Εκεί λοιπόν που η δημοτική πλειοψηφία πάσχιζε να μας πείσει για την αυστηρότητά της απέναντι στα μεγάλα επιχειρηματικά και ξενοδοχειακά συμφέροντα, τους ελέγχους της κλπ., μια ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε να αποκαλύψει την άλλη πλευρά του φεγγαριού. Όλα τα υπόγεια, οι ημιυπαίθριοι, οι αποθήκες, τα μηχανοστάσια, τα οφφίς των τεράστιων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην τουριστική ζώνη της ΔΕ Αρκαδίου, χιλιάδες δηλαδή τετραγωνικά με τεράστια επιβάρυνση της καθαριότητας, δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή. Όχι γιατί τυγχάνουν κάποιας εξαίρεσης από το νόμο, όπως συμβαίνει με τις ανάλογες οικιακές εγκαταστάσεις στις αγροτικές περιοχές. Ούτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ανέλαβαν το ρίσκο να τις αποκρύψουν. Ο Δήμος από μόνος του δεν τις εισπράττει. Για την ακρίβεια εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε καν ορίσει το ύψος του τέλους, που θα έπρεπε να εισπράττει.
Η αρχική απάντηση του οικονομικού επιτελείου ήταν πως εν γνώσει τους δεν είχαν ορίσει συντελεστή, πράγμα που φυσικά αντίκειται στο νόμο. Γρήγορα, ο έμπειρος περί τα νομικά δήμαρχος «το μάζεψε», λέγοντας πως αναγνωρίζει ότι έχουμε δίκιο αλλά… ξέχασαν να το ορίσουν. Η προσπάθειά του όμως να μας «φοβερίσει» λέγοντας πως ΟΤΑΝ θα βάλει το τέλος θα του δώσει το όνομά μας (αποδεχτήκαμε μετά χαράς), αποκάλυψε πως με πολύ βαριά καρδιά θα υποχρεωθούν να εισπράξουν αυτά τα χιλιάδες τετραγωνικά των επιχειρηματικών ομίλων.
Αν βέβαια ήταν παράληψη, από τον πρώτο χρόνο, που η υπηρεσία αδυνατούσε να εισπράξει αυτές τις τεράστιες επιφάνειες, θα εισηγούνταν, όπως από το νόμο υποχρεούται, την διόρθωση της παράληψης αυτής.
Αλλά και η απόφαση να παραταθεί αυτό το καθεστώς για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο και μετά την αποκάλυψή του από την Λαϊκή Συσπείρωση, συνιστά συνειδητή πλέον και ελεγκτέα παράληψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, που βαραίνει και τις παρατάξεις της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που ψήφισαν την απόφαση χωρίς ρητά να διαχωριστούν. Σε κάθε παρόμοια περίπτωση θα ανέμιζαν την τσιμπίδα του καταλογισμού, για να τακτοποιηθεί πάραυτα η εκκρεμότητα. Φαίνεται όμως ότι η τσιμπίδα αυτή είναι ενεργή μόνο έναντι των φτωχών και αδρανής έναντι των μεγαλοεπιχειρηματιών! Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να επαναφέρουν σε ορθή επανάληψη την απόφαση για να κλείσει άμεσα η καραμπινάτη αυτή απαλλαγή.
Αποδεικνύεται τελικά πως και οι έλεγχοι για τη διασταύρωση των τετραγωνικών μπορεί να γίνονται και το σύστημα να γίνεται όλο και πιο άδικο, είτε γιατί παρέχει τέτοιου είδους καραμπινάτες φοροαπαλλαγές στα ισχυρά συμφέροντα, είτε και πιο συγκαλυμμένες, με ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές. Το λογαριασμό μοιραία επωμίζονται εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες.
Να οι πιο σοβαρές από αυτές.
Με τη βούλα του νόμου τα δωμάτια των 4στερων και 5στερων ξενοδοχείων, ο κύριος όγκος δηλ. των τετραγωνικών τους, με τις τεράστιες πληρότητες, με την πολύ μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων ανά τετρ. μετ., τις πολύ μεγάλες απαιτήσεις καθαριότητας, πληρώνουν ανά τετρ. μέτρο το ίδιο με την λαϊκή κατοικία, που έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και απείρως μικρότερες απαιτήσεις. Προτείναμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για 2 συντελεστές στην κατοικία. Την πολυτελή (με αυξημένο συντελεστή), που θα ενταχθούν τα δωμάτια των 4στερων και 5στερων ξενοδοχείων και ενδεχομένως κάποιες πολυτελείς βίλες και την απλή κατοικία (με σοβαρά χαμηλότερο συντελεστή), στην οποία θα ενταχθούν και τα ξενοδοχεία κάτω των 3 αστέρων. Εξ άλλου η κατηγορία των πολυτελών ξενοδοχείων είναι που καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση των τουριστών ενώ όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται να συντηρηθούν.
