Το μείζον ζήτημα της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος γύρω από την προπονητική έφερε στη βουλή ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Τελειόφοιτοι ΣΕΦΑΑ, ιδίως στο ποδόσφαιρο (με ειδικότητα το εν λόγω άθλημα) δεν δύναται να αναγνωρίζονται ως προπονητές από τη στιγμή που η ίδια η ΕΠΟ εδώ και μερικά χρόνια μυεί και απονέμει διπλώματα η ίδια δια των δικών της βεβαιώσεων.
Ο υφυπουργός έφερε το θέμα λοιπόν στη βουλή των Ελλήνων με τίτλο «Η αθλητική μεταρρύθμιση και η δημιουργία Μητρώου Προπονητών στη ΓΓΑ».
Στόχος του είναι, να δοθεί λύση στο σύνθετο πρόβλημα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προπονητικού επαγγέλματος στον αθλητισμό.
Ο κ. Αυγενάκης λοιπόν σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, με θέμα την «Ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ & ΤΕΦΑΑ)». επισήμανε ότι, ο νόμος 4373/2016 από την περασμένη κυβέρνηση. όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αλλά δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.
Τόνισε, μάλιστα, ότι κατόπιν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους (φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, αθλητικές Ομοσπονδίες τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας κ.ά.)… «Θα φέρουμε προς συζήτηση και ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει ουσιαστικά το θέμα της προπονητικής, δίνοντας λύση σε ένα σύνθετο και χρονίζον πρόβλημα. Και, παράλληλα, θα είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Μητρώου Προπονητών».
Η ισχύς της ΕΠΟ έναντι στα ΣΕΦΑΑ
Επεσήμανε δε, που εστιάζεται το μεγάλο μέρος του προβλήματος… «Το πρόβλημα συναντάται, κυρίως, στους προπονητές ποδοσφαίρου. Κι αυτό διότι, ενώ δήθεν φαίνεται να προασπίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) με την εν λόγω ειδικότητα, στην ουσία επιχειρείται να παρακαμφθούν τελείως οι αδειοδοτήσεις προπονητικής που δίνει η ΕΠΟ, κατόπιν σχετικής οδηγίας-σύμβασης που έχει με την UEFA.
Η ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο, εντός του οποίου, όπως υποστηρίζει, εντάσσεται και το κομμάτι της «προπονητικής».
Βούληση του υφυπουργείου αθλητισμού είναι, να προβούμε σε μια σφαιρική ρύθμιση του ζητήματος των προπονητών και των εκπαιδευτών. Αναζητούν όπως είπε, συναινέσεις και μια κοινά αποδεκτή λύση.
“Όταν όλοι κάνουμε από ένα βήμα πίσω, κερδίζουμε όλοι μαζί. Είναι σαφές, ότι κυρίαρχο ρόλο έχουν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ)” τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, τον ν. 4726/2020, προβλέψαμε τη σύσταση του Μητρώου Προπονητών.
Ήδη, από τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4726/2020, ανοίξαμε έναν κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα.
Ζητήσαμε και, ως σήμερα, έχουμε λάβει υπομνήματα επί του ζητήματος από διαφορετικούς φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και από τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας. Μεταξύ αυτών και η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.”
Έκλεισε τονίζοντας πως “… θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένη διάταξη»