Η κοινωνικοποίηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα ψυχικής υγείας, η επανένταξη τους και ο αποστιγματισμός τους, αλλά και η επαγγελματική τους αποκατάσταση αποτελούν βασικά βήματα της ολοκληρωμένης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Βήματα που συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ληπτών υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλουν καταλυτικά στην ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας τους, στην ψυχολογική τους ισορροπία, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους, στην ανάγκη τους να νιώσουν ίσα μέλη της κοινωνίας και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην οικονομική αυτάρκεια και την αλληλεπίδραση τους με άλλους εργαζόμενους αλλά και άλλα μέλη της κοινωνίας.
Μ’ αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκαν οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε) σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο.
Συνεταιρισμοί που έχουν ως στόχο να εντάξουν τους λήπτες υπηρεσιών υγείας στην κοινωνία μέσα από την εργασιακή τους συνεισφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα και τη σκέπη του Κοι.Σ.Π.Ε «Αρωδαμός», όπως είναι και το άνομα του συνεταιρισμού του Ρεθύμνου.
Επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπό την εποπτεία επαγγελματιών του κλάδου και οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν «δομές» με διττό ρόλο. Από τη μια ασχολούνται με τη θεραπεία και επούλωση των πληγών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και από την άλλη δίδουν την ευκαιρία στην κοινωνία να δείξει τόσο την αλληλεγγύη της και την ευαισθησία της αλλά κυρίως τον σεβασμό της και την εκτίμηση της στη διαφορετικότητα.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοι.Σ.Π.Ε Ρεθύμνου Αντώνη Λιοδάκη, είναι να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα στην ψυχιατρική περίθαλψη και στην κοινωνία. Μια κουλτούρα που δεν θα φοβάται αλλά θα σέβεται τη διαφορετικότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη δραστηριότητα του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου είναι το Μουσικό Καφενείο με το όνομα «Φωλιά του Κούκου», στην οδό Κριάρη, το οποίο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και ενάμιση περίπου μήνα ενώ θα εγκαινιαστεί επισήμως τη Δευτέρα το απόγευμα. Πρόκειται για ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο όπου οι λήπτες ψυχικής υγείας έχουν δημιουργήσει αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα στη διακόσμηση αλλά και στα προσφερόμενα προϊόντα τα οποία οι ίδιοι φτιάχνουν.
Άλλωστε ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί μια απάντηση στην ανεργία σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για επανένταξη, κοινωνικοποίηση και αποστιγματισμό ατόμων που υπέφεραν ή υποφέρουν μέχρι και σήμερα από προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τη Δευτέρα μάλιστα το πρωί στο επιμελητήριο Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα με θέμα «Κοινωνική οικονομία και ψυχική υγεία» με τη συμμετοχή αρχών και φορέων με στόχο την ενημέρωση για τη λειτουργία του Κοι.Σ.Π.Ε και την επίτευξη επιπλέον συνεργασιών.
Σελ. 5