Μπορεί κάποια αθλήματα να μην έχουν την προβολή που τους αξίζει και μαζί μ’ αυτή, το «μάρμαρο» να το πληρώνουν οι αθλητές-τριες που τα εξασκούν όμως, όσο κι αν η εμπορικότητά τους δεν είναι διαδεδομένη, έχει καταστεί σαφές πως όταν γίνονται «έξπερτ» του είδους, οι προσπάθειες μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο…
Μια τέτοια προσπάθεια και μάλιστα, ετών, γίνεται σιγά-σιγά αναγνωρίσιμη στο κοινό έστω και μακριά από τα πολλά φώτα της δημοσιότητας. Πως…; Αρχικά, αυτή την Κυριακή ο σκοπευτής Νικόλας Νεονάκης θα βραβευθεί -μαζί με πολλά άλλα αξιόλογα μέλη της ρεθεμνιώτικης αθλητικής οικογένειας ως ένας από τους κορυφαίους στο σπορ που εξασκεί.
Μέρες τώρα όμως, με πρωτοβουλία του ΓΕΠΑΔ Κρήτης αλλά και με προσωπική κλήση του υποστράτηγου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνου Λαγουδάκη, παρουσία αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, κλήθηκε για να βραβευθεί, να εισηγηθεί και να διδάξει την τεχνική μα κυρίως την φιλοσοφία χρήσης όπλου, ο πανελληνιονίκης στο πιστόλι ταχύτητας και στο πιστόλι στάνταρτ, ο Νικόλας Νεονάκης. Αφορμή στάθηκαν, για άλλη μια φορά, οι επιτυχίες του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μέσα στο 2017.
Η ομιλία για την παράνομη οπλοφορία
Ο Ρεθεμνιώτης πρωταθλητής στην κατηγορία των ανδρών πλέον, έτυχε της απόλυτης αναγνώρισης του χώρου και δικαίως έλαβε την τιμητική πλακέτα. Επιπλέον του ζητήθηκε να μιλήσει για ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό των άσκοπων πυροβολισμών που ως κόστος πολλές φορές έχει την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Μέρος αυτή της τοποθέτησης μπροστά στους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας και των τοπικών αρχών είναι τα λόγια τα οποία ανέφερε ο 20χρονος Νεονάκης: «Ο Κρητικός ανέκαθεν είχε έφεση στα όπλα, μια συνήθεια όπου ανάγεται σε προηγούμενους αιώνες και τα επαναστατικά χρόνια, όπου αυτή η έφεση έγινε αιτία να βοηθήσει τη χώρα διαχρονικά σε πολέμους για την ελευθερία. Από τότε μέχρι σήμερα ευτυχώς έχει απαλλαχτεί η χώρα μας από πολέμους και μάχες. Τις τελευταίες 10ετίες όμως η σωστά εννοούμενη παλικαριά και λεβεντιά έχει παραφραστεί. Όταν ένα άτομο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γλέντια, γάμους, βαφτίσεις κλπ. προσπαθεί να αυτοπροβληθεί ρίχνοντας βολές στον αέρα εκεί τίθεται το ζήτημα της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοφορίας.
Οι βολές στις κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν αποδειχθεί θανατηφόρες ξανά και ξανά, ο φόρος αίματος που έχει πληρώσει η Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια είναι τεράστιος. Όταν κάποιο άτομο που επιδίδεται σε άσκοπους πυροβολισμούς θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων και τη δικιά του συνήθως γίνεται από άτομα που δεν γνωρίσουν τη χρήση των όπλων.
Το όπλο από μόνο του δεν σκοτώνει ούτε τραυματίζει, επαφίεται στο πως θα χρησιμοποιηθεί και γιατί, από αυτόν που θα το κρατάει. Αυτός που δυνητικά θέλει να επιδοθεί σε άσκοπους πυροβολισμούς, αντί να προβεί σε αυτήν την πράξη θα μπορούσε να αποφύγει όλα τα παραπάνω και να ασχοληθεί με την νόμιμη αθλητική σκοποβολή. Η οποία έχει πολλά να του προσφέρει και σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ένας αθλητής σκοποβολής είναι σπάνιο να επιδοθεί σε άσκοπους πυροβολισμούς, διότι γνωρίζει τη χρήση των όπλων, ξέρει τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει μια σφαίρα με την πτώση της. Στο σκοπευτήριο αποκτά παιδεία πάνω στην χρήση των όπλων. Σκοπευτήρια και Σκοπευτικοί σύλλογοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν άτομα που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της σκοποβολής έτσι ώστε να επανέλθει η καλώς εννοημένη λεβεντιά πάνω στα όπλα.
Τέλος μια πρόταση την οποία επικροτώ προσωπικά είναι αυτή της Ένωσης Αστυνομικών Κρήτης ότι οι νόμιμες άδειες οπλοφορίας θα πρέπει να δίνονται λίγο πιο εύκολα σε νομοταγείς πολίτες που έχουν λόγους να την πάρουν. Με αυτόν τον τρόπο και πιο εύκολα θα μειωθεί το φαινόμενο της παράνομης οπλοφορίας και θα έχουμε χαμηλότερη εγκληματικότητα στο τόπο μας».
