Συμμαζεύοντας στο σπίτι, βρήκα προχθές έναν παγκόσμιο χάρτη και καθώς το βλέμμα μου στεκόταν σε διάφορα ανά την υφήλιο κράτη με διαφορετικά μεταξύ τους πολιτεύματα, αλλά και με διαφορετική οικονομική και κοινωνική ζωή, πολλές ήσαν οι σκέψεις μου…
Στη δημοκρατία ο λαός ψηφίζει όποιον εκείνος θέλει. Στη δικτατορία ψηφίζεις όποιον σου λεν άλλοι.
Στη δημοκρατία διαβάζεις ό,τι θες εσύ. Στη δικτατορία διαβάζεις όσα θέλουν οι άλλοι.
Στη δημοκρατία οι κυβερνώντες πολιτεύονται σεβόμενοι τις ελευθερίες των πολιτών. Στη δικτατορία οι κρατούντες κυβερνούν καταπατώντας τις ελευθερίες των πολιτών.
Στη δημοκρατία οι αγώνες των πολιτών έχουν στόχο την καλύτερη ζωή όλου του λαού. Στη δικτατορία οι κρατούντες στοχεύουν μονάχα στη βελτίωση της δικής τους ζωής και των συν αυτοίς.
Στη δημοκρατία το βιοτικό επίπεδο και η οικονομική κατάσταση βελτιώνονται για όλους εξίσου με αγώνα των πολιτών και μέριμνα των πολιτικών. Στη δικτατορία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Στη δημοκρατία ανοίγεις αυλάκια να τρέξει ορμητικό το νερό της νέας γενιάς. Στη δικτατορία ορθώνονται φράγματα να του κόψουν την πορεία.
Στη δημοκρατία προάγεται η ειρήνη και η αδελφοσύνη πολιτών και λαών. Στη δικτατορία πόλεμοι και διχόνοια διχάζουν λαούς και πολίτες.
Στη δημοκρατία κυριαρχεί ο διάλογος πολιτών-κρατούντων. Στη δικτατορία επιβάλλεται ο μονόλογος των κρατούντων.
Στη δημοκρατία, τέλος, υπάρχει πλουραλισμός των απόψεων των πολιτών και σεβασμός στην ελευθερία της γνώμης των άλλων. Στη δικτατορία ακούς τα ίδια και απαράλλακτα από πολλούς και επιβολή της ομοιομορφίας με το έτσι θέλω…
* Ο Γιώργος Η. Ορφανός είναι φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.