Να «κλειδώσει» τον ρατσισμό και τη βία έξω από τα σχολεία, επιχειρεί το Δημοτικό Σχολείο Αρμένων μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει από χθες και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η βιβλιοθήκη του σχολείου, να πάρει το όνομα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο Βαγγέλης, ο θάνατος του οποίου πριν τρείς μήνες συγκλόνισε την Ελλάδα, υπήρξε μαθητής του σχολείου. Χθες το απόγευμα σε μια συγκινητική τελετή η οικογένειά του, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων, θέλοντας με τον δικό τους τρόπο να δείξουν πως κανένας δεν τον έχει ξεχάσει, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα φαινόμενα βίας τα οποία είχε υποστεί από ομάδα συμφοιτητών του και όπως φαίνεται οδήγησαν στον θάνατό του.
Το μήνυμα ότι το φαινόμενο της βίας θα καταπολεμηθεί μονάχα αν δεν καλύπτεται από σιωπή, έστειλε στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση ονοματοδοσίας η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου των Αρμένων, Ελένη Μιχελουδάκη. Η κυρία Μιχελουδάκη «αποχαιρέτησε» τον Βαγγέλη, επισημαίνοντας πως αφήνει σε όλους την υποχρέωση να προσπαθήσουν, ώστε να εξαφανιστεί η βία από τα σχολεία. Ειδικότερα στην ομιλία της επεσήμανε: «Νιώθουμε Απέραντο κενό για την απώλεια του αγαπημένου μας μαθητή που κατέκτησε ένα κομμάτι από την καρδιά μας με την άδολη αγάπη του, το χαμόγελό του και την ευγενική παρουσία του. Τιμούμε τον Βαγγέλη που συναισθανθήκαμε την αγωνία του, τον πόνο του, τον κατατρεγμό του. Έφυγε πολύ νωρίς από τον κόσμο μας, αφήνοντάς μας το μήνυμα και την υποχρέωση να κλειδώσουμε τη βία και τον ρατσισμό έξω από τη ζωή μας. Η ευθύνη της πρόληψης της βίας βαραίνει όλους μας, από τη θέση του τον καθένα. Το σχολειό είναι υπεύθυνο να ενδυναμώσει τα παιδιά απέναντι στη βία που η ίδια η κοινωνία γεννάει. Τα ίδια μας τα παιδιά μας δίνουν καθημερινά ελπίδα ότι ο εκφοβισμός δεν ανήκει εδώ, δεν ανήκει στη δικιά τους ζωή από την στιγμή που μπορούνε να μιλάνε και να εκφράζονται για ό,τι τα φοβίζει.
Ο φόβος είναι ένας επικίνδυνος εθισμός του ανθρώπου ενάντια στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και ιδεών. Η καλλιέργεια της αποπομπής του από την ψυχή των παιδιών είναι ένα από τα καθήκοντά μας, ως εκπαιδευτικοί και ως άνθρωποι. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν πρέπει να σιωπούν όταν βιώνουν καταστάσεις βίας και οποιουδήποτε ρατσισμού.
Τιμούμε τον Βαγγέλη που έπεσε θύμα αδυσώπητου bullying και έγινε σύμβολο χιλιάδων ανθρώπων, δίνοντας το όνομά του στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, με την υπόσχεση ότι δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».
Μετά το τρισάγιο στη μνήμη του Βαγγέλη από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Ρεθύμνου, ο πάτερ Σωκράτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, μετέφερε τις ευχές του Μητροπολήτη για δύναμη στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη και συνεχάρη μαθητές και δασκάλους για την πρωτοβουλία να δώσουν το όνομά του στη βιβλιοθήκη του σχολείου τους. «Συγχαίρουμε γι’ αυτή την πρωτοβουλία το σχολείο και αποδίδουμε για μια ακόμα φορά φόρο τιμής στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, δίνοντας το όνομα της βιβλιοθήκης του σχολείου. Να γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πήγε χαμένη η θυσία του Βαγγέλη γιατί από ψηλά δίνει δύναμη και ελευθερία και θάρρος σε όλους αυτούς που βιώνουν και δυστυχώς θα βιώνουν ανάλογες στιγμές στη ζωή τους. Να είστε σίγουροι ότι ό,τι αγαπά κανείς δεν τελειώνει και όποιον αγαπά δεν πεθαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Γεωργαλής, δήλωσε ότι τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν να απαλείψουν τη βία από τα σχολεία με την στάση τους. «Θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά που ξεκινάνε αυτή τη δράση κατά της βίας από το σχολείο που φοίτησε ο Βαγγέλης. Εσείς θα αλλάξετε τον κόσμο, μόνο εσάς μπορούν όλοι να ακούσουν. Ας ευχηθούμε να είναι ο Βαγγέλης το τελευταίο θύμα της βίας. Εκ μέρους του Δήμου θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά και τους δασκάλους του σχολείου για αυτή τη δράση και την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη για την στάση που κρατάει και βοηθάει στο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του bullying. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα», επεσήμανε.
Πάρων στην εκδήλωση και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, Στάθης Κοντογιάννης, ο οποίος δήλωσε σχετικά για την πρωτοβουλία του σχολείου, αλλά και την σχολική βία γενικότερα: «Συγχαίρω τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου για την πρωτοβουλία τους αυτή. Τα σχολεία θα πρέπει να φροντίζουν να εκπαιδεύουν τους μαθητές προς την κατεύθυνση εξάλειψης του φαινομένου της σχολικής βίας και ανάλογων βίαιων φαινομένων και διοργανώσεις όπως η συγκεκριμένη, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν».
Κατά το τέλος της τελετής ονοματοδοσίας της βιβλιοθήκης, μαθητές του σχολείου διάβασαν ποιήματα που είχαν γράψει για το θέμα της σχολικής βίας. Κοινή συνισταμένη ήταν η προτροπή να μιλούν τα θύματα, αλλά και όσοι γνωρίζουν για τα φαινόμενα αυτά, προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι ενός από τα ποιήματα των μαθητών: «Μίλα μη το κρατάς μέσα σου, αν δεν μιλήσεις αυτό θα σε βαραίνει σε όλη τη ζωή σου. Η σιωπή δεν ήταν ποτέ χρυσός», ανέφερε το ποίημα μιας μαθήτριας.