Λίγο μετά, λογικό ήταν ο Ρεθεμνιώτης «πιστολέρο» να γίνει το κέντρο των ερωτήσεων από πολλούς νέους αστυνομικούς, ενώ τους έδειξε ορισμένα από τα μυστικά της τεχνικής που χρησιμοποιεί.
Ένας δις πανελληνιονίκης
Τι έκανε όμως και φέτος ο Νεονάκης σε αγωνιστικό επίπεδο για να μπορούμε να αναφερόμαστε σ’ εκείνον σήμερα…; Αναδείχθηκε για μία ακόμη χρονιά πρωταθλητής στο αγαπημένο του αγώνισμα, στο πιστόλι ταχύτητας με καλύτερη επίδοση τα 565/600 έχοντας ως δικό του ακατάρριπτο ρεκόρ τα 573/600. Στο πιστόλι στάνταρ είχε φετινή επίδοση τα 550/600, ενώ το ατομικό του ρεκόρ είναι 564/600.
Δεν διεξάγονται αγώνες συχνά
Βέβαια όλα αυτά έρχονται μέσα από πολύ μεγάλη προσπάθεια και δίχως την ομοσπονδία να «ευλογεί» τα παιδιά της. Μόλις ένας χρόνος πέρασε από τότε που η Κορακάκη προσέφερε το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα μέσα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο κι όμως, μόλις και μετά βίας διοργάνωσε 2 αγώνες στο πιστόλι ταχύτητας και έναν για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα προκειμένου να γίνουν οι προκρίσεις στην Εθνική ομάδα.
Όπως τονίζει ο Ν. Νεονάκης… «Είχα προετοιμαστεί κατάλληλα για δύο ολόκληρους μήνες αλλά έμεινα τόσο εγώ όσο και πολλοί συναθλητές «άκαπνοι». Είναι κρίμα γιατί ένιωθα πολύ καλά και ήμουν έτοιμος να ξεπεράσω το προσωπικό ρεκόρ».
Το σκοπευτήριο που δεν υπάρχει…
Συν τοις άλλοις οι ελλιπείς εγκαταστάσεις διογκώνουν την αγωνιστική αδράνεια που μπορεί να έχει ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου…
«Για να διατηρήσω τη φόρμα μου γυμνάζομαι καθημερινά» αναφέρει ο Ρεθεμνιώτης σκοπευτής. «Για να κάνω όμως προπόνηση με όπλο, θα πρέπει να ταξιδεύω τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα στο σκοπευτήριο του Ακρωτηρίου στα Χανιά. Μακρύς δρόμος, πολλά έξοδα. Πιστεύω σε μένα, και ξέρετε, αυτό είναι που μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω».
Ερωτηθείς για το πώς έχει κυλήσει το διάστημα όπου είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Δήμο Ρεθύμνου ότι θα παραχωρηθεί χώρος στην περιοχή του Γερανίου, τόνισε: «Ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον. Τα χρήματα για τη δημιουργία του, τα είχε εγκρίνει η Περιφέρεια Κρήτης όμως έχει περάσει ένας χρόνος και δύο μήνες. Το τι συνέβη δεν μπορώ να το ξέρω εγώ…».
Ο Παναθηναϊκός και οι διεθνείς του επιτυχίες…
Ο Νεονάκης ανήκει στον σύλλογο του Παναθηναϊκού, ωστόσο αυτό το διάστημα δουλεύει δίχως προπονητή. Μάλιστα ο ίδιος περνάει τη σχολή προπονητών αυτό το διάστημα που είναι υπό την αιγίδα του υφυπουργείου αθλητισμού και της Γ.Γ.Α. Στις 3 Δεκεμβρίου θα δώσει εξετάσεις προκειμένου να γίνει άμεσα ο πρώτος εν Ρεθύμνω προπονητής σκοποβολής.
Με το τριφύλλι στο στήθος και μέσα από τους αγώνες που έδωσε, ο σύλλογος αναβαθμίστηκε από τη 5η θέση της γενικής κατάταξης, στη 2η.
Όσο για τις εκτός Ελλάδας εμφανίσεις του, παρ’ ότι συγκαταλέγεται σ’ ένα γκρουπ αθλητών που είναι μοναδικοί στον κόσμο, λίγοι μπορούν να αντιληφθούν τη δυσκολία αυτού του επιτεύγματος.
Τον περασμένο Μάιο αγωνίστηκε στο Μόναχο στο παγκόσμιο κύπελλο. Ο Ν. Νεονάκης εισήλθε στο φόρουμ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου καταλαμβάνοντας την 45η θέση στη γενική κατάταξη.
Δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο, αγωνίστηκε στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών Μπακού και ήρθε 28ος αλλά θα μπορούσε εισέλθει στην 15αδα. Είχε προηγηθεί ένα 24ωρο ταξίδι 17 ώρες στο αεροδρόμιο.
Δ.Τ.