Να ανέβουμε «στα σύννεφα» και να «δούμε», από εκεί με την «άνεση» που αυτά προσφέρουν, τις πραγματικές παραμέτρους του τιθέμενου θέματος:
*** Ο νόμος, [ΚΔΚΚ δηλ Ν 3463/06 άρθρα 214-218, και «Καλλικράτης» δηλ Ν 3852/10 άρθρα 78, 85 κλπ.], προβλέπουν και ενθαρρύνουν την συμμετοχή των δημοτών κλπ. στα κοινά πράγματα του δήμου τους.
*** Πολλοί δήμαρχοι, που πιστεύουν αυτά που λένε για τοπική δημοκρατία κλπ. έχουν υλοποιήσει, και υλοποιούν δράσεις συμμετοχής των πολιτών και προαγωγής της τοπικής δημοκρατίας.
Έτσι π.χ.:
### Ο δήμαρχος Ιλίου, διαχειρίζεται ο ίδιος την αμφίδρομη επικοινωνία με τους δημότες του, μέσω ανοικτού forum.
### Πολλοί δήμαρχοι οργανώνουν, (και μετέχουν σ’ αυτές), ανοιχτές συζητήσεις με τους δημότες, με σύνθημα, «ελάτε να μιλήσουμε για τον δήμο μας».
### Πολλοί δήμαρχοι πραγματοποιούν, και μετεκλογικά, περιοδείες στις γειτονιές και στους οικισμούς του δήμου τους, στις οποίες συζητούν με τους δημότες τα προβλήματα κλπ.
*** Η νομοθεσία θέσπισε την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, [Ν 3852) 10 άρθρο 76], που συντίθεται από εκπροσώπους φορέων του δήμου και από φυσικά πρόσωπα δημότες του δήμου. Αυτή η επιτροπή θα ‘πρεπε (παραγρ. 3 του άρθρου 76) να συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε τρίμηνο. Εδώ στο δήμο μας συνέρχεται, μόνον, όταν «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» δηλ. για συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού, και του ετήσιου προγράμματος δράσης, που αλλιώς θα ήταν άκυρα!
Τόσα άλλα θέματα που θα ήταν πολύ ωφέλιμο και χρήσιμο να συζητηθούν και να συναποφασισθούν με τους δημότες μας, ουδέποτε τέθηκαν και ουδέποτε έγινε μια συνεδρίαση γι’ αυτά, όπως θέλει η νομοθεσία που αναφέραμε.
*** Κάποιοι δήμαρχοι, που σέβονται τους δημότες τους, αλλά και ανταποκρίνονται στην σχετική νομική υποχρέωση τους, λειτουργούν «γραφεία υποδοχής» των δημοτών, για την εξυπηρέτησή τους.
Εδώ στον δήμο μας, κάποτε (πριν, ακριβώς, πέντε χρόνια!) ο δήμαρχος «εξήγγειλε» αυτήν την, αυτονόητη, υποχρέωσή του, όμως ακόμη να την υλοποιήσει!
*** Σε κάποιους δήμους, οι δημότες ανέπτυξαν κοινές δραστηριότητές τους, για να καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες τους. Οι δήμοι πρέπει να στέκονται δίπλα τους, ειλικρινείς συμπαραστάτες και ουσιαστικοί αρωγοί τους.
Π.χ. η έννοια της γειτονιάς, όπως την «ήξεραν» οι πατεράδες μας, είναι ένα ουσιαστικό κύτταρο κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, που λύνει πολλά προβλήματα.
*** Κάποιοι δήμοι λειτούργησαν, με επιτυχία, σαν συνεργάτες των δημοτών τους, (ή και αντίστροφα, οι δημότες λειτούργησαν σαν συνεργάτες του δήμου τους), στην προώθηση ουσιαστικών δράσεων, προς όφελος όλων.
Π.χ. εταιρείες εκμετάλλευσης ΑΠΕ, κλπ.
*** Η νομοθεσία λέει, ότι τα υπομνήματα, οι προτάσεις κλπ. όλων των δημοτών, και των δημοτικών παρατάξεων, τυγχάνουν οφειλόμενης απάντησης εντός τριάντα ημερών.
