Στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Ηλεκτρονικού Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής – ΙΤΕ λειτουργεί το διαδραστικό σύστημα «Έξυπνη Προθήκη».
Η «Έξυπνη Προθήκη» είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επαυξάνει, με ψηφιακό τρόπο, φυσικά αντικείμενα διαφόρων ειδών και διαστάσεων. Το επιλεγμένο φυσικό έκθεμα τοποθετείται σε μια ειδικά σχεδιασμένη βάση, ενώ παράλληλα προβάλλεται σε μια ψηφιακή οθόνη. Οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το συγκεκριμένο αντικείμενο από απόσταση, με τη βοήθεια ενός ειδικού αισθητήρα που ανιχνεύει τις κινήσεις του χεριού, έχοντας τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες, να εστιάσουν σε λεπτομέρειες, να περιστρέψουν το φυσικό αντικείμενο παράλληλα με την ψηφιακή του απεικόνιση, κ.ο.κ.
Η «Έξυπνη Προθήκη» μπορεί έτσι να επαυξήσει την εμπειρία των επισκεπτών σε μουσεία και άλλους φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μπορεί να αποτελέσει επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο σε διάφορα διαδραστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Στο παρόν στάδιο της ερευνητικής εξέλιξης και δοκιμαστικής λειτουργίας του διαδραστικού αυτού συστήματος, επελέγη ενδεικτικά ως αντικείμενο επίδειξης ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού. Το εμβληματικό αυτό αντικείμενο του Μινωικού Πολιτισμού που ανέκαθεν κέντριζε το ενδιαφέρον παγκοσμίως, συνεπήρε και την εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη της παρουσίασης του συστήματος «Έξυπνη Προθήκη» του ΙΠ-ΙΤΕ. Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις η παρουσίαση του διαδραστικού συστήματος συμπληρώθηκε από τους δημοσιογράφους με εκτενείς αναφορές στις μακροχρόνιες έρευνες που διεξάγονται γύρω από το Δίσκο της Φαιστού και την ανάγνωση της επονομαζόμενης Κρητικής Ιερογλυφικής γραφής – που όμως ουδόλως σχετίζονται με την ερευνητική δραστηριότητα του ΙΠ-ΙΤΕ.
Ως εκ τούτου αισθανόμαστε την υποχρέωση να διευκρινίσουμε δημόσια ότι το διαδραστικό σύστημα του ΙΠ-ΙΤΕ «Έξυπνη Προθήκη» δεν εμπεριείχε ως ερευνητικό σκοπό την οποιαδήποτε ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού και ότι οι όποιες αναφορές στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος που αντλήθηκαν από διάφορες πηγές, αναφέρονται ρητά στο σύστημα. Σε μια φωτογραφία που συνόδευσε τη δημοσίευση του συστήματος στον Τύπο, φαίνεται μια πρόταση ανάγνωσης κάποιων συμβόλων που είχε κάνει ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς. Η ανάγνωση αυτή χρησιμοποιείται, με τη δική του ευγενική χορηγία, σε σύστημα που αναπτύχθηκε από το ΙΠ-ΙΤΕ και το οποίο παρουσιάζει τον Δίσκο της Φαιστού στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Ηρακλείου (Info point).
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η παρουσίαση του συστήματος «Έξυπνη Προθήκη» του ΙΠ-ΙΤΕ αφορά αποκλειστικά τη σχεδίαση ενός καινοτόμου διαδραστικού συστήματος που χρησιμοποιεί νέους τρόπους πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης, και όχι αποτελέσματα εργασιών που αφορούν τον ίδιο τον Δίσκο της Φαιστού και την ερμηνεία των συμβόλων που περιέχει, όπως π.χ. αυτή του Δρ. Γκάρεθ Όουενς.
Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας