Ολες αυτές οι διαστάσεις της ενασχόλησης με τα εικαστικά αναδείχτηκαν μέσα από τα λεγόμενα όσων μίλησαν χθες στα «Ρ.Ν.» στο περιθώριο της επίσκεψής τους στο χώρο των εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην οδό Χειμάρας στην Παλιά Πόλη. Εκεί, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, έχουν ξεκινήσει τα τμήματα εικαστικών εργαστηρίων της φετινής χρονιάς.
«Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα τμήματα κοσμήματος και ζωγραφικής ενηλίκων»
Η Κωνσταντίνα Λεμπιδάκη, υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τομέα – Εικαστικών Εργαστηρίων, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό των εικαστικών εργαστηρίων, απάντησε και σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις, σχετικά με τη δομή και τους όρους λειτουργίας τους. «Πολλά άτομα ενδιαφέρονται και επικοινωνούν μαζί μας. Πιστεύω ότι τα δείγματα δουλειάς όλων αυτών των χρόνων συνηγορούν στη δημιουργία εμπιστοσύνης απέναντι στα μαθήματα των εικαστικών εργαστηρίων. Βιώνοντας αυτή τη γενικότερη ανασφάλεια ο κόσμος κάποιες φορές έχει κωλύματα μέχρι να αποφασίσει αν θα παρακολουθήσει. Ομως το καλό κλίμα και οι παρέες που δημιουργούνται συμβάλουν με θετικό τρόπο», σημείωσε η ίδια, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για την εικόνα που έχει για τα εικαστικά εργαστήρια της φετινής περιόδου.
Όσον αφορά τα τμήματα που λειτουργούν, ή πρόκειται να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, η κυρία Λεμπιδάκη επισήμανε ότι «Φέτος φιλοδοξούμε να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το τμήμα μάλιστα του ελεύθερου σχεδίου έχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Γιατί και η δουλεία που γίνεται είναι σωστή αλλά και τα δίδακτρα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις. Σε αυτό σχεδόν έχουμε καλύψει τον αριθμό που μπορούμε να κρατήσουμε. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα τμήματα κοσμήματος και ζωγραφικής ενηλίκων. Επίσης και η κεραμική ενηλίκων, μέρα με τη μέρα, φαίνεται να έχει περισσότερη ζήτηση».
«Θέλει πάντα προσωπική αναζήτηση»
Στη μία από τις δύο αίθουσες του χώρου διεξαγόταν το μάθημα του τμήματος καλλιτεχνικού κοσμήματος (Β’ κύκλος). Ο διδάσκων Πέτρος Σταυρουλάκης, ασχολείται με τα μαθήματα των εικαστικών εργαστηρίων τρία χρόνια ενώ, ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων αφορά άτομα τα οποία ήδη έχουν αντίστοιχη εμπειρία μαθημάτων τουλάχιστον ένα χρόνο. «Μ’ αρέσει αυτό που κάνω και νομίζω ότι προσφέρει πάρα πολύ σε ατομικό επίπεδο. Σαν ιδιώτης ασχολούμαι με το αντικείμενο 23 χρόνια. Εγώ διδάσκω στα κορίτσια τεχνικές κατασκευής κοσμήματος, πιο προηγμένες από αυτές που έμαθαν πέρυσι. Φέτος θα βαδίσουμε πάνω σε συνθέσεις. Δηλαδή θα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα στήνουμε. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα, ώστε να εξελιχθεί κάποιος που παρακολουθεί. Βλέπεις τον άνθρωπο που έχει παρακολουθήσει δύο χρονιές ότι είναι στο «βήτα», αν όμως παρακολουθήσει τρίτη χρονιά πάει στη μέση της «αλφαβήτου» κι όχι στην αρχή. Θέλει όμως πάντα και προσωπική αναζήτηση. Άλλωστε δεν είναι κάτι το οποίο σταματά. Συνεχώς βγαίνουν νέες τεχνικές, νέα προϊόντα, χρώματα, τάσεις, πέτρες, σχήματα», κατέληξε ο ίδιος.
Την ώρα της κουβέντας στον πάγκο της αίθουσας έχει ήδη στηθεί ένα μίνι εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων. Μεταλλικά φύλλα κόβονται, λυγίζουν και «ντύνονται» με πέτρες, ενώ αποτυπωμένα σχέδια σε χαρτί αποτελούν τα πρότυπα σχεδίασης. Η κυρία Μαρία παρακολουθεί το τμήμα κοσμήματος εδώ και πέντε χρόνια. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων δραστηριοτήτων για την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή τους στη διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. «Τα εικαστικά εργαστήρια τα παρακολουθώ δεκαπέντε χρόνια. Καταρχήν θεωρώ ότι βοηθάνε πάρα πολύ στην ισορροπία μας. Καλλιεργείς το μάτι σου, το πνεύμα σου, γνωρίζεις πάρα πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα με κάποιους έχουμε κρατήσει επαφές και έχουμε δημιουργήσει φιλίες. Αλλωστε είναι και κάτι δημιουργικό αφού βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Τα μαθήματα που γίνονται εδώ μπορούν κάλλιστα να βγάλουν και επαγγελματίες. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έρθει και κάνουν μαθήματα και στη συνέχεια ασχολούνται επαγγελματικά», δήλωσε σχετικά.
Η κυρία Κατερίνα, ασχολείται επαγγελματικά με τη διακόσμηση κοινωνικών εκδηλώσεων. «Ηθελα να το ξεκινήσω πολύ πιο πριν. Κάποια στιγμή τελικά τα κατάφερα και ήρθα. Μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω ότι με βοήθησε πολύ τόσο σε ατομικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι κάτι που μου αρέσει να ασχολούμαι, το να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια. Ελπίζω να μου μείνουν τελικά αυτά που μαθαίνω και να δουλέψω περισσότερο πάνω τους», τόνισε από την πλευρά της.
Η νεαρότερη μαθήτρια του τμήματος κοσμήματος από τις χθεσινές παρούσες, η Μαρία, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ασχολήθηκα με αυτό γιατί πέρυσι είχα λίγο ελεύθερο χρόνο κι έτσι είπα να τον γεμίσω. Αλλωστε με βοηθάει και στη δουλεία μου, η οποία αφορά γυναικεία αξεσουάρ. Βέβαια με βοηθάει σε ατομικό επίπεδο και το να καταπιάνομαι με κατασκευές αλλά και το κλίμα αφού, καθώς δουλεύουμε συζητάμε, ανταλλάζουμε απόψεις και κοινωνικοποιούμαστε. Φέτος θα ‘θελα να μάθω πράγματα όπως το σμάλτο, ή το πως γίνεται η στερέωση πετρών πάνω στο μέταλλο, αλλά και πιο καλοσχηματισμένα δαχτυλίδια».
Οι εγγραφές συνεχίζονται για όλα τα τμήματα
Συνολικά τα φετινά τμήματα εικαστικών θα είναι εννέα: καλλιτεχνικό κόσμημα Α’ και Β’ κύκλος, εικαστικά νηπιαγωγείου, φωτογραφία, ζωγραφική και κεραμική ενηλίκων, φωτογραφία μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου, ελεύθερο σχέδιο Αρχιτεκτονικής-ΤΕΙ-Καλών Τεχνών, ζωγραφική και κεραμική για παιδιά α, β, γ δημοτικού και τέλος κεραμική για παιδιά δ, ε, και στ δημοτικού. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 35 ευρώ το μήνα (για το τμήμα φωτογραφίας), μέχρι 80 ευρώ το μήνα (για το τμήμα ελεύθερου σχεδίου) αναλόγως τη δραστηριότητα. Εντούτοις, όπως επισήμανε η κυρία Λεμπιδάκη υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης σε κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει επιπλέον τμήμα πέραν της αρχικής επιλογής του, ή στο δεύτερο άτομο της ίδιας οικογένειας που επιθυμεί να παρακολουθήσει κάποιο από τα εικαστικά εργαστήρια. Επίσης εκπτώσεις στα δίδακτρα γίνονται σε φοιτητές και ανέργους.
Σημειώνεται ότι οι εγγραφές θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρωση όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια, Χειμάρας 8, στην κυρία Λεμπιδάκη Κωνσταντίνα. Κατόπιν συνεννόησης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης τμημάτων παιδιών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για εκπαιδευτικά δίωρα ζωγραφικής και κεραμικής από 9:00 το πρωί μέχρι 14:00 το μεσημέρι.