Το Ρέθυμνο δεν ξέχασε τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Οι Ρεθεμνιώτες κρατούν ζωντανή στη μνήμη τους την σπουδαία προσωπικότητά του, το έργο του, τον ανθρωπισμό του. Και το απέδειξαν με την παρουσία τους στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, του οποίου ιδρυτής ήταν ο αείμνηστος Παύλος, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατό του.
Τόσο το βράδυ της Παρασκευής όσο και το βράδυ του Σαββάτου, το θέατρο Ερωφίλη, στο κάστρο της Φορτέτζας, φάνηκε μικρό για να φιλοξενήσει τόσο πολύ κόσμο, που ανηφόρησε για να παρακολουθήσει την συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού μας Ναυτικού την πρώτη βραδιά και τα παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα τη δεύτερη.
Στο επίκεντρο και των δυο μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, ο ανθρωπιστής Παύλος Βαρδινογιάννης, αφού παράλληλα η μορφή του και στιγμές από τη ζωή του ζωντάνευαν μέσα από την προβολή βίντεο.
Η συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού με 55 μουσικούς και τραγουδιστές, υπό τη διεύθυνση του πλωτάρχη Γ. Τσιλιμπάρη, κατέπληξε το κοινό. Οι σοπράνο Ευδοκία Μωϋσίδου και Νίκη Χατζιράκη και ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ερμήνευσαν μοναδικά, τραγούδια των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Rosini, Verdi κ.λπ. Το ίδιο και ο Στέλιος Μπικάκης με την κρητική λύρα, που ερμήνευσε τρία πασίγνωστα, κορυφαία τραγούδια, του Σταύρου Ξαρχάκου.
Το κοινό, ενθουσιασμένο, χάρισε το παρατεταμένο χειροκρότημά του στους μουσικούς και τους ερμηνευτές, όπως επίσης και στις χορεύτριες και τους χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, που έκλεισαν την βραδιά με τα περήφανα χορευτικά τους ζάλα.
Εξ ίσου εντυπωσιακό ήταν το θέαμα που χάρισαν στο κοινό το βράδυ του Σαββάτου οι χορευτές και οι χορεύτριες του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων της Καλαμάτας, που μαζί με τον Όμιλο Βρακοφόρων γέμισαν το Κάστρο της Φορτέτζας με παράδοση, με λεβεντιά, με Ελλάδα! Η ομάδα Ριζίτικου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, ή αλλιώς οι ριζίτες, βροντόφωνοι και ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, θύμισαν σε όλους μας την γνήσια παράδοση του νησιού, τον πολιτισμό και την περηφάνια των Κρητικών. Τραγούδια, ενταγμένα σ’ ένα θεατρικό δρώμενο ιδιαίτερο.
Πολλοί ήταν οι Ρεθεμνιώτες όμως, που το πρωί της Κυριακής, τίμησαν τη μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη με την παρουσία τους στο Μνημόσυνο – Συναπάντημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται εντός της Φορτέτζας.
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Λάμπης-Σφακίων και Συβρίτου κ.κ. Ειρηναίος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού-Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι βουλευτές Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Χανίων κύριοι Γιώργος Μαρινάκης και Μανώλης Σκουλάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Καραμαλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνης κ. Λαγουδάκης κ.α.
Να σημειωθεί ότι την οικογένεια Βαρδινογιάννη εκπροσώπησαν η αδελφή του Παύλου, Ελένη Κεφαλογιάννη και η ανιψιά του, κόρη του Σήφη, Χρυσή Βαρδινογιάννη.
100 χρόνια από την έκδοση της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, το βράδυ του Σαββάτου, τίμησε την εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση» για τα 100 χρόνια συνεχούς έκδοσής της.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1912, τα αδέλφια Βασίλειος και Ιωάννης Στυλιανού Καλαϊτζάκης εκδίδουν την εφημερίδα Κρητική Επιθεώρησις, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ρεθεμνιώτικου τύπου σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αιώνα που πέρασε. Πρόκειται για τη μακροβιότερη εφημερίδα της Κρήτης και μια από τις μακροβιότερες της Ελλάδας. Εκδίδεται χωρίς διακοπή, με εξαίρεση τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, από το 1912 μέχρι σήμερα!
Πρώτος διευθυντής της Κρητικής Επιθεώρησης υπήρξε ο Βασίλειος Στυλ. Καλαϊτζάκης, που κράτησε τη διεύθυνση μέχρι το 1933. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ιωάννης, που με τη σειρά του έμεινε στο τιμόνι της εφημερίδας μέχρι το 1961. Τον Ιωάννη Στυλ. Καλαϊτζάκη διαδέχθηκε ο γιος του Στέλιος που κράτησε τη διεύθυνση της εφημερίδας μέχρι το θάνατό του (1996), με την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια του αδελφού του Μανώλη, που διετέλεσε και δήμαρχος Ρεθύμνου την περίοδο 1975-1978. Σήμερα την Κρητική Επιθεώρηση διευθύνει ο γιός του Στέλιου, Γιάννης Καλαϊτζάκης.
