ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΑ «Ρ.Ν.»
Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της νέας δημαρχιακής θητείας
- Κοινωνικές δομές και δράσεις σε συνδυασμό με έργα υποδομής και περιβάλλοντος, αποτελούν τους βασικούς άξονες των επικεφαλής των πέντε δημοτικών αρχών
- Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Τις προτεραιότητές τους για τους Δήμους τους εν όψει της νέας πενταετούς θητείας, έχουν ήδη βάλει στην ατζέντα τους οι πέντε δήμαρχοι του Νομού, που από χθες ανέλαβαν και επίσημα καθήκοντα. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο δήμαρχος Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανός και δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης μιλούν στα «Ρ.Ν.» για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες της νέας θητείας. Αναφέρονται στους στόχους και τα στοιχήματά τους για τη νέα περίοδο με δεδομένη την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, η οποία για παλιούς αλλά και για νέους δημάρχους αποτελεί μεγάλο «αγκάθι».
Οι πέντε δήμαρχοι του Νομού, ωστόσο δεσμεύονται να βρίσκονται δίπλα στους δημότες τους, να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους τόσο σε θέματα έργων και υποδομών, όσο και εξυπηρέτησης, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσουν με όσα οικονομικά μέσα διαθέτουν, αλλά κυρίως και με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα ανάπτυξης καθώς και κοινωνικές δομές και δράσεις.
Γ. Μαρινάκης: «Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της καθημερινότητας και τις κοινωνικές δομές»
Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, θα συνεχίσει για τρίτη συνεχή θητεία στα ηνία του μεγαλύτερου Δήμου του Νομού. Γνώστης των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας με την σταδιακή μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρεται στις προκλήσεις της νέας περιόδου, τονίζοντας πως αποτελεί μια θητεία-πρόκληση για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ένα πρόγραμμα που όπως τόνισε, θα αξιοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με στόχο να επενδύσει σε κοινωνικές δράσεις, σε έργα περιβάλλοντος και αναβάθμισης των οικισμών, κάτι που όπως σημείωσε, δεν ήταν εφικτό από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στα έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία ολοκληρώνονται και τα οποία θα έχουν συνέχεια με το νέο ΣΕΣ και χαρακτηριστικά είπε: «Θεωρώ ότι η νέα περίοδος έχει δυσκολίες, αλλά έχει και πλεονεκτήματα σε σχέση με τις προηγούμενες. Σιγά- σιγά ξεδιπλώνεται και φαίνεται πλέον ο προγραμματισμός ενός πολύ μεγάλου έργου, που έγινε κάτω από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ σύντομα, θα παραλάβουμε πέντε σχολεία, θα παραλάβουμε το μεγάλο έργο που γίνεται στη Σοχώρα -το οποίο κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει το επίπεδό του και την φοβερή συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου και στην αναβάθμιση της περιοχής-η οποία είναι αποδεδειγμένα παραμελημένη επί πολλά χρόνια. Επίσης η οδός Κουρμούλη, η οδός Κριάρη, το ανατολικό μέτωπο, οι αναπλάσεις μιας πλειάδας οικισμών που ξεκινούν τώρα- τα οποία ήταν προγραμματισμένα από το ΕΣΠΑ -και η όποια καθυστέρηση πάρα πολλές φορές οφείλεται στους εργολάβους, που δεν είχαν τη δυνατότητα να φέρουν την εγγυητική για να τα κάνουμε νωρίτερα. Επίσης, το έργο ανάπλασης στους δρόμους γύρω από το Παλαιοντολογικό Μουσείο, το Σπίτι της Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο θα το εγκαινιάσουμε σε λίγες βδομάδες, όλα αυτά είναι μεγάλα έργα που πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει αφομοιώσει, ούτε καταλάβει το μέγεθός τους.. Σιγά σιγά ξεδιπλώνονται και φαίνονται. Επίσης, έχουμε το μεγάλο στοίχημα του 5ου ‘ Κοινοτικού Πλαισίου, το οποίο θέλει συντονισμένες προσπάθειες με την περιφέρεια, επιτυχή προετοιμασία ωρίμανσης για να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια του 5′ κοινοτικού πλαισίου και σε επίπεδα ενδοχώρας, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, στις αναβαθμίσεις των οικισμών, αλλά και των γειτονιών της πόλης, που ετοιμάζουμε γι’ αυτές μια εργαλειοθήκη αναπλάσεων για να τις ξεδιπλώσουμε».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινάκη, τη νέα θητεία με ένα νέο οργανωτικό σχήμα θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της καθημερινότητας αλλά και τις κοινωνικές δομές. Χαρακτηριστικά, είπε: «Το άλλο μεγάλο κομμάτι που μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει πολύ έντονα, είναι η καθημερινότητα. Μέσα από το καινούριο οργανωτικό σχήμα που θα βάλουμε στο Δήμο Ρεθύμνης, θα δώσουμε έμφαση στην καθημερινότητα, θα διαθέσουμε πόρους για την καθημερινότητα και οι περιοχές, ακόμα και μες στην πόλη που εμφανίζουν εικόνα βομβαρδισμένης περιοχής, θα πρέπει να λήξουν και θα λήξουν. Μέσα στο οργανωτικό σχήμα του Δήμου Ρεθύμνης, θα προκύψει ξεκάθαρα ότι ο στόχος μας είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, περισσότερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πολιτών.