Σε κάποιους δήμους αυτό είναι σεβαστό και τηρείται, και γίνονται γόνιμες και ουσιαστικές συζητήσεις, με ζητούμενο, ό,τι το καλλίτερο για τον τόπο.
Στον δήμο μας, υπάρχει ένα μεγάλο «καλάθι» που έχει «γεμίσει» από αναπάντητες και ασυζήτητες προτάσεις κλπ.!
*** Το νόημα των συζητήσεων στα συμβούλια, στις επιτροπές και στα λοιπά δημοτικά όργανα, είναι να βελτιστοποιηθεί η εκάστοτε υποβληθείσα (πλήρης ή ελλιπής) εισήγηση του κάθε θέματος, ώστε να προκύψει το καλλίτερο δυνατόν για τον δήμο και τους πολίτες.
Στον δήμο μας ισχύει το «άσ’ τους να λένε», μα στην δημοκρατία η πλειοψηφία αποφασίζει!
Έτσι όσα και αν τεκμηριώνουν άλλες απόψεις και σκέψεις, είναι «λόγια σε ώτα μη ακουόντων»! Μάλιστα κάποιες φορές, είναι και «ενοχλητικά», γιατί θεωρούνται χρονοφάγα.
Θα μπορούσε κανείς, δυστυχώς, να συνεχίζει να παραθέτει πολλά τέτοια «στοιχεία» τοπικής δημοκρατικής έλλειψης, όμως τα παρατεθέντα παραδείγματα δίνουν σαφέστατη την αρνητική εικόνα που υπάρχει.
Το πρόβλημα είναι, πως εκεί πάνω «στα σύννεφα» στέκουν μόνο τα …όνειρα, γιατί η πραγματικότητα, λόγω βαρύτητας, …προσγειώνεται αμέσως!
Όπως, όμως, ισχύει με όλα τα όνειρα, ορθώνεται ένα τεράστιο «γιατί»!
• Γιατί να μην υπάρχει, πραγματική τοπική δημοκρατία;
• Γιατί απουσιάζει και παραμερίζεται «στη γωνία» η τοπική δημοκρατία, που κύρια εκδήλωσή της, θα ήταν η περισσότερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά πράγματα σε όλα τα επίπεδά τους.
• Γιατί ένα τεράστιο έμψυχο αναπτυξιακό δυναμικό, οι δημότες, όχι μέσα αλλά ούτε καν «έξω από το δημαρχείο» δεν περνά!
• Γιατί αυτός ο ευλογημένος, από τον Θεό, τόπος έχει «πτωχεύσει» αναπτυξιακά, αλλά και οικονομικοκοινωνικά; Γιατί, ο τόπος μας, αντί των φωτεινών ακτίνων μιας προόδου και αισιοδοξίας, έχει περιορισθεί στην «μιζέρια» της ανησυχίας και της απογοήτευσης;
Όλοι έχουμε δικαίωμα στα όνειρα, όλοι έχουμε υποχρέωση στα οράματα, όλοι έχουμε ευθύνη για το μέλλον των παιδιών μας.
Ας ονειρευθούμε λοιπόν, ας κάνουμε την υπέρβαση της αλλαγής και της απαλλαγής από οποιαδήποτε «βαρίδια» μιζέριας και αναποτελεσματικότητας.
Ο τόπος μας «δεν έχει δικαίωμα να έχει προβλήματα»!
Στον τόπο μας, δεν του επιτρέπεται να μην έχει αισιοδοξία και να μην έχουν ευτυχία οι άνθρωποί του!
Ας «ελευθερώσουμε» την τοπική δημοκρατία, και όλοι μαζί να ονειρευθούμε το καλλίτερο μέλλον μας, το οποίο και το δικαιούμαστε και μας ανήκει!
Ας ονειρευθούμε, πατώντας στην Γή, με ρεαλισμό, ειλικρίνεια και συνεργασία.
Είμαστε δυνατοί, και χρειάζεται να «μας αφήσουν» να το αποδείξουμε.
επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ρεθύμνου