Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στον ξενοδοχειακό κλάδο για τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς το τοπίο είναι ακόμα θολό σε σχέση με τις κρατήσεις και κατά συνέπεια με τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι και ένα από τα βασικά κριτήρια για το αν οι ιδιοκτήτες τους θα προχωρήσουν τελικά στην επαναλειτουργία τους στις αρχές του μήνα ή δεν θα ανοίξουν καθόλου.
Ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος της Grecotel ποια ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν τόσο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, για τις οποίες δεν είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ευρεία γενική συνέλευση του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου για να γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω στα τελευταία νέα της τουριστικής αγοράς και να συζητηθούν πιθανές αναγκαίες κινήσεις για τη φετινή σεζόν.
Στην ολομέλεια θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι αρχών και φορέων που εκ της θέσεως τους είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή και τήρηση των νέων πρωτοκόλλων, όπως γιατροί, εκπρόσωποι του δήμου, του υγειονομικού, της τουριστικής αστυνομίας, της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΟΤ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής για τους ξενοδόχους χαμένοι θεωρούνται οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος, αφού όσες κρατήσεις είχαν γίνει για την περίοδο αυτή ακυρώθηκαν. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στο επόμενο τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.
Βασικότερη προϋπόθεση για να ανοίξουν όμως τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ακόμα και τον Ιούλιο, είναι οι κρατήσεις που προς το παρόν είναι ανύπαρκτες. Το θέμα εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες και μέχρι τις Ιουνίου. Αλλά με δεδομένο ότι οι ξενοδόχοι του νομού -και της υπόλοιπης Κρήτης όμως- δεν περιμένουν μεγάλες πληρότητες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, εκτιμάται πως αρκετά ξενοδοχεία, ακόμα και μεγάλα δεν θα ανοίξουν καθόλου.
Από την άλλη ένα ακόμα θολό σημείο είναι ότι ακόμα δεν είναι γνωστό πόσες αεροπορικές εταιρείες θα πετάξουν, με πόσα αεροπλάνα και με ποια συχνότητα πτήσεων. Κυρίως, όμως, είναι ασαφές αν οι τουρίστες θα έχουν τη διάθεση να ταξιδέψουν.
Παράλληλα, ακόμα και με ελεύθερα τα αεροπορικά δρομολόγια διεθνών πτήσεων, είτε από τις 29 χώρες που βρίσκονται στην πρώτη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, είτε από άλλες χώρες που ενδεχομένως θα προστεθούν προσεχώς, όσο οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών κάνουν συστάσεις στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν και ειδικά χωρών που κλασικά αποτελούσαν βασικές μεγάλες τουριστικές αγορές για την Κρήτη, τόσο θα εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη αβεβαιότητα για τα ξενοδοχεία όλου του νησιού. Οι παραπάνω απαγορεύσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αγγλία δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 29 χωρών και σύμφωνα με τη διαμορφωθείσα επιδημιολογικά κατάσταση της χώρας ο χρόνος που θα επιτραπούν τα ταξίδια είναι άγνωστος, δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον για τα ξενοδοχεία του νησιού συνολικά, καθώς Γερμανοί και Άγγλοι αποτελούν τις δυο μεγαλύτερες τροφοδότριες χώρες τουριστών στο νησί, ενώ οι νομοί Ρεθύμνης και Χανίων επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις απώλειες που φαίνεται πως καταγράφονται στη σκανδιναβική αγορά λόγω των απαγορεύσεων.