Ο κάθε αντιδήμαρχος θα πλαισιώνεται από μια ομάδα εντεταλμένων συμβούλων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ώστε ο καθένας να φαίνεται τι κάνει και τι δεν κάνει. Θα είναι ένα αποκαλυπτικό σύστημα. Δε θα μπορεί κάποιος να κρύβεται από κάποιον άλλο, όλοι θα παίρνουν τα εύσημα που αξίζει η προσπάθειά τους, αλλά και την αποδοκιμασία της απραξίας τους. Θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των τοπικών συμβουλίων, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι για εμάς οι αποζημιώσεις των ρυμοτομιών που και εκεί κάνουμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και συνέχεια βγάζουμε κονδύλια και πληρώνουμε κόσμο, για να απελευθερώσουμε δημόσιο χώρο υπέρ του πολίτη. Στις προτεραιότητές μας επίσης είναι η αναθεώρηση της λειτουργίας του ΚΤΕΛ, που κι αυτό πρέπει να προσαρμοστεί και να δούμε πώς πρέπει να ενσωματώσει τη λειτουργίας του σε μια άλλη πόλη, που σιγά σιγά διαμορφώνεται.
Υπερασπιζόμαστε επίσης τις κοινωνικές μας δομές, τις οποίες όχι μόνο δεν υποστέλλαμε, αλλά τις μεγαλώσαμε και τις αυξήσαμε. Ήδη θα μπει στη ζωή μας το Σπίτι της Κοινωνικής Μέριμνας, με πολλές κοινωνικές δομές».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για την οικονομική κατάσταση του μητροπολιτικού δήμου, υποστηρίζοντας πως παρά τις δυσκολίες και τους πενιχρούς πόρους, ο Δήμος Ρεθύμνου παραμένει ένας υγιής Δήμος. Ειδικότερα, είπε: «Παρόλο που έχουμε αυτήν την αφυδάτωση των οικονομικών πόρων, ο Δήμος Ρεθύμνης παραμένει ένας υγιής Δήμος. Έχουμε βάλει μια απόλυτη τάξη στα οικονομικά μας, κάνουμε το έργο με τα λεφτά που έχουμε, γι’ αυτό πολλές φορές κάνουμε περισσότερα απ’ όσα λέμε, εν αντιθέσει με κάποιους που λένε πολλά και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εμείς υποσχόμαστε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και αυτά κάνουμε».
Μ. Καλλέργης: «Θέλουμε τους Ανωγειανούς συμμέτοχους δημότες στο έργο μας»
Αποφασισμένος να δώσει έμφαση στον άνθρωπο και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του από τις υπηρεσίες όσο και στα έργα υποδομής, εμφανίζεται μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο νέος δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης. Ο κ. Καλλέργης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας όλων των Ανωγειανών χωρίς αποκλεισμούς, στην ισονομία και τη δημοκρατία, την εργατικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων «εργαλεία» με τα οποία φιλοδοξεί να κάνει όλους τους Ανωγειανούς και τις Ανωγειανές συμμέτοχους και συνδημιουργούς πολιτικής για το μέλλον αυτού του τόπου του. Ο κ. Καλλέργης ανέφερε: «Πιο πολύ μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος. Θέλουμε να ελαφρύνουμε όπως μπορούμε τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Το δεύτερο που μας ενδιαφέρει θα είναι η διαχείριση των έργων και προτεραιότητά μας είναι ο δρόμος Ηράκλειο – Ανώγεια- Ρέθυμνο, αρχίζοντας από αυτό το χειμώνα. Πρέπει να συνεννοηθούμε να προχωρήσουμε το έργο, ιδιαίτερα το τμήμα που υπολείπεται από Αστεράκι μέχρι Ανώγεια. Η διασύνδεση με το οδικό αυτό έργο είναι πολύ μεγάλη προτεραιότητα για εμάς σαν δημοτική αρχή. Το άλλο σημαντικό είναι η καθημερινότητα του Ανωγειανού, να πάμε στις γειτονιές, να ζητήσουμε την συμμετοχή του, τις ιδέες του, να κυκλοφορήσουμε σε όλο το χωριό, να προσπαθήσουμε να κάνουμε συμμέτοχο των Ανωγειανό δημότη και να προχωρούμε τα πράγματα μαζί. Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη παίζουν πάρα πολύ στο πρόγραμμά μας. Το σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα έργα υποδομής, να εντάξουμε κάποια νέα έργα στο ΕΣΠΑ».
Ο κ. Καλλέργης επεσήμανε πως βασικός άξονας στον προγραμματισμό της νέας δημοτικής αρχής, είναι οι κοινωνικές δομές και η κοινωνική αλληλεγγύη. Ειδικότερα, τόνισε: «Μας ενδιαφέρει η κοινωνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα, να βρούμε θέσεις δουλειάς για νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Θα στηρίξουμε τον Συνεταιρισμό. Θα στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο, θα είμαστε πάντα μαζί του γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα- από τις επιδοτήσεις που περιορίζονται και κόβονται αλλά και σε οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σ’ αυτήν την κατεύθυνση».
