Το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η κακή ποιότητα των δρόμων και η ελλιπής οδική σήμανση είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι του Ρεθύμνου. Αντίθετα στα θετικά πιστώνουν την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης με την δημιουργία μεγάλων έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται.
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, δημότες του Ρεθύμνου ιεραρχούν τα προβλήματα που θεωρούν ως σημαντικά, που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους και θα ήθελαν να αλλάξουν. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, ότι ορισμένα από αυτά είναι δύσκολο να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, κάποια άλλα όχι, σε κάθε περίπτωση όμως τα θέτουν υπόψιν του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη και των συνεργατών του ζητώντας τους να δείξουν ενδιαφέρον για την επίλυσή τους.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» κάτοικοι της πόλης, μεταξύ άλλων, ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση είναι το κυκλοφοριακό. Το θέμα, έχει απασχολήσει αμέτρητες φορές τους υπευθύνους του Δήμου και όλους τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο εξακολουθεί να αναφέρεται ως το μείζον πρόβλημα για τους Ρεθεμνιώτες.
«Έχουν φτιάξει τα πεζοδρόμια μεγάλα και αφήνουνε μικρό δρόμο. Σε κάποιους δρόμους δυο μεγάλα αυτοκίνητα δεν χωράνε να περάσουν μαζί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα να πείτε στον δήμαρχο είναι το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί και ύστερα που παρκάρει όπου βρει ο καθένας. Και νέα πάρκινγκ χρειάζονται και έλεγχος για να μην παρκάρει ο καθένας όπου θέλει, αλλά φταίμε και εμείς οι πολίτες. Δηλαδή πάει ο άλλος στην τράπεζα, αν μπορεί να βάλει το αυτοκίνητό του μέσα στην τράπεζα θα το κάνει. Εγώ τώρα έρχομαι από την Καλλιθέα με τα πόδια, δεν θα μπορούσα να κατέβω με το αμάξι; Πού να το βάλω όμως» αναφέρει ο κ. Νίκος Παπαδάκης που ζει στην περιοχή της Καλλιθέας.
«Ειδικά αυτή την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα και μηχανές και πάρα πολλοί ξένοι που οδηγούν κι αυτοί μέσα στην πόλη. Αλλά και τι να κάνει ο δήμαρχος» προσθέτει, για το ίδιο θέμα, ο κ. Μανόλης Πιπέρης που μένει χαμηλά στην περιοχή του Μασταμπά.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τους Ρεθεμνιώτες, εντείνεται ακόμη περισσότερο τις Πέμπτες εξ αιτίας της λαϊκής αγοράς, που φιλοξενείται μέχρι το απόγευμα στο χώρο του πάρκινγκ απέναντι από τον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων.
«Θα πρέπει να φύγει από το κέντρο η λαϊκή αγορά της Πέμπτης, προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε όλη την πόλη, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της. Μπλοκάρει το κέντρο και απλώνεται το χάος παντού σαν κύμα, σε όλη την περιφέρεια… κάτι πρέπει να γίνει. Γιατί πρέπει να γίνεται στο κέντρο, για να εξυπηρετούνται οι τουρίστες και να ωφελούνται οι παραγωγοί και οι καταστηματάρχες της περιοχής. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη, δουλεύουν όλο το χρόνο, εμείς όμως δεν μπορούμε να κινηθούμε και να κάνουμε τις δουλειές μας. Ας βρεθεί μια μέση λύση. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, καλοπροαίρετα τα λέω, αλλά είμαι κι εγώ πολίτης… έτσι νομίζω τουλάχιστον» τονίζει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Νίκος Μαρκαντωνάκης.
«Όταν η λαϊκή αγορά γίνονταν στην μαρίνα στο λιμάνι εξυπηρετούσε καλύτερα τον κόσμο. Και ανοιχτό μέρος είχε να βρεις κάπου να βάλεις το αυτοκίνητό σου και δεν μπλόκαρε όλο το κέντρο της πόλης, όπως γίνεται τώρα που η λαϊκή γίνεται στο πάρκινγκ απέναντι από την εκκλησία των Τεσσάρων Μαρτύρων» υπογραμμίζει ο κ. Ανδρέας Σταματάκης.