«30 Χρόνια χωρίς τον Παύλο..»
Στον πολιτικό και τον άνθρωπο, Παύλο Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιος Χ. Καγιαδάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Πριν 30 χρόνια, 4 του Μάη 1984, ένας κεραυνός έπεσε στο Ρέθυμνο, την Κρήτη και την Ελλάδα ολόκληρη, ήταν η είδηση του θανάτου του μεγάλου Ρεθεμνιώτη πολιτικού Παύλου Βαρδινογιάννη.
Του ανθρώπου που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό του κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, δίνοντας ακόμα και τη ζωή του, όπως αποδείχθηκε για όλους εμάς τους Ρεθεμνιώτες, για όλους εμάς τους Κρητικούς και όχι μόνο.
Σήμερα, όλοι αναρωτιόμαστε, αν ήταν εδώ ο Παύλος; Αν ζούσε ο Παύλος και είχαμε πολιτικούς του διαμετρήματός του θα φτάναμε ως εδώ; Σίγουρα όχι.
Εμείς όμως οι μαθητές του που «στρατευτήκαμε» στο πλευρό του από έναν ενθουσιασμό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια διδαχτήκαμε από αυτόν, με νοσταλγία και σεβασμό στην μνήμη του, στέλνουμε μήνυμα στις νέες γενιές για να ξέρουν ότι κάποτε υπήρξε στο Ρέθυμνο ένας μεγάλος δημοκράτης κεντρώος – Βενιζελικός πολιτικός, που στην εποχή του έδειξε το ύφος και το ήθος που πρέπει διαχρονικά να έχουν οι Έλληνες πολιτικοί για να πάει μπροστά ο τόπος και να προκόβουν οι άνθρωποι.
Χιλιάδες οι ιστορίες και τα παραδείγματα που ζήσαμε και μάθαμε κοντά στον Παύλο Βαρδινογιάννη και τα έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό και την καρδιά μας. Η απλότητα, η εντιμότητα, το ήθος και το πάθος για προσφορά του Παύλου Βαρδινογιάννη μεταλαμπαδεύτηκε στους ανθρώπους που ήταν δίπλα του, που θα τον θυμούνταν πάντα και θα τον έχουν παράδειγμα. «Καλοχαιρέτα τσι πεζούς, όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις» μας έλεγε όταν τον ρωτήσαμε γιατί τα κάνει όλα αυτά για τους απλούς και για τους φτωχούς ανθρώπους, «ποτέ σου μην περιφρονείς, τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά που πρωτοπατείς ν’ ανέβεις στα παλάτια» ήταν η απάντησή του πάντα, όταν τον παρακαλούσαμε να αφιερώσει λίγο χρόνο και στον εαυτό του, λέγοντάς του ότι τα προβλήματα των ανθρώπων δεν τελειώνουν ποτέ.
Δεν μας άκουσε όμως, συνέχισε να ασχολείται υπέρμετρα με τους συνανθρώπους του, μέχρι που επιβάρυνε στην υγεία του μη αναστρέψιμα και το τέλος ήρθε, στις 4 του Μάη του 1984. Μια λαοθάλασσα βουβή στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία.
Μπορεί να πέρασαν 30 χρόνια αλλά ο Παύλος δεν θα πεθάνει ποτέ μέσα μας, υπάρχει και μας οδηγεί πάντα. Ήταν ένας και μοναδικός, η ζωή του, το έργο του και η προσφορά του μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει ότι πολιτικός σαν τον Παύλο Βαρδινογιάννη στο «Παντέρμο Ρέθεμνος» θα βγει κάθε 100 χρόνια! Εδώ ταιριάζει βέβαια η μαντινάδα του Κωστή Καλλέργη Κ.Ι.Γ.Κ. «Πολιτικούς – ανθρωπιστές η χώρα μας δε βγάνει, ήσουνα ο μοναδικός Παύλο Βαρδινογιάννη».
Όλοι εμείς στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, δίνουμε μια υπόσχεση: ότι θα τιμούμε την μνήμη του για πάντα, θα προβάλλουμε το έργο και την προσωπικότητά του, για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!
Τα λίγα αυτά λόγια, καθώς και οι φετινές εκδηλώσεις, είναι αφιερωμένες από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης στην μνήμη του Παύλου Ιωάννου Βαρδινογιάννη».