Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου -αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου– η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.
Οι κυρίες Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι πρώτες εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και κόρες του αποβιώσαντος πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Από τη σύγκριση που έγινε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς προέκυψε ότι η μόνη διαφοροποίηση που είχε γίνει στην πρώτη λίστα σε σχέση με τη δεύτερη, είναι ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας εξ’ αυτών περιείχε κατάθεση 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό. Οι δύο αυτοί τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονται με τα ονόματα των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στο φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2062.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «Κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».
Ο φάκελος έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες – και να τοποθετηθούν επί του ζητήματος της αλλοίωσης που διαπιστώνεται ότι επισυνέβη, στο περιεχόμενο της λίστας Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC, που είχε εγχειριστεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ολοταχώς για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της απόκρυψης στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οδεύουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των οικονομικών εισαγγελέων, το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή.
Με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσουν άμεσα σχετική πρόταση στη Βουλή, καθώς από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των εισαγγελέων προέκυψε ότι ο πρώην υπουργός φέρεται πως είχε αφαιρέσει από την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» τα ονόματα των δύο εξάδελφών του μαζί με τους συζύγους τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, δήλωσε: «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε νωρίτερα δηλώσει ο Φώτης Κουβέλης, απαντώντας κι εκείνος σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την απόδοση ποινικών ευθυνών αναφορικά με την παραποίηση της «λίστας Λαγκάρντ».
Τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Ιπποκράτους, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την «λίστα Λαγκάρντ». Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε αλλοίωση της λίστας που αφορά συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, για τον οποίο υπάρχει πλέον «Τεράστιο ζήτημα ευθύνης», αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός χειρίστηκε το θέμα «Με το χειρότερο δυνατό τρόπο», ζητείται να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και γίνεται επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την ηγεσία του να ζητήσει συγγνώμη για την «επιχείρηση συκοφάντησης» του προέδρου του κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: «Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.
Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.
Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του.
Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε -γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό- ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.
Εκκρεμεί επίσης – το ερώτημα που αφορά την «πηγή» που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη «λίστα» τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει «εξιλαστήριο θύμα». Στη δήλωσή του αναφέρει: «Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», σύμφωνα με την οποία «φωτογραφίζονται» άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί «αλλοίωσης».
Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
Καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
Καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει – παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.
Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως -ονομαστικά και άμεσα- και να γίνει πλήρης διερεύνηση».
Μετά τη διαπίστωση πως το παλιό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ ήταν «πειραγμένο», η Ν..Δ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική «Λίστα Λαγκάρντ» διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή».
Η ΝΔ τονίζει πως «Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες» και επισημαίνει πως «Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».
«Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν. Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούμενος επί του θέματος.
Σχολιάζοντας εξάλλου την κριτική που ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ».
Αναφέρεται επίσης ότι «Είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω».
Την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας και την αντιμετώπισή της από τη δικαιοσύνη ζητεί η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει: «Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».
Από την Κρήτη όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τόνισε πως «Είναι η ώρα που θα πρέπει να αποδείξει το ελληνικό κράτος ότι τιμωρεί». Και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να συλλάβει εκείνους που παρανόμησαν και να προχωρήσει στη δήμευση των περιουσιών τους. «Είναι η ώρα που δεν θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο με τους δήθεν νόμους περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικές ασυλίες πολιτικοί που δεν έβαλαν απλώς το δάχτυλο στο μέλι αλλά που εκτέλεσαν τις ελληνικές οικογένειες. Αν αυτό δεν γίνει τώρα, αν δεν αποφασίσει η ελληνική πολιτεία να τιμωρήσει παραδειγματικά, ποινικά αλλά και αστικά με δήμευση των περιουσιών εκείνους που λήστεψαν τον ελληνικό λαό τότε θα είναι υπεύθυνοι για την ατιμωρησία εκείνοι που θα ξεσηκώσουν τη λαϊκή οργή. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατρακύλα της μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Τη δυνατότητα, η Βουλή να αναθέσει σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους, προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν.
Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.