Τα προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας απασχολούν όμως και τους επαγγελματίες του Ρεθύμνου. Όπως τον ιδιοκτήτη ταξί κ. Δημήτρη Λαγουδάκη, ο οποίος στέκεται περισσότερο, κυρίως λόγω επαγγέλματος, στις κακοτεχνίες που παρουσιάζουν κάποιοι δρόμοι της πόλης: «Να φτιαχτούν λίγο οι δρόμοι, να μην έχουνε λακκούβες για να αλλάξει λίγο η εικόνα και η καθημερινότητα της πόλης. Μιλάω περισσότερο για δρόμους περιφερειακούς, σε περιοχές όπως το Ατσιπόπουλο και τα Μισίρια κι όχι τόσο στο κέντρο, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα» λέει κ. Λαγουδάκης και συνεχίζει: «Πιστεύω πως Δήμος έχει κάνει μέχρι στιγμής καλό έργο και στο τέλος της νέας θητείας του θα το ολοκληρώσει και θα φανεί. Εγω θέλω να του πω να δώσει βαρύτητα στην καθημερινότητα της πόλης, εκεί πιστεύω ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια. Εύχομαι στον δήμαρχο καλή νέα θητεία και να κάνει το καλύτερο για μας».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.», τα σημαντικότερα προβλήματα, που αφορούν στις κακοτεχνίες ή βελτιώσεις των δρόμων και σε νέες ασφαλτοστρώσεις, εντοπίζονται από τους κατοίκους στην περιφέρεια της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Κουρμούλη και Καποδιστρίου (Καλλιθέα), καθώς και σε περιοχές όπως στο λόφο του Τιμίου Σταυρού και ψηλά στον Μασταμπά, στο Ατσιπόπουλο και τα Μισίρια. Πονοκέφαλο προκαλεί επίσης στους Ρεθεμνιώτες ο υπό κατασκευή κόμβος του Αμαρίου, όπου η υπάρχουσα κατάσταση κάνει μερικούς να αγανακτούν καθημερινά.
«Ξεκινάς να πας στο Ηράκλειο ή στα Χανιά και δεν ξέρεις από που να πας. Ήμουν στην εθνική οδό προς Ηράκλειο και ήθελα να κατέβω κάτω στα Μισίρια και δεν ήξερα από που να βγω. Εγώ που είμαι από το Ρέθυμνο, πόσο μάλλον ένας ξένος ή κάποιος επισκέπτης. Δεν υπάρχουν ταμπέλες, δεν ξέρεις πού και πώς να πας. Αναγκάζεσαι να παρανομήσεις για να φθάσεις στον προορισμό σου» θα πει ο κ. Νίκος Παπαδάκης.
Τα προβλήματα, που θέτουν υπόψιν του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, οι πολίτες είναι πολλά και διαφορετικά, αναλόγως την περιοχή που ζει και δραστηριοποιείται ο καθένας. Έτσι στην παλιά πόλη τα ζητήματα που δείχνουν να απασχολούν τους κατοίκους, αφορούν κυρίως θέματα εμπορίου και ανάπτυξης του τουρισμού.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καράβι. Δεν φέρνουμε κόσμο. Όλοι έρχονται από Χανιά και Ηράκλειο και αυτό μειώνει την κίνηση των καταστημάτων μας. Κι όλο αυτό πάει αλυσίδα για την οικονομία του Ρεθύμνου. Επίσης να κοιτάξουν τους υπονόμους γιατί μυρίζουν» επισημαίνει ο κ. Στέλιος Κουταλάς, ιδιοκτήτης καταστήματος στην παλιά πόλη, ενώ ορισμένοι άλλοι κάνουν λόγο για παράπονα που δέχονται από ξένους τουρίστες για την έλλειψη κάδων απορριμμάτων.
Για το τέλος επιλέξαμε να αφήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι του Ρεθύμνου, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον αυτής της πόλης, αλλά δυστυχώς όχι το παρόν. Παιδιά ηλικίας 20-25 ετών μας ζητούν να μην γράψουμε τα στοιχεία τους στην εφημερίδα και να μην τους φωτογραφήσουμε. Ζητούν όμως, με τον αυθορμητισμό που τους διακρίνει, να μεταφέρουμε το μήνυμά τους με μαύρα γράμματα: «Δεν έχουμε δουλειές να πεις του δημάρχου».