Γ. Ταταράκης: «Μέλημά μας η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας»
Πρωταρχικό μέλημα για τον νέο δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, σε συνδυασμό με την απορρόφηση το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων από το ΣΕΣ.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Ταταράκης ανέφερε: «Τα πρώτο μέλημα για εμάς είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και το δεύτερο, στοίχημά μας είναι να εντάξουμε όσα περισσότερα έργα μπορούμε στο πέμπτο κοινοτικό πλαίσιο. Θέλουμε ο πολίτης να έχει ομαλή πρόσβαση προς τις αγροτικές του περιοχές, να έχει ομαλή πρόσβαση στους δημοτικούς δρόμους, να έχει καλό φωτισμό, να έχει ύδρευση- άρδευση, σωστά έργα, να μπορούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα όταν θα υπάρχουν προβλήματα στα δίκτυα, αλλά και γενικότερα όπου προκύψει ανάγκη. Παράλληλα για εμάς είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ για να υλοποιήσουμε έργα ύδρευσης- βιολογικούς και κοινωνικές δράσεις».
Αναφερόμενος στις περικοπές στους Δήμους από το κράτος, ο κ. Ταταράκης ανέφερε: «Οι περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολύ μεγάλες. Μόνο με καλή διαχείριση και με σωστό προγραμματισμό θα μπορέσει να «περπατήσει» ο Δήμος, διότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα από την πενιχρή χρηματοδότηση του κράτους».
Δ. Κόκκινος: «Πρώτη στην ατζέντα της νέας θητείας η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης»
Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος. Όπως είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικών δράσεων βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα, ενώ δρομολογούνται μελέτες, όπως είπε, για έργα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η νέα θητεία συμπίπτει με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας διαμορφώνουν δύσκολο περιβάλλον και πρωτόγνωρες συνθήκες για τους πολίτες.
Εκ των πραγμάτων σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της βοήθειας που μπορούμε να παράσχουμε στους συμπολίτες μας, μέσα από σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων».
Ο Δημήτρης Κόκκινος, αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα Εκπαίδευσης, στον τομέα της Κτηνοτροφίας και του Τουρισμού με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υποδομών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Παράλληλα μπαίνει το ζήτημα της εξασφάλισης των βασικών. Δηλαδή, επαρκών ποσοτήτων νερού, καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, τομείς, για τους οποίους συνεχίζουμε τα μεγάλα έργα στην περιοχή μας και την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.
Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η παιδεία με το ενδιαφέρον μας να στρέφεται στην κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου στο Πάνορμο και ΕΠΑΛ στο Γαράζο, αλλά και ενίσχυση των σχολικών μας υποδομών όπου απαιτείται. Άμεσα δημοπρατείται από την Περιφέρεια Κρήτης το νέο νηπιαγωγείο στο Μπαλί, έργο σημαντικό για τον οικισμό. Συνεχίζουμε επίσης τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και ενισχύουμε τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες.
Σημαντικός τομέας στη νέα θητεία θα είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ενώ η ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών μας οικισμών και των μνημείων μας, θα αποτελέσουν μεγάλο μέρος των έργων που θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν.
Τέλος συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας με το βλέμμα μας να στρέφεται στις πύλες εισόδου του Δήμου μας, στο οδικό δίκτυο, στη σωστή διαχείριση των υγρών και στερών αποβλήτων και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής».
Αδάμ Παραδεισανός: «Προέχει για εμάς η κοινωνική συνοχή»
Ο Αδάμ Παραδεισανός που εξελέγη από την δημοτική του ομάδα να εκτελέσει χρέη δημάρχου, μετά και την «έκπτωση» του Παντελή Μουρτζανου, μιλώντας στα «Ρ.Ν», τόνισε πως προτεραιότητα για τον ίδιο είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή στο Αμάρι, μετά και τις δικαστικές διαμάχες που προηγήθηκαν, ενώ υποστήριξε πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη του Αμαρίου.
Χαρακτηριστικά, είπε «Για εμάς στο Αμάρι προέχει αυτή την ώρα η κοινωνική συνοχή. Αυτό χρειάζεται η περιοχή μας, αυτό χρειάζονται οι άνθρωποί της, αυτό χρειάζονται οι δημότες μας.
Ένα μεγάλο θέμα για εμάς είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρίου και φυσικά η ωρίμανση μελετών για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια από το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ. Θέλουμε την ανάπτυξη στο Αμάρι και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο με όσα οικονομικά μέσα διαθέτει ο Δήμος και όσα ακόμα καταφέρουμε να απορροφήσουμε από το ΕΣΠΑ, να την πετύχουμε. Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να επιδιώξουμε βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στις αρχές της αειφορίας για ένα περιβάλλον που θα είναι καλύτερο για τις επόμενες γενιές».