ποθουλάκη «Για το Ρέθεμνος που λέγαμε», το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων Ρεθεμνιωτών και όχι μόνο, οι οποίοι είχαν κατακλείσει από νωρίς το χώρο όπου θα γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολύς κόσμος της πολιτείας των γραμμάτων με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με την αντιδήμαρχο, αρμόδια για θέματα πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη και τον επίσης αντιδήμαρχο κ. Γεωργαλή. Την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κυρία Μαίρη Λιονή αντιπροσώπευσε ο σύζυγός της καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Λιονής. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση αυτή του πολιτισμού ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργης Περάκης, ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Αρχοντάκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πολύς κόσμος. Την εκδήλωση αυτή του πολιτισμού συντόνιζε ο λογοτέχνης και συγγραφέας Δημήτρης Αετουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον συγγραφέα, στις πολύπλευρες πνευματικές του δραστηριότητες και στο εν γένει πολιτιστικό έργο που δημιουργεί στην απόδημη Αττική γη. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιάννης Γρυντάκης, διδάκτωρ ιστορίας και συγγραφέας, ο οποίος με σαφήνεια και γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου και στη νοσταλγική εποχή που περιστρέφονται οι αναφορές του, όντας από τους νέους που έζησε την εποχή του χρονικού, οδηγώντας με μεθοδικότητα το ακροατήριο στα βήματα του βιβλίου και της εποχής του. Ακολούθησε στη συνέχεια ο καθηγητής και συγγραφέας Κωστής Ηλία Παπαδάκης, ο οποίος με παραστατικότητα και εμπεριστατωμένες αναφορές συνέχισε την παρουσίαση του βιβλίου τονίζοντας τα σημεία της ιδιαιτερότητάς του, αντλώντας για το σκοπό αυτό στοιχεία και από άλλα πονήματα του συγγραφέα. Ζωντανεύοντας έτσι με τα εξιστορούμενά του το οδοιπορικό στο νοσταλγικό χθες, που τόσο χαρακτηριστικά κατέγραψε ο συγγραφέας στο βιβλίο του.
Ο εκ των παραβρισκόμενων πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Αρχοντάκης, όντας από τους νέους της εποχής που πραγματεύεται το βιβλίο, πήρε το λόγο στη συνέχεια με αναφορές στα γνωρίσματα της κοινωνίας της εποχής εκείνης που πέρασε ανεπιστρεπτί. Αναφέρθηκε στη φιλία του με τον συγγραφέα από τα χρόνια εκείνα και στο νοσταλγικό μετά κατοχικό γραφικό Ρέθυμνο, το οποίο ξανάζησε με τις συνεχείς αφηγήσεις και αναφορές σ’ αυτό. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του συγγραφέα γύρω από την παλιά πολιτεία και κατέληξε απευθυνόμενος σε αυτόν ότι: «Η αποτύπωση της ζωής του «παλιού» Ρεθύμνου κατά τα μέσα του περασμένου αιώνα που έκαμες και μαζί με τα άλλα σου πονήματα και όλα τα σχετικά «σωστικά» κείμενα, μνήμες πολλών πνευματικών ανθρώπων του Ρεθύμνου, συγκροτούν ένα γνωστικό πλούτο, που αποθεματοποιείται ως ιστορικό κεφάλαιο». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ότι εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο, το οποίο μάλιστα διάβασε απνευστί, και αμέσως πήρε τηλέφωνο τον συγγραφέα για να τον συγχαρεί. Η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε για το βιβλίο και τον συγγραφέα και ευχήθηκε να έχουμε και στο μέλλον ανάλογες πνευματικές δημιουργίες!
Τέλος η συζήτηση έκλεισε με τον συγγραφέα ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της βραδιάς αυτής του πολιτισμού. Τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, η παρουσία του οποίου, όπως είπε, λαμπρύνει την εκδήλωση και αναδεικνύει το ενδιαφέρον του για το Ρέθυμνο όχι μόνο του σήμερα! Στη συνέχεια ο συγγραφέας ευχαρίστησε το Πολιτιστικό Κέντρο Ατσιπόπουλο και τον πρόεδρό του Λευτέρη Παπαλεξάκη, τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής κ.κ. Μαμαλάκη και Γεωργαλή, τους Γιάννη Γρυντάκη, Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, Δημήτριο Αετουδάκη, καθώς και τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη για την συμβολή τους στην παρουσίαση του βιβλίου και επίσης το ακροατήριο, η παρουσία του οποίου όπως τόνισε δίνει βαρύτητα, χαρά και τιμή στο συγγραφέα, λαμπρύνει την εκδήλωση και μας τονίζει ότι μπορεί το Ρέθεμνος το παλιό να έφυγε όχι όμως και η Ρεθεμνιώτικη πρεπιά και αρχοντιά!