Η ανησυχία για την προμήθεια των φαρμάκων είναι διάχυτη από την πλευρά των πολιτών ιδίως από τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που αγωνιούν και σπεύδουν στα φαρμακεία για να εφοδιαστούν με αποθέματα, αλλά και από την πλευρά των φαρμακοποιών, οι οποίοι περισσότερο εκφράζουν προβληματισμό για τις επόμενες ημέρες, αφού, όπως τονίζουν, προς το παρόν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και η αγορά δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων πέρα από τις συνηθισμένες.
Συγκεκριμένα, ο φαρμακευτικός κλάδος υφίσταται τις συνέπειες των κλειστών τραπεζών και της επιβολής των capital controls, γεγονός που είχε ως συνέπεια ήδη από την πρώτη ημέρα, να επιβληθεί πλαφόν από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία, σύμφωνα με το οποίο δεν τα εφοδιάζουν με παραπάνω φάρμακα από ότι και στο παρελθόν, παρά μόνο αν για τα επιπλέον σκευάσματα οι φαρμακοποιοί πληρώνουν τοις μετρητοίς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου τα μέλη του έχουν συμφωνήσει, προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, να μη χορηγούν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων ανά ασθενή, ενώ σε ό,τι αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχει ζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο να μη συνταγογραφούν φάρμακα για δύο μήνες παρά για έναν. Προς το παρόν, όπως αναφέρει, δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων, ωστόσο η αγωνία είναι διάχυτη για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες εάν και εφόσον οι τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης ανέφερε: «Υπάρχει μια κατάσταση ανησυχίας που όμως είναι στα λογικά πλαίσια, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα με τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls που επηρεάζουν δευτερογενώς την φαρμακευτική αγορά και την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων. Από την πλευρά των πολιτών, κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- λειτουργούν με τη λογική της αποθεματοποίησης, όπως και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης και διακατέχονται σε κάποιες λίγες περιπτώσεις από πανικό. Εμείς, προσπαθώντας να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να αφήσουμε το φαινόμενο αυτό να πάρει διαστάσεις, και δεν εξυπηρετούμε ανθρώπους που έρχονται και ζητάνε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, οι οποίες δεν δικαιολογούν τις συνηθισμένες τους ανάγκες. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε υπέρ μιας τέτοιας κατάστασης, διότι σε μια τέτοια περίπτωση κάποιοι ασθενείς θα δυσκολευτούν να βρουν τα φάρμακά τους σε δεύτερο χρόνο».
Σε ό,τι αφορά την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων, ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε στο οικονομικό και τεμαχιακό πλαφόν που έχει επιβληθεί στα φαρμακεία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι χονδρέμποροι – φαρμακαποθήκες έχουν βγάλει τον ετήσιο μέσο όρο προμήθειας φαρμάκων, αναφέραμε και βάσει αυτού εξυπηρετούν το κάθε φαρμακείο. Αν κάποιος ζητήσει παραπάνω ποσότητα η φαρμακαποθήκη θα τον εξυπηρετήσει, ζητώντας όμως την επιπλέον ποσότητα να την πληρωθεί τοις μετρητοίς. Το πλαφόν αυτό προστατεύει σε πρώτη φάση την φαρμακαποθήκη, σε δεύτερη φάση τα φαρμακεία και σε τρίτη φάση τους ασθενείς, διότι αν κάποιος φαρμακοποιός ζητήσει δεκαπλάσια ποσότητα από ότι συνήθως η φαρμακαποθήκη θα ‘χει πρόβλημα και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και οι ασθενείς».
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου επεσήμανε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα, πρόσθεσε ωστόσο πως «Ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να δημιουργηθούν περιστασιακά προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις, τα οποία όμως λύνονται σε συνεννόηση με τις φαρμακαποθήκες. Όταν υπάρχει φυσιολογική ζήτηση φαρμάκων δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως για το τι θα συμβεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ανησυχία μας είναι πολύ μεγάλη, διότι φοβόμαστε ότι αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες και αν παραμείνουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι προκειμένου τα φαρμακεία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη του ο ΕΟΠΥΥ, τα οποία διογκώνονται, την ίδια στιγμή που και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να πληρώσει με τις τράπεζες κλειστές. Υπάρχουν συζητήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με το υπουργείο Υγείας αλλά και με τους βιομηχάνους και τις φαρμακαποθήκες ώστε σε περίπτωση μελλοντικών προβλημάτων να έχει προβλεφθεί τι θα γίνει, ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο για να διευκολυνθεί η αγορά των φαρμάκων και να βρεθούν λύσεις για τις επιταγές των φαρμάκων».