Το καθεστώς όμως των προνομίων για τους πολύ ισχυρούς στο παραλιακό μέτωπο της ΔΕ Αρκαδίου έχει και συνέχεια. Με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται εκτός της πόλης εξομοιώνεται με τις αγροτικές περιοχές με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερους συντελεστές (από 12 έως και 300%) σε διάφορα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Προτείναμε λοιπόν όλοι οι συντελεστές των ξενοδοχείων (όχι η υπόλοιπη επαγγελματική στέγη) σε όλο το τουριστικό μέτωπο της ΔΕ Αρκαδίου, να εξισωθούν με αυτούς της πόλης. Για ευνόητους λόγους ούτε αυτό το δέχτηκαν.
Αλλά εκεί που ο ταξικός διαχωρισμός παίρνει μανιακά χαρακτηριστικά είναι η εξαίρεση από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς των ενοικιαζόμενων δωματίων. Η πιο αδύναμη κατηγορία στην παροχή υπηρεσιών ύπνου, με χαρακτηριστικά πολύ κοντά στην κατοικία, με απείρως μικρότερες πληρότητες, διάρκεια σεζόν και υποπολλαπλάσιες απαιτήσεις καθαριότητας αντί να πληρώνει στα δωμάτιά της λιγότερα από τα αντίστοιχα των πολυτελών, την υποχρεώνουν να πληρώνει άκουσον άκουσον 3,5 φορές περισσότερα. Αγνοούν ακόμη και το νόμο που επιμένει ότι αποκλειστικό κριτήριο για τον καθορισμό των διαφορετικών συντελεστών είναι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά, κατατάσσονται στο καθεστώς των ξενοδοχείων, αλλά στο Ρέθυμνο έγιναν ένα από τα εξιλαστήρια θύματα των απαλλαγών στους πολύ ισχυρούς. Η δίκαιη διεκδικητική παρέμβαση του συλλόγου των ενοικιαζομένων οδήγησε σε μια δέσμευση ότι του χρόνου θα το επανεξετάσουν, αν και το θέμα τίθεται εδώ και 3 χρόνια από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Επειδή βέβαια πολλοί, για να προστατευτούν από αυτούς τους παραλογισμούς. εξωθούνται να κρύβουν τα πραγματικά τετραγωνικά τους, ο κίνδυνος να βρεθούν, μέσω των διασταυρώσεων, με τεράστια πρόστιμα, που θα αδυνατούν να διαχειριστούν είναι παραπάνω από ορατός. Η πρώτη ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς, που δεν μερίμνησαν να εξορθολογήσουν αυτούς τους αντιλαϊκούς παραλογισμούς.
Αλλά και στην υπόλοιπη επαγγελματική στέγη, που επιβαρύνει το ίδιο το μπακαλικάκι και το μικρό εμπορικό με τα πολυκαταστήματα των επιχειρηματικών αλυσίδων, είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός τους.
Μια ακόμη αδικία σε βάρος των κατοίκων του μεσογειακού τμήματος της ΔΕ Αρκαδίου είναι ότι επωμίζεται τεράστιο βάρος από την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Χωρίς αυτό να σημαίνει συμβιβασμό με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι ωστόσο ανάγκη ως ελάχιστη αναγνώριση αυτής της επιβάρυνσης να υπάρξει είτε μια γενναία μείωση των τελών καθαριότητας και αντίστοιχη μείωση των τελών απόθεσης στο ΧΥΤΑ Αμαρίου είτε και απαλλαγή. Από τη συζήτηση μάλιστα επιβεβαιώθηκε πως υπήρξε τέτοια συμφωνία στην προ Καλλικράτη εποχή.
Αυτές είναι μερικές από τις θέσεις και προτάσεις που υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση στη συζήτηση για τα τέλη, που δυστυχώς δεν αποτυπώθηκαν στο βαθμό που νομίζουμε ότι άξιζαν από τα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ.
Είναι θέσεις και προτάσεις που απαντούν γιατί οι φτωχοί φτωχαίνουν όλο και περισσότερο και ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους. Η λεγόμενη ανταποδοτικότητα είναι ένα εφεύρημα, που έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για την κατάργησή της αλλά ταυτόχρονα πιέζουμε για να την κάνουμε λιγότερο άδικη. Να δώσουμε την όποια ανακούφιση είναι και σήμερα δυνατή στον χειμαζόμενο εργαζόμενο λαό.
* Ο Μανούσος Μανουσογιάννης είναι δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση