Μπορεί να μην είναι από τους πλέον φροντισμένους, αντίστοιχους χώρους, άλλων μεγάλων πόλεων, και η επισκεψιμότητα να έχει περιοριστεί κυρίως τις μέρες που υπάρχουν εκδηλώσεις, όμως το πράσινο κυριαρχεί σε όλη την έκτασή του, αφού είναι αλήθεια πως αν κάτι φροντίζεται στον Δημοτικό Κήπο συχνά αυτά είναι τα δέντρα και τα φυτά του και θα μπορούσε να αποτελεί καθημερινά για παιδιά και μεγαλύτερους ένα αγαπημένο στέκι, ένα στέκι δροσιάς και αναψυχής κι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, που θα ήταν ικανό να προσελκύσει πολλούς περισσότερους από τους χιλιάδες καλοκαιρινούς επισκέπτες του Ρεθύμνου.
Ο Δημοτικός Κήπος έχει χάσει την παλιά του «αίγλη». Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για έναν παρηκμασμένο Δημοτικό Κήπο. Με ένα σιντριβάνι ερημωμένο, ένα υποτυπώδες αναψυκτήριο στο κέντρο του (ουσιαστικά πρόκειται για παράγκα), χωρίς μία σύγχρονη παιδική χαρά, με τουαλέτες που θα έπρεπε σίγουρα να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αυτή η άποψη δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο Κήπος μένει αναξιοποίητος στο σύνολό του και οι δημότες ελάχιστα τον επισκέπτονται πλέον, ελάχιστα τον προτιμούν ως σημείο συνάντησής τους.
Τα σημάδια εγκατάλειψης του Δημοτικού Κήπου, είναι ορατά. Κατά καιρούς γίνεται από τους αρμόδιους συζήτηση για θέματα που αφορούν τη συντήρησή του, προτάσεις και πλάνα για την ανάπλαση και την επιβεβλημένη κατά πολλούς προσθήκη υδάτινων στοιχείων που θα άλλαζαν την αισθητική του χώρου. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Αστικού Πρασίνου και Περιβάλλοντος Τάσο Συριανόγλου, προτεραιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πρωτίστως η ασφάλεια των πολιτών που επισκέπτονται τον χώρο.
«Έχει γίνει η καταγραφή των προβλημάτων και το επόμενο διάστημα η υπηρεσία Πρασίνου θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις στη δημοτική αρχή, με στόχο την αναβάθμιση και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κήπου. Συνεργείο της υπηρεσίας έχει ήδη εξετάσει όλα τα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, ενώ και όλα τα υλικά, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στον χώρο (χαλίκι, άμμος), θα συγκεντρωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν για εργασίες. Σε 4-5 μήνες ο Δημοτικός Κήπος θα είναι τελείως διαφορετικός» επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Συριανόγλου.
Τι λένε όμως οι Ρεθυμνιώτες για τον Δημοτικό Κήπο; Πως βλέπουν τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται; Τυχαία και ενδεικτικά ρωτήσαμε μερικούς κατοίκους της πόλης και καθένας κάτι έχει να πει ή να προτείνει.
«Έρχομαι από μικρό παιδί στον κήπο και όλες σχεδόν οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι συνυφασμένες με τον χώρο αυτό. Η αλήθεια είναι πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει μια στασιμότητα, καθώς δεν έχει γίνει κανένα έργο προκειμένου να γίνει ο Δημοτικός Κήπος ακόμα πιο οικείος με το ευρύ κοινό. Πράσινο υπάρχει, η καθαριότητα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Ίσως να γίνει μία πιο μεγάλη παιδική χαρά, όπως επίσης και να κατασκευαστεί μια νέα καντίνα, η οποία θα προσελκύσει και περισσότερους τουρίστες. Στο εξωτερικό τέτοια μέρη αποτελούν σημείο αναφοράς. Κρίνεται επιβεβλημένο να συμβεί αυτό και στο Ρέθυμνο» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η Φανή.
«Ο Κήπος είναι το στολίδι της πόλης, ένα στολίδι που έχει αφεθεί στη μοίρα του. Η δημοτική αρχή καταβάλει προσπάθεια, ώστε να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός αλλά αυτό δεν αρκεί. Η έκταση είναι μεγάλη, και υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν πολύ μικρό κόστος. Πόσο άραγε κοστίζει ένα σιντριβάνι; Πόσο θα κοστίσει ένα χώρος, όπου ο καθένας θα μπορεί να απολαύσει τον καφέ του;
Ακόμα και η δημιουργία ενός χώρου μέσα στον κήπο, με διάφορα ζώα, μια πρωτοβουλία που θα προσελκύσει δεκάδες τουρίστες αλλά και ντόπιους. Πολλά λοιπόν μπορεί να γίνουν αρκεί να υπάρχει θέληση» τονίζει η κ. Ελένη, εκπαιδευτικός.
«Ο Κήπος είναι λίγο άδειος, νομίζω πως χρειάζεται περισσότερο πράσινο, ενώ πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τα μικρά παιδιά. Τον Κήπο τον έχουν αφήσει λίγο στην τύχη του. Παλαιότερα που έμενα στο Ρέθυμνο μόνιμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στο χώρο της υποτιθέμενης παιδικής χαράς, ο χώρος είναι άδειος. Πρέπει το πάρκο να αναδειχτεί, καθώς δεν υπάρχουν στο κέντρο της πόλης πολλοί χώροι πρασίνου» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» η Μαρία.
«Η καθαριότητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Ο Δήμος προσπαθεί για το καλύτερο και συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου μεριμνούν σε καθημερινή βάση για να διατηρείται ο χώρος καθαρός. Ο Κήπος είναι το καμάρι μας και πρέπει όλοι εμείς που πραγματοποιούμε την βόλτα μας εδώ, να ενεργούμε πάντα με αίσθημα ευθύνης» επισημαίνει ο κ. Νίκος 65 ετών, ο οποίος επισκέπτεται τον Δημοτικό Κήπο εδώ και τρεις δεκαετίες καθημερινά.
«Οι τουαλέτες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δημοτικό Κήπο. Αυτό είναι πολύ βασικό, καθώς το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα κατά τη γνώμη μου λειτουργεί και αποτρεπτικά για τους τουρίστες. Από καθαριότητα προσπαθεί ο Δήμος, είναι βέβαια και η έκταση του πάρκου μεγάλη, αλλά ως επί το πλείστον γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός. Η παιδική χαρά βέβαια είναι κάπως άδεια και ίσως χρειάζεται ανακαίνιση. Παλαιότερα υπήρχαν και διάφορα ζώα, τα οποία δημιουργούσαν μία διαφορετική αίσθηση στον χώρο» είπε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γιώργος.
«Ο Κήπος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης και πρέπει να προστατευτεί από όλους μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται βελτίωση, καθώς δεν υπάρχει υγρό στοιχείο. Δεν υπάρχει ένα σιντριβάνι, το οποίο θα προκαλούσε άλλες αισθήσεις. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν σημείο αναφοράς τον κήπο τους, αυτό πρέπει να γίνει και στο Ρέθυμνο» δήλωσε ο κ. Παύλος.