Ο κ. Βαρδιάμπασης επεσήμανε πως αρκετοί συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, εξακολουθούν να ζητούν φάρμακα με πίστωση ή άλλη διευκόλυνση, κάτι που, όπως λέει, όσο μπορούν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να τους εξυπηρετούν: «Υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που ζητούν διευκολύνσεις και στα λογικά πλαίσια προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανταποκριθούμε. Όμως είναι αρκετοί αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή εις βάρος και των φαρμακοποιών και άλλων συμπολιτών. Όμως δεν παρατηρούμε αύξηση του φαινομένου, όσοι μας ζητούσαν πριν ζητούν και τώρα. Δεν έχει αλλάξει κάτι» είπε και κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι. «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι πολίτες ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα, διότι αν αρχίσει να λειτουργεί με τις αποθεματοποιήσεις, εμείς δεν θα μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε και κάποια στιγμή αν λειτουργούσαμε έτσι δεν θα είχαμε φάρμακα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας κανένας. Αν σταματήσουν να υπάρχουν φάρμακα στη χώρα θα μιλάμε για μια άλλη κατάσταση, όπου η χώρα θα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό το πράγμα όμως δεν έχει συμβεί ακόμα στη χώρα μας και ελπίζουμε ποτέ να μην συμβεί. Δεν έχει επέλθει κατάσταση που να έχουν σταματήσει οι εισαγωγές φαρμάκων. Υπάρχει απλά μια δυσκολία λόγω των κλειστών τραπεζών στις οικονομικές συναλλαγές. Υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων στη χώρα».
Βραχνάς για τους φαρμακοποιούς του Ηρακλείου οι οικονομικές συναλλαγές
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με αποκορύφωμα το capital control στις αναλήψεις χρημάτων από τα τραπεζικά καταστήματα, έχουν προκαλέσει σύγχυση στην αγορά φαρμάκου και έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στις συναλλαγές των επαγγελματιών του χώρου με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι περισσότερες εταιρείες προμηθεύουν τα φαρμακεία με τα απαραίτητα σκευάσματα σε μειωμένες ωστόσο ποσότητες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να καλύπτονται οριακά. Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους καθυστερεί, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να οξύνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο οι δυσκολίες στις παραγγελίες φαρμάκων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ελλείψεις δεν είναι τωρινό φαινόμενο, ωστόσο είναι έκδηλος πλέον ο φόβος ότι αναμένεται να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν το πρόβλημα ρευστότητας επιδεινωθεί.
Είναι πλέον δεδομένη η ανεπάρκεια στη χρηματοδότηση της αλυσίδας του φαρμάκου καθώς την στιγμή που οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται οι φαρμακοποιοί καλούνται να είναι συνεπείς στις συναλλαγές τους προς τις φαρμακαποθήκες. Παράλληλα η ζήτηση φαρμάκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ασθενείς σπεύδουν στα φαρμακεία να προμηθευτούν το φάρμακό τους υπό το φόβο σε λίγο διάστημα να μην μπορούν να το βρουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν ακόμα και συνολική εκτέλεση συνταγών.
Στην εφημερίδα μας μίλησε το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος και περιέγραψε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά φαρμάκου.
«Για την ώρα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν, με μεγάλη ωστόσο δυσκολία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή με το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ έχουν δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συναλλαγές που μπορεί να έχουν οι φαρμακαποθήκες ή και τα φαρμακεία με τις εταιρείες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί πρόβλημα στην προμήθεια των φαρμάκων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες εταιρείες δείχνουν κατανόηση και στέλνουν φάρμακα, έστω και σε μειωμένες ποσότητες και οι ανάγκες μας καλύπτονται.
Προβλήματα υπάρχουν και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς και υπάρχουν φάρμακα τα οποία είναι σε πολύ μεγάλη έλλειψη, ωστόσο μέχρι και αυτή την στιγμή έχουμε καταφέρει να εξυπηρετήσουμε όποιον έχει ανάγκη. Για ένα χρονικό διάστημα κάποιων εβδομάδων δεν θα έχουμε πρόβλημα, έστω και αν δεν θα έχουμε προμήθεια φαρμάκων τουλάχιστον από εκείνα τα σκευάσματα που έρχονται από το εξωτερικό. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είμαστε δίπλα στους πολίτες, με στόχο να τους εξυπηρετήσουμε παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε», επεσήμανε το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.
Στο Ρέθυμνο σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, θα επισκεφθεί σήμερα το Ρέθυμνο.
Η επίσκεψή του εντάσσεται στο πρόγραμμα επισκέψεων -επαφών με τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους και τους Υγειονομικούς όλης της χώρας για άμεση ενημέρωση και συζήτηση των τοπικών προβλημάτων στην περίθαλψη.
Ο κ. Βλασταράκος θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή του ιδρύματος, το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου, την Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ., τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, του ΠΕΔΥ και τους γιατρούς της πόλης.