Είχε προηγηθεί πρόσκληση σε περίπου 30 φορείς του νομού, προκειμένου οι τελευταίοι να εκθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Αφού αναλύθηκε το νομικό πλαίσιο και εκτέθηκαν συνοπτικά οι θέσεις των φορέων που είχαν φροντίσει να τις καταθέσουν, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκομένων εκπροσώπων τους. Στη σύσκεψη έδωσε το παρόν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το Ρέθυμνο Ανδρέας Ξανθος. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη η κα Λιονή καλείται πλέον να βρει μια «Σολομώντεια» λύση για το ζήτημα, καθώς από τις τοποθετήσεις προέκυψε διάσταση απόψεων ανάμεσα στους εμπορικούς φορείς και αυτούς των υπαλλήλων.
Η προθεσμία διαβούλευσης που δόθηκε από το Υπουργείο στις Περιφέρειες λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και η κα Λιονή θα πάρει την όποια απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση η ίδια η αντιπεριφερειάρχης θα έχει πειθαρχικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/6 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο. Οι επτά αυτές Κυριακές είναι δύο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η Κυριακή των Βαΐων και μια Κυριακή για κάθε εκπτωτική περίοδο, οι οποίες πλέον είναι τέσσερις. Σε περίπτωση που δεν παρθεί κάποια απόφαση από την Αντιπεριφέρεια ο νόμος ορίζει ότι τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά κάθε Κυριακή.
Πέρα όμως από αυτές, ο νόμος αναφέρει ότι σε κάθε Αντιπεριφέρεια μπορεί να ισχύσει το άνοιγμα των καταστημάτων και για άλλες Κυριακές του έτους αρκεί τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα και να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise). Επίσης δεν θα πρέπει να λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος (shops-in-a-shop) και να βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα, ή εκπτωτικά χωριά. Κινούμενη στη λογική του νόμου η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου επιχείρησε χθες να κάνει μια συνολική διαβούλευση επί του ζητήματος εν όψει της απόφασης που θα πάρει στα τέλη του Οκτώβρη.
Από τις τοποθετήσεις φάνηκε ότι οι εμπορικοί φορείς επιθυμούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κι άλλες Κυριακές του έτους. Από την άλλη πλευρά η Εκκλησία, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Υπαλλήλων τάσσονται αντίθετοι στην επέκταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αναλυτικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της κυριακάτικης λειτουργίας κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου σε τουριστικούς οικισμούς και το παραλιακό μέτωπο και Ιουλίου-Αυγούστου για τα καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Ρεθύμνης προτείνει παρόμοια θέση για την πόλη του Ρεθύμνου, μόνο όμως για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο είναι περίοδος αιχμής για τον τουρισμό. Για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού προτείνεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ρεθύμνης θέτει ως προτεινόμενο διάστημα την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου για όλες τις τουριστικές περιοχές του νομού. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου τοποθετήθηκε υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αλλά η θέση του αυτή αφορά μονάχα την περιοχή Αγίου Βασιλείου. Αλλά και ο Δήμος Μυλοποτάμου τοποθετήθηκε σχετικά προτείνοντας για την περιοχή του το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου.
Η Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνου στη θέση της προκρίνει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου με την προϋπόθεση να εργάζεται μονάχα το 30% των απασχολούμενων κάθε επιχείρησης τις Κυριακές και αυτό να διασφαλίζεται με εντατικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Στη αντίπερα όχθη βρέθηκαν οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, του Συνδέσμου Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ν. Ρεθύμνου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στη διαφαινόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Επίσης οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών υπαλλήλων εκτίμησαν ότι πολλά μικρά εμπορικά καταστήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Τέλος ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου τόνισε ότι και τώρα υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν με εξαντλητικά ωράρια και ανασφάλιστους εργαζόμενους, γεγονός που θα ενταθεί σε περίπτωση υιοθέτησης της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές. Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Ρεθύμνου τάχθηκε υπέρ της πρόταση εξαντλητικού διαλόγου.
Μετά από τους εκπροσώπους των φορέων, το λόγο πήρε στο τέλος της σύσκεψης ο βουλευτής Ρεθύμνου Α. Ξανθός. Ο κ. Ξανθός αφού τόνισε ότι «Είναι λάθος η ιδεολογική αφετηρία αυτής της συζήτησης» εκτίμησε ότι «Το βάρος πρέπει να δοθεί αλλού. Η κρίση έχει δημιουργήσει αντικειμενικά σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στον κόσμο τις μισθωτής εργασίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ο βουλευτής Ρεθύμνου στάθηκε επίσης στον τουρισμό, ο οποίος προκαλεί θετική προσδοκία στους εμπορικούς φορείς, ενώ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη νομική ρύθμιση για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν αποτελεί μνημονιακό όρο, αλλά επιβλήθηκε από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα.
Κατέληξε λέγοντας ότι απαιτείται «συλλογικότητα», «αλληλεγγύη» και «ευρεία συναίνεση» των εμπλεκόμενων ομάδων και φορέων καλώντας τους παριστάμενους να περιφρουρήσουν «Την ανάγκη της κοινωνίας να επιβιώσει με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και τη διατήρηση δικαιωμάτων, όπως αυτό της ανάπαυσης και του προσωπικού χρόνου».
Στις δηλώσεις της μετά το τέλος της σύσκεψης η κα Μ. Λιονή μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Από τον Αύγουστο είχαμε στείλει επιστολές σε πάρα πολλούς φορείς, έτσι ώστε να μας στείλουν γραπτώς τις απόψεις τους, αφού το συζητήσουν, για να μπορούμε και εμείς σαν υπηρεσία και σαν Περιφερειακή Ενότητα να ενοποιήσουμε κάποιες απόψεις ή τουλάχιστον να τις κατηγοριοποιήσουμε. Σήμερα λοιπόν στα πλαίσια της διαβούλευσης έγινε και δια ζώσης αυτή η συζήτηση για να μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις ή κάποιοι που ενδεχομένως δεν μας είχαν στείλει καν γραπτώς τις προτάσεις τους να έρθουν και να τις καταθέσουν».
Πάντως η κα Λιονή εκτίμησε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα από τη σημερινή σύσκεψη. «Δεν μπορώ να πω ότι έβγαλα κάποιο συμπέρασμα έστω και κατά πλειοψηφία, διότι αντιλαμβάνεστε ότι τα συμφέροντα είναι τελείως διαφορετικά, ότι ακόμα και η οπτική γωνία που βλέπει κανείς τα πράγματα διαφέρει. Καλείτε πλέον ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και μάλιστα συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης κάθε τόπου, ακόμα και με την απειλή πειθαρχικών διώξεων να εκδώσει κάποια απόφαση», τόνισε περαιτέρω. «Θέλω να πιστεύω ότι κατά «δικαία κρίση» θα προχωρήσουμε. Πάντως εκείνο που θα πρυτανεύσει πραγματικά θα είναι το συμφέρον των πολλών», κατέληξε η ίδια. Κλείνοντας τις δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ η επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου κάλεσε τους φορείς να εκμεταλλευτούν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, προκειμένου να στείλουν «συμπληρωματική θέση». Όποιοι φορείς ενδεχομένως θεωρούν ότι το ζήτημα τους αφορά και δεν παραβρέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη κλήθηκαν από την κ. Λιονή να καταθέσουν τη δική τους άποψη.